null Kuula: Kasvisruoka kuluttaa ympäristöä tuntuvasti vähemmän kuin liha

Puheenvuorot

Kuula: Kasvisruoka kuluttaa ympäristöä tuntuvasti vähemmän kuin liha

Raamatun kehotus ”viljele ja varjele” vesitetään, jos siinä nähdään vain yleinen viittaus ympäristövastuuseen. Pointti on spesifimpi: jätä liha pois, tai vähennä ainakin. 

Viljele ja varjele. Näillä sanoilla kristilliset piirit reagoivat mielellään kansainvälisen ilmastoraportin madonlukuihin. Sanat kun löytyvät Raamatun toiselta sivulta. Jo siellä puhutaan ihmisen ympäristövastuusta. Pidä huolta luonnosta, niin se susta huolen pitää. 

Harvemmin kuitenkaan hoksataan, mitä sanapari oikeasti tarkoittaa.
Se on peräisin sadunomaisesta luomiskertomuksesta. ”Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään ja varjelemaan sitä”. Ihminen tarkoitettiin elämään puutarhansa antimilla eli kasvisruualla. Sitten luodaan eläimet, mutta ei ihmiselle ruuaksi ja raaka-aineeksi vaan ystäviksi ja kumppaneiksi.

Niinpä ”viljele ja varjele” vesitetään, jos siinä kuullaan pelkkä yleinen viittaus ympäristövastuuseen. Pointti kun on paljon spesifimpi. Jätä liha pois, tai vähennä ainakin. Niin elät paremmin sovussa eläinkunnan kanssa.

Maailman suurin ruokahävikki tulee siitä, että kierrätämme viljellyn ruoan eläinten kautta lautasillemme.


Se onkin tutkitusti loistava tapa pienentää hiilijalanjälkeä. Lihan, maidon ja munien tuottaminen kuluttaa moninkertaisesti enemmän resursseja kuin kasvisruuan. Lisäksi se rehevöittää vesistöjä, saastuttaa maaperää ja köyhdyttää kalakantaa. Maailman suurin ruokahävikki tulee siitä, että kierrätämme viljellyn ruoan eläinten kautta lautasillemme.

Lihan vähentämisestä seuraa myös tuntuvia terveysvaikutuksia, kuten hyvin tiedetään. Viljelijä varjelee itseäänkin. Ja se voidaan mitata myös rahassa. Jo ravintosuositusten mukainen lihan vähentäminen ja kasvisten lisääminen tuottaisi suuria säästöjä terveydenhuollon puolelle.

Loistava slogani tuo raamatullinen viljele ja varjele. Se osoittaa yksittäiselle ihmiselle mainion keinon osallistua ilmastotalkoisiin, paljon paremman kuin lentämisen vähentämisen tai sähköautoon vaihtamisen.


Kirjoittaja on ahaa-elämyksiin addiktoitunut etsijä. Ja löytäjä. Taipumusta yläpilviajatteluun. Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija.
 

Jaa tämä artikkeli: