null Donald Trump kehotti pastoreita käyttämään saarnatuolia politiikkaan – ”Olette yhden vaalin päässä siitä, että häviätte kaiken, mitä teillä on”

Presidentti Donald Trump kuuntelee evankelikaalista pastori Paula Whitea, joka johti rukoushetken Trumpin ja evankelikaalisten johtajien tapaamisessa maanantaina.

Presidentti Donald Trump kuuntelee evankelikaalista pastori Paula Whitea, joka johti rukoushetken Trumpin ja evankelikaalisten johtajien tapaamisessa maanantaina.

Ajankohtaista

Donald Trump kehotti pastoreita käyttämään saarnatuolia politiikkaan – ”Olette yhden vaalin päässä siitä, että häviätte kaiken, mitä teillä on”

Trump puhui häntä tukeville papeille Valkoisessa talossa. Media sai haltuunsa osanottajan tekemän nauhoituksen suljetusta tilaisuudesta.

Presidentti Donald Trump tapasi maanantaina noin sata häntä tukevaa evankelikaalista pastoria. Tapaamisen alku oli medialle avoin, mutta kun TV-kamerat ja toimittajat poistuivat, Trump jäi keskustelemaan pastoreiden kanssa. New York Times ja CNN julkaisivat tilaisuuden uutiset, jotka perustuvat suljetusta tilaisuudesta vuodettuun nauhoitukseen.

New York Timesin mukaan Trump varoitti evankelikaalisia johtajia siitä, mitä tapahtuu, jos republikaaninen puolue häviää Yhdysvaltain välivaalit marraskuussa. Puolue voi silloin menettää enemmistönsä kongressissa.

Jos näin käy demokraatit ”kumoavat kaiken, mitä olemme tehneet ja he tekevät sen nopeasti ja väkivaltaisesti”, sanoi Trump. Hän viittasi puheenvuorossaan militantteihin äärivasemmistolaisiin ryhmiin ja totesi antifan ja joidenkin näiden ryhmien olevan väkivaltaisia ihmisiä. New York Timesin mukaan Trump on aiemminkin pelotellut kannattajien vastustajiensa väkivallalla.

CNN:n mukaan Trump totesi nauhalla, että 6.11. välivaalit eivät ole vain kansanäänestys hänestä, vaan kansanäänestys uskonnosta, sananvapaudesta ja perustuslain ensimmäisestä lisäyksestä. Kyseinen lisäys käsittelee uskonnon-, sanan- ja kokoontumisen vapautta.

Teitä ei enää hiljennetä.

– Presidentti Donald Trump

Trump tunnusti kannattajilleen, että hänen kannattajansa eivät ehkä vaivaudu suurin joukoin äänestämään välivaaleissa. Syy tähän on se, että hän itse ei ole ehdolla.

Niinpä Trump kehotti pastoreita varmistamaan, että ihmiset äänestävät. Jos heidän seurakuntalaisensa eivät äänestä, edessä on vaikea aika ja kurjat seuraavat kaksi vuotta, jotka Trumpin kaudesta on jäljellä.

”Olette yhden vaalin päässä siitä, että häviätte kaiken, mitä teillä on”, Trump varoitti. Sitten hän muistutti pastoreita siitä, että näillä on nyt vapaus käyttää asemaansa politiikkaan. ”Teitä ei enää hiljennetä”, hän sanoi ja muistutti, että pastoreilla on joka sunnuntai mahdollisuus puhua 100-200 miljoonalle ihmiselle.

Yhdysvaltain verolakiin 1954 tehty lisäys, niin sanottu Johnson Amendment, kieltää voittoa tavoittelemattomia järjestöjä, kuten uskonnollisia yhdyskuntia, verovapauden menettämisen uhalla vastustamasta tai kannattamasta ehdokkaita vaaleissa. Käytännössä lakia on sovellettu hyvin harvoin, mutta se on hillinnyt pastoreita ottamasta suoraan kantaa ehdokkaiden puolesta tai heitä vastaan.

Trumpin mukaan laki ei ole enää ongelma, sillä hän on pastoreille ennen vaaleja antamansa lupauksen mukaisesti hoitanut asian. Lisäystä ei kuitenkaan ole poistettu laista, sillä se vaatisi kongressin päätöksen. Trump allekirjoitti kuitenkin toukokuussa 2017 presidentin asetuksen, jolla hän ohjasi verovirastoa olemaan pidättyväinen lain soveltamisessa. Nyt hän kehotti pastoreita hyödyntämään tätä uutta itse aikaansaamaansa tilannetta.

Tilaisuudessa Trump nosti esiin häntä kannattavan pastori Robert Jeffressin sanat, jonka mukaan Trump ei ehkä ole täydellinen ihminen, mutta hän on kristikunnan suurin johtaja. ”Toivottavasti olen todistanut, että tuo on totta, siis tuo jälkimmäinen osa”, tuumi Trump New York Timesin mukaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.