null Marja Hintikasta sukeutui perheaktivisti ja hänellä on viesti kaikille: Hyväksykää keskeneräisyys!

- Some näyttää siltä, että ihminen on oikeutettu jakamaan elämästään vain tähtihetkiä. Minä puolestani uskon siihen, että ihminen on aina keskeneräinen, Marja Hintikka sanoo.

- Some näyttää siltä, että ihminen on oikeutettu jakamaan elämästään vain tähtihetkiä. Minä puolestani uskon siihen, että ihminen on aina keskeneräinen, Marja Hintikka sanoo.

Hyvä elämä

Marja Hintikasta sukeutui perheaktivisti ja hänellä on viesti kaikille: Hyväksykää keskeneräisyys!

Tv-juontaja Marja Hintikka on isän tyttö, josta kasvoi helpomman perhe-elämän soihdunkantaja.

Älykäs ja nopea. Söpö ja upea. Tunnettu tv-tähti, komean miehen vaimo ja kolmen pienen lapsen äiti. Monen mielestä hän on täydellinen nainen.

– En todellakaan ole! huudahtaa Marja Hintikka

– Minun viestini kanssaihmisille on keskeneräisyyden hyväksyminen ja jopa ylistäminen. Keskeneräisenähän jokainen meistä rämpii läpi tämän elämän. Ja silloin, kun ihminen hyväksyy keskeneräisyyden itsessään, hän hyväksyy sen myös muissa, Hintikka jatkaa.

Kaksi vuotta sitten Hintikka ravisteli täydellisen perhe-elämän tavoittelua Marja Hintikka Live -ohjelmassa. Viime syksynä hänet kutsuttiin sosiaali- ja terveysministeriön asettamaan kansallista lapsistrategiaa pohjustavaan ryhmään.

Hintikka on innoissaan perhe- ja lapsiystävällisemmän Suomen ideoimisesta. Vaikuttaminen on hänellä geeneissä. Hänen isoisänsä isä Emil Jutila oli Maalaisliiton kansanedustaja ja hänen isoäitinsä Helmi Jutila toimi aktiivisesti kunnallispolitiikassa Mäntyharjulla.

– Äidin äiti oli mun idoli. Hänellä oli viisi lasta ja maatila, mutta hän ehti ottaa osaa myös yhteisten asioiden hoitamiseen. Hän muun muassa toi omaan kuntaansa mammografiatutkimukset.

Uran parhaat asiat ovat tapahtuneet lasten saamisen jälkeen

Lapsuutensa kesälomat Marja Hintikka vietti mummon maatilalla. Vasikoiden kanssa touhuaminen ja mummon omistautuva läsnäolo toivat vastapainoa kaupunkilaiselämään. Nyt tyttären tytär vie eteenpäin helpomman perhe-elämän soihtua.

– Haaveilen yhteisöllisyydestä, jossa lapset olisivat kaikkien lapsia, eli että muutkin kuin omat vanhemmat ottaisivat lapsesta vastuun silloin, kun tämä alkaa vaikkapa kiukutella julkisella paikalla.

Marja Hintikka Live -ohjelman myötä syntynyt verkkoyhteisö todistaa, että vanhempien tukiryhmille on tarvetta.

– Äitien yksinäisyys oli yksi ryhmässä esille nousseista asioista. Neuvolat voisivat rakentaa äideille yhteisöjä ja hoitorinkejä. Mutta myös isät tarvitsevat vertaistukea. Miehiä kohtaan vaatimukset ovat vain koventuneet.

Vasta nyt, kun olen itse äiti, ymmärrän omaa äitiäni ja pystyn rakastamaan häntä ehdoitta

Hintikka palaa keskeneräisyyteen.

– Minua naurattaa käsitys, jonka mukaan mukava elämä loppuu lasten saamiseen ja sen jälkeen baari-illat korvautuvat tarjousten perässä juoksemisella. Lapsi kun on nimenomaan voimavara. Oman urani parhaat asiat ovat tapahtuneet lasten saamisen jälkeen.

