Olli-Jussi Laaksosen Töihin seurakuntaan! -hankkeen työharjoittelu kesti kaksi kuukautta.
Osatyökykyinen Olli-Jussi Laaksonen kiinnostui työharjoittelussa suntion ammatista – ”Piece of cake”
Osatyökykyisten vammaisten työllistymistä seurakuntiin autetaan hankkeella. Olli-Jussi Laaksonen pesi ehtoollispikareja ja valmisteli messuja Korson seurakunnassa.
Viime marraskuussa Olli-Jussi Laaksonen, 42, jota kutsutaan Olliksi, aloitti työharjoittelun Korson seurakunnassa. Työharjoittelu avustavan suntion tehtävissä kesti parin kuukauden ajan. Työtehtäviä oli kahtena päivänä viikossa muutaman tunnin kerrallaan.
Avustavana suntiona Laaksonen auttoi torstai-iltojen Korso-messun ja keskiviikon yhteisöruokailun hartaushetkien järjestelytehtävissä.
Työharjoittelu oli osa Töihin seurakuntaan! -hanketta, jonka tavoitteina on lisätä osatyökykyisten vammaisten kouluttautumista ja työllistymistä seurakuntiin.
Laaksosen työtehtäviin kuului muun muassa ehtoollispikareiden vienti astianpesukoneeseen.
Eivätkö tiskihommat olleet tylsiä?
– Ei, Laaksonen vastaa.
– Asenne ratkaisee.
Hanke yhteistyönä ja verkkokoulutusta työntekijöille
Töihin seurakuntaan! -hanketta ovat toteuttamassa Kirkkopalveluiden STEP-koulutus yhdessä Kehitysvammaliiton ja Vantaan seurakuntayhtymän kanssa.
– Meillä on työelämän ulkopuolella paljon kyvykkäitä täsmätyökykyisiä, joilla on halua ja valmiutta työelämään, kertoo hankkeessa projektipäällikkönä työskentelevä Mikko Huttunen STEP-koulutuksesta.
Osana hanketta on järjestetty verkkokoulutusta seurakuntien työntekijöille ja kaikille avointa yhteisövalmennusta. Huttusen mukaan moninaisuuden kohtaamisessa auttaa usein avoin kysyminen.
– Erityinen ihminen on itse paras asiantuntija erityisyydessään, hän sanoo.
Työvalmentaja tukee työharjoittelussa
Ensimmäinen päivä työharjoittelussa jännitti Olli Laaksosta hiukan. Kokemusta seurakuntatyöstä hänelle oli kertynyt jo aiemmin, sillä ennen työharjoittelua hän toimi avustavan suntion tehtävissä Tikkurilan kirkolla.
STEP-koulutuksen työvalmentaja Nea Helmi kehuu Laaksosen kohtaamistaitoja.
– Hän kohtaa hienosti kaikki ihmiset, mikä on tosi tärkeää, Helmi sanoo.
Työvalmentaja Nea Helmi kertoo, että jokaisella harjoittelijalla on jokin erityistaito. Olli Laaksosen mukaan hänen oma vahvuutensa on positiivisuus.
Nea Helmi tapaa jokaisen osallistujan ennen koulutusjakson alkua. Hän on mukana työharjoittelupaikassa ensimmäisenä päivänä ja vierailee jokaisen harjoittelupaikalla kerran viikossa koko harjoittelujakson ajan. Työvalmentaja tukee osallistujia tarpeen mukaan.
– On esimerkiksi harjoiteltu matkustamista harjoittelupaikkaan yhdessä, Helmi kertoo.
Ensi syksynä harjoitteluun tähtäävän polkunsa aloittaa vielä yksi seitsemän hengen porukka. Tähän mennessä hankkeessa on ollut mukana neljätoista harjoittelijaa.
– Jokaisella heistä on jokin erityistaito. Mietimme, miten sitä voi hyödyntää opinnoissa ja työharjoittelussa, ja etsimme harjoittelupaikkoja osallistujien kiinnostuksen kohteiden mukaan, Helmi sanoo.
Tähän mennessä harjoittelupaikkoja on löytynyt muun muassa varhaiskasvatuksen parista, hautausmaalta ja seurakunnan viestinnästä.
– Jokainen harjoittelija on saanut äärimmäisen hyvää palautetta työstään, Helmi kertoo.
Järjestelytehtäviä ennen messua
Työharjoittelun aikana Olli Laaksoselle annettiin vastuuta messun järjestelytehtävissä. Hän kokee saaneensa siitä lisää itsevarmuutta.
Laaksonen mainitsee omaksi vahvuudekseen positiivisuuden.
– Tulen toimeen kaikkien kanssa, hän sanoo.
Työvalmentaja Nea Helmin mukaan tarkkuus tehtävien hoitamisessa on yksi Laaksosen vahvuuksista. Ennen messua hän sai tietää, mitä kaikkea messuun sillä kertaa tarvitaan. Hänen mukaansa työharjoittelussa ei ollut mitään vaikeaa.
– Tämä oli helppoa. Piece of cake, Laaksonen toteaa.
Olli Laaksonen kokee itsevarmuutensa kasvaneen, kun hän sai vastuuta messun järjestelytehtävissä.
Sittemmin Laaksonen on työskennellyt Töihin seurakuntaan! -hankkeessa kokemusasiantuntijana ja käynyt kertomassa uusille opiskelijoille omasta polustaan.
Hän esitteli heille valmistamansa diasarjan, kertoi kokemuksistaan ja opiskelijat saivat esittää hänelle kysymyksiä.
Tällä hetkellä Laaksosen tähtäimessä on pääsy työelämään. Hänellä on jo taustallaan merkonomin opinnot, mutta nyt hän on hakenut suntion koulutukseen.
Suntion työstä hänellä on selkeä näkemys.
– He tekevät näkymätöntä työtä, mutta sekin on tärkeää.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Vammainen eikä viallinen – tietokirjailija Riikka Leinonen olisi valmis räjäyttämään normaalin ja epänormaalin kategoriat
Hyvä elämäTietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas Riikka Leinonen tarkastelee kaupunkitiloja kriittisin silmin ja visioi yhteiskuntaa, jossa myös eri tavoin vammaiset pystyvät toimimaan täysivaltaisina kansalaisina.
