null Nenonen: Ihminen on kiinnostavampi kuin hänen ammattinsa

Puheenvuorot

Nenonen: Ihminen on kiinnostavampi kuin hänen ammattinsa

Kun kysytään, kuka ihminen on, vastataan usein, mitä hän tekee. Silloin tehdään huomaamatta arvovalinta.

”Mitä tähän esittelytekstiin nyt laitetaan?” Olen törmännyt tähän kysymykseen usein vuoden aikana, kun minua on pyydetty kirjoittamaan tai sanomaan jotain viisasta sopivaan tilaisuuteen. Kiva, että pyydetään. Ongelma on ollut se, että jäin viime vuoden alussa kirkkoherran virasta opintovapaalle ja äskettäin irtisanouduin. Sen jälkeen olen ollut ainakin opiskelija, harjoittelija ja yrittäjä. Että mitäs siihen nyt laitetaan? 

Kysymys on havahduttanut minua pohtimaan, mikä ihmisessä on kiinnostavaa ja esittelyn arvoista. Ammatti on vaivaton ratkaisu, mutta myös näppärä tapa väistää varsinainen kysymys. Jos kysytään, kuka ihminen on, vastataan, mitä hän tekee. Näin tehdään huomaamatta arvovalinta: esittelemisen arvoista on tekeminen ja status, toiselta nimeltään menestys. Tämä edustaa muuten aatehistoriallisesti porvarillisten ihanteiden nousua arvojemme määrittäjäksi. 

Huonoa tässä on se, että ihmisistä uhkaa tulla välineitä ja statuksista itseisarvoja, kun pitäisi olla toisin päin. Porvarillisen ihanteen esittelytekstissä ”metroaseman siivooja” tai ”työnhakija” ei näytä kunnolliselta. ”Eläkeläinen” menettelee, kunhan sitä ennen on tehnyt jotain asiallista. Näin ihmiset asetellaan sivistysporvarillisen ihanteen mukaiseen arvojärjestykseen, jossa tekeminen eli ammatti yhdistettynä oppiarvoon määrittävät olemista. Samalla iso osa yhteiskunnasta – ja sen kiinnostavista ihmisistä – jää olemattomiksi. He kun tekevät ”vääriä” asioita. 

Kirjoittaja on hyväsydäminen mutta pisteliäs ilmiöiden tarkkailija.

Ihminen on paljon kiinnostavampi kuin hänen ammattinsa. Sitä paitsi voi käydä kuten minulle: ammatti vaihtuu, mutta ihminen pysyy. On muuten oikein terveellistä kokea ammatillista epämääräisyyttä ja statuksen laskua. 

Mitä siis laittaisin esittelytekstiini? Kolumnini esittelytekstiin tuli taas niitä tekemisiä. Voisihan siinä olla: ”Kirjoittaja on hyväsydäminen mutta pisteliäs ilmiöiden tarkkailija, joka inspiroituu viron kieliopista ja teiniensä haastamisesta.”

Haastan sinut pohtimaan: kuka olet ilman ammattiasi? 


Kirjoittaja on valokuvaava aikuisopiskelija, yrittäjä ja helsinkiläinen pappi.

Lue Heikki Nenosen haastattelu, jossa hän kertoo, miksi kirkkoherrasta tuli opiskelija ja yrittäjä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.