Hintikka kokee hyötyneensä äitiydestä myös henkisesti.

– Vasta nyt, kun olen itse äiti, ymmärrän omaa äitiäni ja pystyn rakastamaan häntä ehdoitta. Nyt, neljäkymmentävuotiaana, olen valmis pudottamaan menneisyyden taakat. Minulle tämä on ihana ja antoisa ikä, jossa lempeys ja vuosien varrella kertynyt ymmärrys korostuvat.

Marja Hintikkaa naurattaa käsitys, jonka mukaan mukava elämä loppuu lasten saamiseen ja sen jälkeen baari-illat korvautuvat tarjousten perässä juoksemisella. Hänen uransa parhaat asiat ovat tapahtuneet lasten saamisen jälkeen.

Marja Hintikkaa naurattaa käsitys, jonka mukaan mukava elämä loppuu lasten saamiseen ja sen jälkeen baari-illat korvautuvat tarjousten perässä juoksemisella. Hänen uransa parhaat asiat ovat tapahtuneet lasten saamisen jälkeen.

Isän kannustava mantra

Marja Hintikkaa naurattaa, sillä täydellisyyden tavoittelu on kiusannut häntä pienestä pitäen. Hän oli jo peruskoulussa armoton suorittaja, joka ajoi itsensä äärirajoille kiitoksen ja hyväksynnän perässä.

Pitkän matematiikan hän suoritti, koska sukuun oli tapana tehtailla insinöörejä ja matemaattisluonnontieteilijöitä. Logiikka antoi tilaa luovuudelle vasta, kun Hintikka alkoi harrastaa näyttelemistä.

– Suvun tradition murtaminen oli minun tapani kapinoida.

Perheen ja erityisesti isän merkitys kirkastui Hintikalle, kun hänen isänsä sairastui vakavasti.

– Minulle oli kova paikka nähdä isä sairaana, koska olin aina ollut isän tyttö ja hän oli ollut minulle turva, johon olin saanut tukeutua.

Lentäjänä työskennellyt isä oli Hintikan sankari. Hän hoki tyttärelleen koko tämä lapsuuden ajan, että ”kyllä sinustakin lentokapteeni tulee, jos vain haluat”.

– Isän mantra soi edelleen korvissani. Sain erittäin sukupuolineutraalin kasvatuksen. Olen äärimmäisen ylpeä siitä, että minua on aina kannustettu tekemään juuri sitä, mikä itseäni kiinnostaa, eikä sitä, mikä on tytölle sopivaa.

Proviisoriksi kouluttautuneen äidin kanssa vietetyistä hetkistä tärkeimpiä Hintikalle olivat ne, jolloin äiti istui illalla tyttären sängyn vieressä.

– Äiti huomasi, jos jokin painoi mieltäni, mutta hän ei kysellyt vaan odotti, kunnes olin valmis puhumaan. Arvostan tuollaista hienotunteisuutta ja ihmisen tunteiden kunnioittamista.

– Istuessaan siinä sänkyni laidalla äiti osoitti armollisuutta keskeneräisyyttäni kohtaan.

Armoton suorittaja etsii armollisuutta

Kirkossa voitaisiin Marja Hintikan mielestä puhua enemmän armon merkityksestä.

– Olen etsinyt pitkään tapaa elää armo todeksi. Parhaassa tapauksessa armo itseä, toisia ihmisiä ja maailmaa kohtaan lisääntyy iän mukana. Ihminen joko supistuu ja kovenee tai laajenee ja muuttuu lempeämmäksi.

Hintikan kirkkosuhteen ytimessä ovat rituaalit.

– Alkuperäiskansoista lähtien ihminen on kaivannut rituaaleja. Meidän traditiossa mme niitä tarjoaa kirkko.

– Rippikoululeiri oli makea rituaali. Rakastuin siellä isoseen. Kirjoitin hänelle rakkauskirjeitä, jotka hän antoi takaisin minulle. Sain häneltä elämäni ensimmäiset kunnon pakit.

