Kirkko ja kaupunki testasi Waste&Feast-ravintoloiden hävikkilounaita – halvalla saa kunnon annoksen hämmästyttävän hyvää ruokaa
Ravintolat hyödyntävät hävikkiä ja työllistävät vaikeasti työllistyviä.
Koronatilanteesta johtuvat rajoitukset iskivät myös hävikkiruokaa hyödyntäviin Waste&Feast-ravintoloihin. Ne ravintolat, jotka ovat poikkeustilassa toiminnassa, myyvät ruokaa vain mukaan. Vaihtelu omille kokkauksille on nyt erityisen tervetullutta, joten ei muuta kuin muina naisina testaamaan, millaisia noutolounaita hävikistä on saatu aikaan.
W&F Malmin Varustamo, Pekanraitti 16. Lounasta arkipäivisin klo 11–13, hinta 2 euroa, lisukesalaatti 1 euron.
Ensimmäinen lounaanhakumatka päättyy onnettomasti: kun saavun paikalle noin kello 12.15., kaikki ruoka on jo siltä päivältä myyty. Tästä viisastuneena tulen seuraavan kerran kärkkymään lounasta heti kello 11 maissa. Lounasta odottaa muutama ihminen ennen minua. Diakoniatyöntekijä valvoo, että homma sujuu, toivottaa tervetulleeksi ja vaihtaa muutaman sanan jonottajien kanssa. Asiakkaat ohjataan ensin käsipesulle ja vuoroa odotetaan maski päässä, turvaväliä noudattaen. Ennen omaa vuoroa desinfioidaan vielä kädet. Tästä tulee turvallinen olo!
Vaihtoehtoina on testipäivänä pesto-kalapataa ja tofu-kasvishöystöä. Otan kasvisvaihtoehdon, jota saan reilun kokoisen rasiallisen. Ostan vielä salaatin lisukkeeksi. Ystävällinen työntekijä tarjoaa mahdollisuutta ottaa myös banaania tai leipää mukaan matkaan, mutta jätän ne väliin.
Tofu-kasvishöystön pohjana on ohraa, tofun lisäksi siinä on ainakin sipulia ja kukkakaalia. Höystö on juuri sopivasti maustettua ja maistuu hyvältä. Salaatissa on jäävuorisalaattia, porkkanaa, kurkkua, tomaattia ja salaatinkastiketta. Kaikki on tuoretta eikä raaka-aineissa ole moitteen sijaa. Hävikkiruoka ei todellakaan tarkoita nahistuneita salaatinlehtiä.
W&F Alppila, Alppilan kirkko, Kotkankatu 2. Ruokaa tällä hetkellä ti 11–13 ja ke klo 16–18, hinta 2/4/6 euroa. Myytävänä myös Alppilan kirkon näkkileipää ja granolaa Yhteisvastuun hyväksi.
Alppilan kirkolta voi käydä ostamassa lounasta tiistaisin. Kello yhdentoista jälkeen kirkon edessä on muutama ihminen jonossa. Diakoniatyöntekijä on myös paikalla moikkaamassa jokaista ja rahastamassa asiakkaita. Maksuksi kelpaa vain käteinen, onneksi lompakosta löytyy sellaistakin vielä.
Ateriavaihtoehtoja on tänään kaksi: paahdettua perunaa ja nakkikastiketta, vegaaniannoksessa delikauraa ja pinaattia. Päätän ottaa nakkikastikkeen, sillä kiinnostaa, miten ammattikokki tämän arkiruokien klassikon on valmistanut. Ruoka tulee paperikassiin pakattuna. Sieltä löytyy varsinaisen ruoan lisäksi muutama yllätys: rasiallinen salaattia, muutama pala tuoretta ruisleipää, sitruuna ja mandariini sekä kirje seurakunnalta. Setti tuntuu ruhtinaalliselta parin euron hintaansa nähden!
Salaatissa on ainakin jäävuorisalaattia, kukkakaalia, kirsikkatomaatteja ja paprikaa. Nakkikastiketta ja paahdettuja lohkoperunoita on runsaasti. Ihan kuumia ne eivät ole, mutta onhan tässä ollut vähän matkaakin kodin ja Alppilan kirkon välillä. Perunalohkot ovat reilun kokoisia. Olisikohan niissä timjamia? Nakkikastike on erittäin maukasta, siinä on hyvin mausteita, sipulia ja taitaa olla kermaakin. Paras nakkikastike, jonka olen syönyt!
W&F Snellu Cafe, Matteuksenkirkko, Turunlinnantie 3, Itäkeskus. Lounasta arkipäivisin 11–13. Hinta 2 euroa.
Matteuksenkirkolla ystävällinen vahtimestari toivottaa tervetulleeksi. Tiskille asioimaan otetaan yksi asiakas kerrallaan ja sisään mennään luonnollisesti maski päässä. Päivän lounasvaihtoehtoina ovat pinaattikeitto ja broileri-kasviskeitto. Etätyöläisen pinaattikeittokiintiö on tullut vuoden aikana melko täyteen, joten otan broileri-kasviskeiton. Mukaan saisi ostaa myös leivonnaisia, jotka jätän väliin. Otan kuitenkin mukaan ilmaiseksi jaettavan pienen leipäpaketin, sillä lounaan hakijoita ei näytä tänään olevan ruuhkaksi asti.
Keittoa on täysi rasiallinen ja se on vielä varsin lämmintä, kun pääsen kotiin. Currypohjainen keltainen liemi on sopivan mausteinen, keitossa taitaa olla broilerin lisäksi ainakin porkkanaa, kaalia ja purjoa. Oikein maukasta! Tuntuu hullulta, että nämäkin raaka-aineet olisivat saattaneet päätyä roskiin.
Testilounaat haettiin 3.–25. 3. Aukioloajoissa saattaa olla joitakin poikkeuksia, joten ravintoloiden aukioloajat ja päivän ruokalista kannattaa aina tarkistaa vaikkapa FB-sivuilta, joihin on linkit ravintoloiden nimien kohdalla tässä jutussa.
Hyvää ruokaa, hävikin hyödyntämistä ja työtä
Helsingin seurakuntayhtymän Waste&Feast -ravintoloissa tehdään ruokaa käyttäen pääraaka-aineina kauppojen ylijäämäruokaa. Waste&Feast -ravintolat ja kahvilat tarjoavat myös työtä ja työharjoittelupaikkoja heikossa työmarkkina-asemassa oleville henkilöille. Kaiken kaikkiaan W&F-ravintoloita on Helsingissä seitsemän. Osa on tällä hetkellä tauolla koronatilanteen vuoksi.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Seurakuntien hävikkiravintolaketju avaa Kallioon elokuussa uuden ravintolan
Ajankohtaista Hyvä elämäWaste & Feast -ketjuun kuuluva lounaspaikka tarjoaa hyvää ruokaa ja työllistää nuoria työkokeilijoita.