null Nenonen: Ihmisestä rakentamaasi mielikuvaa on helppo inhota, mutta oikeat ihmiset ovat mainettaan parempia olentoja

Puheenvuorot

Nenonen: Ihmisestä rakentamaasi mielikuvaa on helppo inhota, mutta oikeat ihmiset ovat mainettaan parempia olentoja

Inhoatko vaaliehdokkaasta rakentamaasi kuvaa vai aitoa ihmistä? 

Kameralla muotokuvaa ottaessani ajattelen ihmisestä aina hyvää ja kaunista. Kaiketi se kuvattavan inhimillisyys ja epävarmuus herättää minussa hyväntahtoisuutta. Tavoitteeni on, että inhimillisyys näkyy ja kuvaan saadaan aito ihminen omana, hyvänä itsenään. 

Kun katson ihmisten muotokuvia vaalimainoksissa, havaitsen myös vähemmän jaloja reaktioita. Kuva, logo, slogan ja puolen sekunnin harkinta: tuosta pidän, tuosta en. Toisaalta, jos kohtaan jälkimmäisen ehdokkaan kadulla, hän voikin osoittautua mitä lämpimimmäksi persoonaksi. 

Sosiaalisessa mediassa kuva ihmisistä – joita poliitikotkin siis ovat – välittyy pienen, sähköisen ruudun välityksellä. Siinä kuvanlaatu on kyllä hyvä, mutta bitteihin ja kuuteen tuumaan ei mahdu lämpöä, saati läheisyyttä. Niinpä aito persoona etääntyy matkalla studiosta katsojan aivoihin. Ja ihminen on valitettavasti niin tyhmä, että alkaa tuon etäisyyden takia käyttäytyä oudon epäasiallisesti, aivan toisin kuin mitä äiti lapsena opetti. Somessa asialliset ihmiset tiuskivat toisilleen pahansuovasti ja ennakkoluuloisesti kuin angstiset teinit, eikä ikä tai asemakaan vaikuta parantavan käytöstä.

Inhon voi murtaa vain oikea ihminen. 

Kuvaa ihmisestä on helppo inhota, ihmistä ei niinkään. Samoin on monien ikävien ilmiöiden, esimerkiksi rasismin kanssa: muodostamme mieleemme kuvan, millaisia “ne” ovat, sitten inhoamme tuota kuvaa “niistä” ja vielä keräämme uskollemme vahvistusta. Tuon kuvan ja inhon voi murtaa vain oikea ihminen. 

Oikeat ihmiset ovatkin mainettaan parempia olentoja, poliitikot erityisesti. Heitä saa ja pitää kritisoida, mutta kritiikin tulee keskittyä asioihin eikä itse rakennettuihin viholliskuviin. Samaa mieltä ei tarvitse olla, mutta sama ihmisyys täytyy kanssaihmisissä tunnustaa. Jos kuva poliitikosta on vihan vääristämä, voi seurauksena olla toisen ihmisyyden kieltäminen ja jopa fyysinen väkivalta, kuten Ben Zyskowicziin kohdistunut hyökkäys. 

Mietipä, lukijani, kun seuraavan kerran joku vaalihahmo ärsyttää: inhoatko nyt ihmisestä rakentamaasi kuvaa vai aitoa ihmistä? Ja muista käydä äänestämässä. 

Kirjoittaja on valokuvaava aikuisopiskelija, yrittäjä ja helsinkiläinen pappi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.