null Nuoret muusikot perustivat oman Radalla-kamarimusiikkifestivaalin – ”Haluamme jakaa musiikin ilosanomaa”

Radalla-festivaalin voimahahmot Emilia Granroth, Artturi Aalto ja Iivari Aalto ovat Espoon musiikkiopiston kasvatteja, jotka haluavat tarjota kamarimusiikkia espoolaisille.

Radalla-festivaalin voimahahmot Emilia Granroth, Artturi Aalto ja Iivari Aalto ovat Espoon musiikkiopiston kasvatteja, jotka haluavat tarjota kamarimusiikkia espoolaisille.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Nuoret muusikot perustivat oman Radalla-kamarimusiikkifestivaalin – ”Haluamme jakaa musiikin ilosanomaa”

Elokuun lopussa Kauklahden kappelissa ja Espoon tuomiokirkossa kaikuu kamarimusiikki.

– Tämä on hyvin jännittävää. Minulla on kuitenkin hyvin varma olo siitä, että tästä tulee hyvä, sanoo Radalla-festivaalin tuottaja Emilia Granroth muutamaa viikkoa ennen tapahtumaviikonloppua.

Pianisti ja kulttuurituotannon opiskelija Emilia Granroth, sellisti Artturi Aalto ja pianisti Iivari Aalto haaveilivat pitkään uudesta kamarimusiikkifestivaalista, joka toisi musiikkia vähän syrjäisempään Espooseen. Syrjäisemmällä Espoolla he tarkoittavat Kauklahtea, jonka kasvatteja Aallon veljekset ovat.

Espoossa varttunut kolmikko ryhtyi tuumasta toimeen ja perusti Kauklahden kamarimusiikkiyhdistyksen, jonka järjestämä ensimmäinen Radalla-festivaali toteutuu elokuun viimeisenä viikonloppuna. Siihen sisältyy viisi Kauklahden kappelissa ja Espoon tuomiokirkossa pidettävää konserttia.

Tässä ensimmäisessä festivaalissa ystävyys on kaikkia yhdistävä tekijä.

Radalla-festivaalin nimi liittyy muun muassa konserttipaikkoihin, jotka sijaitsevat rantaradan varrella. Konsertteihin pääsee helposti junalla.

– Meidän ikäisemme nuoret lähtevät radalle, kun menevät juhlimaan ja pitämään hauskaa kavereiden kanssa. Festivaalissakin ollaan tavallaan radalla. Konserteissamme tärkeintä on yhdessäolo toisten muusikoiden ja yleisön kanssa. On hyvä, jos festivaalin nimi hymyilyttää ja herättää erilaisia mielikuvia. Haluamme pitää nämä matalan kynnyksen tapahtumina, joihin on helppo tulla, Emilia Granroth sanoo.

Ystävyyttä ja yhdessä esiintymistä

Emilia Granroth, Artturi Aalto ja Iivari Aalto ovat Espoon musiikkiopiston kasvatteja. Sibelius-Akatemiassa opiskelevat Aallon veljekset toimivat festivaalin taiteellisina johtajia. Esiintyjiksi oli luonteva kutsua tuttuja muusikkokavereita Espoon musiikkiopiston vuosilta ja Sibelius-Akatemiasta.

– Tässä ensimmäisessä festivaalissa ystävyys on kaikkia yhdistävä tekijä. Me tapahtuman järjestäjät ja esiintyjät olemme tutustuneet toisiimme musiikin kautta. Kansainvälisesti menestyneeseen esiintyjäkaartiin kuuluvat esimerkiksi David Munk-Nielsen, joka on voittanut Tampereen pianokilpailun vuonna 2021, ja viime vuoden Sibelius-viulukilpailun menestynein suomalainen osallistuja Kasmir Uusitupa, Emilia Granroth sanoo.

Heidän lisäkseen konserteissa esiintyvät viulisti Otto Antikainen, sellisti Tatu Kauppinen, sopraano Eleriin Müüripeal, alttoviulisti Alexander Pozdniakovas, viulisti Rebecca Roozeman ja alttoviulisti Charlotta Westerback sekä Artturi Aalto ja Iivari Aalto. Mukana on myös kaksi yhtyettä: Trio Arkada ja Satu-kvartetti, jossa soittavat muun muassa Aallon veljesten vanhemmat.

Kaksi maksutonta konserttia

Ensimmäinen tapahtuma on jo 13.8. ennen varsinaista festivaalia. Se on Espoon tuomiokirkon Suvisunnuntain iltamusiikki -konserttisarjan päätöstilaisuus, jossa Trio Arkada esittää Franz Schubertin musiikkia. Konserttiin on vapaa pääsy. Espoon tuomiokirkkoseurakunta on festivaalin pääyhteistyökumppani.

Toinen ilmaiskonsertti on Helmipöllön lentoretki, joka esitetään Espoo-päivänä lauantaina 26.8. Kauklahden kappelissa. Lapsille suunnatussa tilaisuudessa esiintyy Satu-kvartetti.

Loput konsertit ovat maksullisia. Ne ovat perjantaina 25.8. Espoon tuomiokirkossa sekä lauantaina 26.8. ja sunnuntaina 27.8. Kauklahden kappelissa. Radalla-festivaalille myydään yksittäislippujen lisäksi myös festivaalipassia, jolla pääsee kaikkiin tilaisuuksiin.

– Konserttien ohjelmisto on hyvin perinteistä ja kaikenikäisille sopivaa. Toivon kovasti, että yleisö löytää meidät. Se on aina uuden festivaalin haaste, Emilia Granroth sanoo.

– Haluamme nostaa kamarimusiikkia näkyvämmäksi ja herätellä ihmisiä pari kertaa vuodessa. Olemme jo päättäneet, että ensi maaliskuussa järjestämme seuraavan festivaalin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.