Suonpää: Naiset näkyvissä Saudi-Arabiassa ja Suomessa
Saudi-Arabialle on helppo naureskella samalla kun olemme sokeita omille synneillemme. Seurakunnassa miesten homma on johtaa, naisten homma olla hiljaa ja katsoa ihailevasti.
Ensi vuonna Saudi-Arabiakin päästää naiset auton rattiin. Kuningas Salman on nimittäin suuressa viisaudessaan päättänyt, ettei Jumalan laki kielläkään sitä. Vastustus on ollut kova, sillä naisten oikeudethan ovat aina pois miesten yksinoikeuksista. Pelkästään uskonnolla ja koraanin tulkinnalla kieltoa ei kuitenkaan tarvinnut perustella: Saudi-Arabiassa naisten autoilu on vaarallista munasarjoille, moraalille ja liikenneturvallisuudelle. Munasarjaselitystä en ymmärtänyt, sen toki, että autoileva nainen voi helposti autoilla synnin pariin ja niqabiin puettua naista liikenteessä tuijottavat miehet voivat hämmennyksissään suistua tieltä.
Saudi-Arabiassa naisen olemassaolo on yhteiskunnallinen ongelma ja siksi heidät pidetään sisällä tai hunnutettuina. Näkyvä nainen haastaa miehisen yhteiskunnan, naisen olemassaolo on provosointia ja ääni häiriköintiä. Saudi-Arabialle on helppo naureskella, mutta samalla olemme sokeita omille synneillemme. Meidän omat syntimme iskivät silmille viikonloppuna, kun miespapit kilvan uhriutuivat naisten kehdatessa muistuttaa olemassaolostaan.
Meillä Suomen luterilainen evankeliumiyhdistys, SLEY, ei koskaan taipunut naispappeuteen eli niin sanottuun uuteen virkakäsitykseen. ”Uusi virkakäsitys” on kiertoilmaus ja tarkoittaa sitä, että nainen olisi myös kirkossa ihan yhtä ihminen kuin mieskin ja kelpaisi sen vuoksi myös papiksi. Moni puhuu mielellään eroista raamatuntulkinnassa, mutta pohjimmiltaan kyse on kuitenkin samasta asiasta kuin Saudi-Arabiassakin: Jumala loi meidät mieheksi ja naiseksi, molemmille on omat hommansa. Miesten homma on johtaa, naisten homma olla hiljaa ja katsoa ihailevasti.
Jeesus opetti kultaisesta säännöstä, mutta meillä kirkossa tavoitellaan kultaista keskitietä. Oikea käsi ei muka tiedä, että vasen syrjii.
Viikonloppuna 18 000 seurakuntanuorta oli kokoontunut SLEY:n nuorisofestivaaleille, Maata näkyvissä -päiville. Viikonlopun ajan SLEY ja miespapit muistuttivat siitä, miltä näytti ja kuulosti vanhaan hyvään aikaan, kun naiset ymmärsivät vielä vaieta seurakunnassa. Sosiaalisessa mediassa naiset eivät vaienneet vaan kymmenet papit julkaisivat kuvia itsestään tunnistettavasti eli papin näköisinä. Naisia on syytetty provosoinnista ja häiriköinnistä, he kun julkesivat muistuttaa olemassaolostaan samaan aikaan, kun muu kirkko oli hiljaa ja kuvitteli, ettei mitään ongelmaa olekaan. Syrjintä olisi pitänyt hyväksyä, jos ei muuten niin kiitollisuudesta sitä kohtaan, että SLEY viitsii tapahtuman järjestää.
Jeesus opetti kultaisesta säännöstä, mutta meillä kirkossa tavoitellaan kultaista keskitietä. Oikea käsi ei muka tiedä, että vasen syrjii. Sillanrakentajina esiin nousevat miespapit, jotka voivat osoittaa avaramielisyyttään tekemällä yhteistyötä sekä liberaalien että konservatiivien kanssa. Naiselle samaa tilaa ei anneta.
Isien pahat teot on periytetty toiseen ja kolmanteen polveen. Pojat, jotka eivät olleet edes syntyneet, kun Irja Askola vihittiin papiksi, kehtasivat juhlia sosiaalisessa mediassa piispattoman ajan päättymistä. Niin näkymättömäksi naiseus teki piispan, etteivät he tunnustaneet hänen pappeuttaan tai olemassaoloaankaan – eivätkä siksi varmasti ymmärtäneet, miten loukkaavasti puhuivat.
Tästä Maata näkyvissä -päivien ongelmassa on kyse. Kun naisten pappeus on siivottu pois näkyvistä Suomen suurimmassa kristillisessä nuorisotapahtumassa, opetetaan yhä uusille sukupolville, että syrjintä mahtuu kirkkoon.
Kirkossa pitää jatkossakin olla tilaa myös niille, jotka eivät voi naispappeutta hyväksyä. Samoin kuin kaikille muillekin syntisille. Synnille ei kuitenkaan pidä raivata tilaa – eikä sellaiselle opetukselle, joka yksiselitteisesti syrjii naisia.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Suonpää: Miten lähestyä naista? Antakaa, kun Janne näyttää
PuheenvuorotVoiko mies enää lainkaan lähestyä naista ilman, että häntä syytetään seksuaalisesta häirinnästä? Voi.