null Pertti Neumann: ”Isyys merkitsee minulle enemmän kuin Dingon menestys”

Pertti

Pertti "Nipa" Neumann haluaa pitää vielä Laaksolahden kappelin 5.9. tilaisuuden ohjelmiston salaisuutena. Yhden kappaleen hän kuitenkin paljasta: siellä kuullaan Perhosen lento -biisi, joka kuului jo Dingon ohjelmistoon.

Ajankohtaista

Pertti Neumann: ”Isyys merkitsee minulle enemmän kuin Dingon menestys”

Muusikko Pertti "Nipa" Neumann lauloi ekaluokkalaisena kirkon urkuparvella Maa on niin kaunis -laulun ja ihmetteli, miksi penkeissä istuvat naiset pyyhkivät poskiltaan kyyneleitä.


Miten kesäsi on sujunut?

– Se on mennyt tosi nopeasti ja on ollut työntäyteinen. Keikkailemisen lisäksi kilpailen Suomen suurin pudottaja -tv-ohjelmassa, jonka kuvaukset jatkuvat vielä. Lisäksi olemme työstäneet kahta uutta biisiä, jotka sisältyvät 60-vuotispäivieni kunniaksi julkaistavalle uudelle tuplalevylle.

– Toisessa uusista kappaleista on mukana yksi lapsuuteni sankareista: italialainen maestro, jonka nimeä en voi vielä paljastaa. Tämä on minulle yksi elämäni suurimpia virstanpylväitä. Kävimme Etelä-Englannissa kuvaamassa levyä varten. Kesällä olen myös touhunnut lasteni kanssa.


Lähdit merille ensimmäisen kerran 15-vuotiaana. Näkyykö meri musiikissasi?

– Meren läheisyys on minulle välttämättömyys. Meri on tavalla tai toisella mukana hyvin monissa biiseissäni. Esimerkiksi Rio ohoi -kappale on merimiesfantasia ja Naiselleni kertoo merimiehen kaipuusta.

– Lyyriikassani kuuluu väistämättä oma elämäni. Tykkään ujuttaa itseni mukaan musiikillisiin tarinoihin, ja siksi tunnistan itseni melkein jokaisessa biisissäni. Prosessoin musiikkini kautta omaa elämääni.

– Liikun biiseissäni sekä tietoisesti että tietämättäni osa-alueilla, joista puhutaan hiljaa baareissa. Mitä ihmiselle tapahtuu, kun hänen maallinen vaelluksensa loppuu? Siirtyykö silloin jotakin johonkin muuhun tilaan?

Lapset ovat elämäni majakoita.


Tulit isäksi 45-vuotiaana. Onko se muuttanut sinua?

– En edes tajunnut, miten kaikki muuttui sillä hetkellä, kun esikoinen syntyi. Maailmankuvani uudistui ja aloin ymmärtää yhä selkeämmin, mitä tarkoittaa vastuu. Nyt 12- ja 14-vuotiaat poikani asuvat alkuviikot luonani Töölössä ja loppuviikot äitinsä luona, jolloin minä kierrän keikoilla. Vastuu ja kasvatus ovat avainsanoja minulle vanhempana.

– Lapset ovat maailman isoin asia, ja he merkitsevät minulle enemmän kuin Dingon menestys. Olen joskus miettinyt, miten tyhjää elämä olisi ilman lapsia. He ovat elämäni majakoita. On hienoa seurata heidän onnistumisiaan arjessa ja koulussa. Huomaan, että vaikka olen tehnyt elämässäni virheitä, jossakin asiassa olen onnistunut.

– Lompakossani on vanhat valokuvat lapsista. Kun katson samoja kasvoja kotona, tajuan selkeästi ajan kulumisen. Hetki sitten he olivat vielä pieniä, pian he ovat aikuisia. Esikoinen on kohta pidempi kuin minä. Tämä vanhemmuus on niin upea ja väkevä juttu!


Maa on niin kaunis on yksi lempibiiseistäsi. Oletko esittänyt sitä keikoillasi?

– Olen soittanut sitä joskus huuliharpulla Dingon keikalla, ja se sai aikaan yleisössä ainutlaatuisen reaktion. Kaikki olivat hiljaa, sitten joku alkoi laulaa mukana.

Maa on niin kaunis -laulussa teksti ja sävellys kietoutuvat yhteen täydellisesti, ja siinä on kaikki oleellinen. Tuo kappale liittyy lapsuuteeni Porissa. Olin ensimmäisellä luokalla kansakoulussa, kun minut valittiin poikakuoroon. Esiinnyimme kirkossa urkuparvella ja lauloin sen osittain soolona. Kurkkasin kaiteen yli ja huomasin, että penkeissä istuvat naiset itkivät. Ihmettelin asiaa.

– En halua paljastaa, kuullaanko tuo minulle tärkeä laulu 9. syyskuuta Laaksolahden kappelin tilaisuudessa Espoossa. Pidän vielä salaisuutena tilaisuuden ohjelmiston. Yhden biisin kuitenkin paljastan: esitän Perhosen lennon, joka oli Dingon ohjelmistossa. Se on yksi rohkeimpia biisejäni ja se asettaa kuulijan melkoiseen puntariin. Kappaleen alku on raju: Jumala on kuollut, maailma palaa…

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Marja Hintikasta sukeutui perheaktivisti ja hänellä on viesti kaikille: Hyväksykää keskeneräisyys!

Hyvä elämä

11-henkisen perheen rutiini on periaatteessa sama kuin yhden lapsen kodissa. Pitää panna vain isompaa vaihdetta silmään.Musiikki on tehokas terapeutti

Hyvä elämä

Resonaarissa kaikki oppivat soittamaan

Hyvä elämä