null Osa katolilaisista vaihtoi Yhdysvaltain vaaleissa demokraatteihin – republikaanien tukena ovat tiukimmin herätyskristityt

Ensi kertaa äänestänyt Anthony odotti siskonsa kanssa jonossa äänestysvuoroaan Our Lady of the Lourdes -kirkon luona Atlantassa.

Ensi kertaa äänestänyt Anthony odotti siskonsa kanssa jonossa äänestysvuoroaan Our Lady of the Lourdes -kirkon luona Atlantassa.

Ajankohtaista

Osa katolilaisista vaihtoi Yhdysvaltain vaaleissa demokraatteihin – republikaanien tukena ovat tiukimmin herätyskristityt

Protestanttien enemmistö kannatti Yhdysvaltain välivaaleissa republikaaneja. Juutalaisista äänestäjistä kolme neljästä äänesti demokraattia.

Yhdysvaltalainen riippumaton tutkimuslaitos Pew Research Center on julkaissut alustavan analyysin eri uskontokuntiin kuuluvien äänestäjien käyttäytymisestä tällä viikolla pidetyissä kongressin välivaaleissa. Tutkimuslaitoksen mukaan äänestyskäyttäytymisessä tapahtui vain pieniä muutoksia verrattuna neljä vuotta sitten pidettyihin välivaaleihin.

Republikaanien ja samalla presidentti Donald Trumpin uskollisimmat tukijat ovat valkoisia herätyskristillisiä evankelikaaleja tai henkilöitä, jotka ilmoittavat olevansa uudestisyntyneitä eli uskoontulokokemuksen läpikäyneitä ihmisiä. Heistä republikaaneja tuki kolme neljäsosaa, vain kolme prosenttia vähemmän kuin aiemmin.

Mitä useammin äänestäjä ilmoitti käyvänsä kirkossa, sitä todennäköisemmin hän äänesti republikaaneja.

Pewin mukaan tässä joukossa on protestantteja, katolilaisia ja muihin uskontokuntiin kuuluvia, sillä keskeistä ei ole kirkkokunta, vaan samantapainen suhtautumistapa uskonnolliseen kokemukseen.

Kirkkokuntien jäsenten mukaan jaoteltuna protestanteista enemmistö eli 56 prosenttia äänesti republikaaneja. Katolilaisista noin puolet äänesti demokraatteja ja puolet republikaaneja (50 ja 49 prosenttia). Tässä kuitenkin tapahtui muutos eli demokraatit saivat selvästi lisää katolilaisia äänestäjiä ja republikaanit menettivät heitä.

Kolme neljästä juutalaisesta äänesti nyt demokraatteja, kun edellisissä vaaleissa näin teki kaksi kolmesta juutalaisesta äänestäjästä. Muiden uskontokuntien kannattajista 73 prosenttia äänesti demokraatteja.

Uskontokuntiin sitoutumattomista äänestäjistä seitsemän kymmenestä äänesti nyt demokraattia. Heidän osuutensa äänestäjistä oli nyt viime vaaleja suurempi eli 17 prosenttia. Protestanttien osuus äänestäjistä laski, se oli nyt 47 prosenttia, neljä vuotta sitten 53.

Mitä useammin äänestäjä ilmoitti käyvänsä kirkossa, sitä todennäköisemmin hän äänesti republikaaneja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.