null Nenonen: Suuttumuksen voi jalostaa toiminnaksi – sisäänpäin kääntynyt aggressio tuottaa vain masentunutta tuhahtelua

Puheenvuorot

Nenonen: Suuttumuksen voi jalostaa toiminnaksi – sisäänpäin kääntynyt aggressio tuottaa vain masentunutta tuhahtelua

Yllättävän moni kirkon aktiivi oli suuttunut itseensä: omaan varovaisuuteensa ja persoonansa omaehtoiseen kutistamiseen.

Kaksi viikkoa on kulunut perkauspuuhissa. Palautevyöry Kirkko ja kaupunki -lehden haastattelustani on ollut valtaisa. Erityisesti ajatuksia kirvoittivat ilmaisuni kädenlämpöisyyden ja ympäripyöreyden ihanteista kirkossa sekä epäselvistä kirkollisista valtarakenteista. Kirkon ylintä johtoa myöten on kiitelty herättelystä. Eipä kestä. Jotta palaute hyödyttäisi laajemmin, jaan havaintoni lukijoille.

Isoin huomioni on, että suuret tunteet heräsivät. Hienoa! Ilahtuneita ja innostuneita yhteydenottajia on ollut suurin osa. Melko itsestäänselvien ja laajasti jaettujen kokemusten sanominen ääneen ilahdutti monia, koska sellaiseen ei ole kirkon piirissä totuttu. Pienellä vaivalla paljon iloa!

Ilon rinnalla tulee läpi suuttumus. Vain ani harva suuttui minuun, vaikka eihän sekään haittaisi. Yllättävän moni kirkon aktiivi oli suuttunut itseensä: omaan varovaisuuteensa ja persoonansa omaehtoiseen kutistamiseen mielipiteissä, kokouksissa, saarnoissa tai musiikillisessa ilmaisussa. Moni kirkon työntekijä oli havahtunut kysymään, miksi uran alussa vallinnut rohkeus ja idealismi oli korvautunut pikkusievällä hymistelyllä ja kaikkien miellyttämisellä.

Erityisesti ajatuksia kirvoittivat ilmaisuni kädenlämpöisyyden ja ympäripyöreyden ihanteista kirkossa sekä epäselvistä kirkollisista valtarakenteista.

Psykoterapiassa istuessani olen oppinut, kuinka suuttumus voi taipua masennukseksi ja toimintakyvyttömyydeksi, jos se jostain syystä ei löydä rakentavia tapoja kanavoitua ulos. Näen jännän yhtäläisyyden saamiini palautteisiin: kirkon eri piireissä koettu suuttumus itseen ja muihin ei useinkaan löydä tietään ulos, ja niin aggressio muuttuu passiiviseksi, masentuneeksi tuhahteluksi. Siinä menee hyvä aggressio hukkaan.

Hyvin kanavoituna suuttumus on hieno voima, ja sen voi jalostaa rakentavaksi toiminnaksi. Rohkaisen sellaiseen! Se vaatii kuitenkin kulttuuria, jossa johtajan tai jonkun muun tunnereaktioita ei tarvitse alituiseen pelätä.

Haastan sinua, lukija: kun suutut, älä tuhise itseksesi vaan tee jotain.

Haastan sinua, johtaja: kun alaistasi suututtaa, kuuntele tarkasti ja etsi kuulemastasi muutosvoimaa.


Kirjoittaja on valokuvaava aikuisopiskelija, yrittäjä ja helsinkiläinen pappi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.