Rituaalimuistoista rakkaimpiin kuuluvat omat häät Porvoon vanhassa kirkossa.

– Minä halusin kirkkohäät, mutta koska mieheni Ile ei kuulunut kirkkoon, hän liittyi jäseneksi juuri ennen häitä. Ileä naurattaa yhä Hectorin Jos sä tahdot niin -biisi, jossa sanotaan, että ”jos sä tahdot niin, otan sinun uskontosi”.

Jo lapsena Marja Hintikka tykkäsi kirkoista. Kesälomien automatkoilla pienen tytön oli nähtävä paikkakuntien kirkot. Ahvenanmaalla sijaitseva Jomalan kirkko oli silloin ja on yhä Hintikan suosikki.

Opiskeltuaan yliopistossa sivuaineena taidehistoriaa hän kiinnostui kirkkotaiteesta.

– Ympyrä sulkeutui, kun viime kesänä tutustuimme Ilen ja lasten kanssa Hämeenlinnan seudun kivikirkkoihin. Lapset olivat erityisen kiinnostuneita jalkapuusta ja olisivat halunneet kokeilla sitä.

Vappu Pimiä ja Marja Hintikka Vappu ja Marja Liven harjoituksissa MTV:n studiolla.

Vappu Pimiä ja Marja Hintikka Vappu ja Marja Liven harjoituksissa MTV:n studiolla.

Mieluiten läsnä tässä ja nyt

Juuri nyt Marja Hintikan elämän perusyksikkö on perhe.

– Perhe on monenlaisten muutosten puristuksessa. Nykyään ihmisten ja tavaroiden pitää olla saatavilla ympäri vuorokauden, seitsemänä päivänä viikossa. Ennen ei sunnuntaisin tehty töitä. Mihin unohtui lepopäivän pyhittäminen?

– Työn ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan on yhä vaikeampaa. Olen miettinyt paljon rajojen vetämistä. Tulevaisuudessa jaksamisen, identiteetin ja ajankäytön rajat on määriteltävä itse.

Omien lasten nimet ja kasvot pidän poissa sosiaalisesta mediasta. Mitä jos he haluaisivat tulevaisuudessa vaikkapa salaisiksi agenteiksi, mutta eivät voisi toteuttaa unelmaansa, koska minä olen paljastanut heidän identiteettinsä.

Sosiaalinen media mietityttää Marja Hintikkaa.

– Kun bändien keikatkin kuvataan älypuhelimella, ehtiikö ihminen kokea musiikin ja tunnelman, vai onko keikkojen ainoa sisältö kertoa, että minäkin olen täällä?

Hintikka uskoo, että tulossa on kaiken jakamisen vasta-aalto.

– Mieluummin olen läsnä tässä ja nyt, koska en voi kuitenkaan olla kaikkialla samaan aikaan. Omien lasten nimet ja kasvot pidän poissa sosiaalisesta mediasta. Mitä jos he haluaisivat tulevaisuudessa vaikkapa salaisiksi agenteiksi, mutta eivät voisi toteuttaa unelmaansa, koska minä olen paljastanut heidän identiteettinsä?

Kun Hintikka ajattelee omia lapsiaan, hän toivoo, että kehityttäisiin suuntaan, jossa herkkyyttä ei tarvitsisi piilottaa panssarin sisään. Nykyinen visuaalisen kulttuurin läpilyönti tarkoittaa sitä, että kaikki sosiaalisessa mediassa itsestään kuvia julkaisevat ihmiset ovat nuoresta pitäen arvostelun alaisena.

– Samalla he kamppailevat sen kanssa, uskaltavatko he näyttää todellista sisintään, koska somen peli on niin raakaa.

– Some näyttää siltä, että ihminen on oikeutettu jakamaan elämästään vain tähtihetkiä. Minä puolestani uskon jungilaiseen ajatukseen, jonka mukaan ihmiselle on hyväksi olla töissä ja kotona yksi ehjä persoona, ja siihen, että ihminen on aina keskeneräinen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.