null Nenonen: Jeesusta on kirkossa aina liikaa tai liian vähän

Puheenvuorot

Nenonen: Jeesusta on kirkossa aina liikaa tai liian vähän

Antakaa armoa Jeesus-puheelle.

Joskus tuntuu, että pääsiäisen päähenkilö on kristikunnalle suurin ongelma. Jeesusta on nimittäin tässä kirkossa aina liikaa tai liian vähän. Jos joskus sattuukin saarnaan tai tekstiin sopiva Jeesus-pitoisuus, hän on siinä jotenkin väärällä tavalla. Kritiikin määrä on vakio, sanoi pappi tai piispa niin tai näin. 

Hassuin esimerkki tästä oli Kotimaan haastattelussa, jossa muuan kirjailija mainitsi Haagan seurakunnan Twitter-tilin ja piispa Mari Leppäsen Hesarin kolumnit esimerkkinä vääränlaisesta kosiskelusta. Kuulemma Jeesus on joko väärin esillä tai piilossa.

Puolueellisesti arvioituna en tiedä montaa suomalaista sometiliä, joka puhuisi Jeesuksesta yhtä monipuolisesti kuin @haagansrk. Haagan synti on kuitenkin ajoittainen huumori ja laaja tavoittavuus, minkä toki väkevästi tuomitsen. Leppäsen tekstejä en tuomitse, minusta ne ovat selväsanaista ja perinteistä kristillistä etiikkaa. Pidä linjasi, Mari! 

Kun oma fantasia ei saarnassa toteudu, seuraa tyytymättömyys.

Kirkko ja sen keskellä Jeesus ovat usein ihmisten syvimpien toiveiden ja fantasioiden projektiopintoja, joihin voi heijastaa kaikki uskonnolliset ja eettiset ihanteensa. Kun sitten oma fantasia ei saarnassa toteudu, seuraa tyytymättömyys. Joku vääränlainen pappi panttasi tai tuputti Jeesusta. Kun kritiikin kohde on näin laaja, vähän heikompikin heitto osuu maaliin. 

Pappina tiedän, ettei ole erityisen helppoa puhua Jeesuksesta. Ei pidäkään olla, onhan kyseessä kristinuskon syvin mysteeri. Puhe Jeesuksesta onkin aina yritystä sanoittaa jotain sellaista rajapintaa, jossa sanat loppuvat ja usko alkaa. 

Jos siis kuulet papilta ympäripyöreää Jeesus-puhetta, se johtuu luultavasti kahdesta syystä: siitä, että aihe on vaikea itsessään ja siitä, että hän ei jaksa kerätä kritiikkiä, jossa Jeesusta oli paljon, vähän tai väärin. 

Ehdotus: entä jos toisimme Jeesus-puheeseen ja sen liepeille samaa, mitä Jeesus toi ihmisten keskelle  – armoa. 

PS. Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi. 

Kirjoittaja on valokuvaava aikuisopiskelija, yrittäjä ja helsinkiläinen pappi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.