null Pääkaupunkiseudun kirkkovaltuustojen puheenjohtajista kaksi on valmiita vähentämään liharuokien tarjoilua tilaisuuksissa

Kasvisruokaa tarjotaan esimerkiksi Waste&Feast-hävikkiruokaravintoloissa. Noin kymmenen prosenttia Waste&Feastin tarjonnasta on lihaa, kalaa tai maitoa.

Kasvisruokaa tarjotaan esimerkiksi Waste&Feast-hävikkiruokaravintoloissa. Noin kymmenen prosenttia Waste&Feastin tarjonnasta on lihaa, kalaa tai maitoa.

Ajankohtaista

Pääkaupunkiseudun kirkkovaltuustojen puheenjohtajista kaksi on valmiita vähentämään liharuokien tarjoilua tilaisuuksissa

Helsingin kaupungin päätös lopettaa liharuoan tarjoilu jakaa pääkaupunkiseudun kirkkovaltuustojen puheenjohtajien mielipiteitä.

Helsingin kaupunki on ilmoittanut lopettavansa liharuokien tarjoilun kaupungin tilaisuuksissa. Tavoitteena on vähentää ilmastopäästöjä.

Pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymillä ei ole yhtenäistä linjaa liharuokatarjoilun tulevaisuudesta seurakuntien tilaisuuksissa.

Helsingin yhteisessä kirkkovaltuustossa tehtiin puheenjohtaja Hanna Mithikun mukaan aloite liharuokien tarjoilun vähentämisestä vuonna 2019.

Seurakuntayhtymän selvityksen mukaan noin 30 prosenttia yhtymän ja Helsingin seurakuntien tilaisuuksien ruokatarjoiluissa tarjottavasta ruoasta on lihaa. Yhtymä on asettanut tavoitteeksi vähentää lihatarjoilun määrää 10–30 prosenttiin.

– Seurakuntien välillä on suuria eroja. Esimerkiksi Paavalin seurakunnassa lihatarjoilun määrä on vain kymmenen prosenttia, Mithiku sanoo.

Tavoite asetettiin vuonna 2020. Tilanteen kehitystä ei ole seurattu koronapandemian takia.

Vantaan ja Espoon seurakuntayhtyminen yhteisissä kirkkovaltuustoissa ei ole tehty linjauksia tai aloitteita liharuokatarjonnasta.

Kirkon pitää toimia kunniahimoisemmin ilmastokysymyksissä

Hanna Mithikun mielestä Helsingin kaupungin päätös liharuokien vähentämisestä on hyvä.

– Ei olisi ollenkaan pahitteeksi, jos myös kirkko siirtyisi kasvisruokatarjoiluun. Ruuan valmistuksessa täytyy ottaa ympäristö huomioon, Mithiku sanoo.

Myös Vantaan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Eve Rämö toivoo, että liharuokatarjoilusta luovuttaisiin Vantaan seurakuntayhtymän tapahtumissa.

– Kirkon pitää toimia kunniahimoisemmin ilmastokysymyksissä, Rämö sanoo.

Rämö ehdottaa, että Vantaan seurakunnissa siirryttäisiin kasvisruokatarjoiluun, mutta liharuuan voisi pyytää erillisellä ehdotuksella.

Espoon kirkkovaltuuston puheenjohtaja Heikki Sorvarin mielestä liharuuan tarjoilua ei tarvitse lopettaa seurakunnissa. Hän toivoo ruokatarjonnan suosivan kotimaista lihaa.

– Kotimainen liha on valvottua. Siihen siirtyminen vähentäisi ilmastopäästöjä, Sorvari sanoo.

Helsingin kaupungin uusi ruokatarjoilulinjaus tulee voimaan 1.1.2022.

Kasvisruoka kuormittaa ilmastoa vähemmän kuin lihatuotteet

Ruoan kulutus muodostaa noin 20–25 prosenttia yksilön ilmastovaikutuksesta. Ihminen voi vähentää omaa ilmastokuormitustaan ruokavaliomuutoksilla noin kymmenen prosenttia.

Naudanlihan ilmastokuormitus on noin nelinkertainen kasvisruokiin verrattuna. Sianliha ja broileri kuormittavat ympäristöä vähemmän kuin naudanliha. Niiden kulutus on silti suurempi kuin kasvisruualla.

Lähteet: Ilmasto-opas, Helsingin seudun ympäristöpalvelut, Luonnonvarakeskus.

Jaa tämä artikkeli: