null Pääkaupunkiseudun seurakunnat jakavat noin 400 000 joulukalenteria – kuvittaja Ilja Karsikas piirsi joulukalentereita jo lapsena

Ilja Karsikas käytti joulukalenterin malleina vaimoaan ja lastaan. – On mukava ajatella, että tämä joulukalenteri on lahja ja ehkä ilahduttaa ihmisiä, Ilja Karsikas sanoo.

Ilja Karsikas käytti joulukalenterin malleina vaimoaan ja lastaan. – On mukava ajatella, että tämä joulukalenteri on lahja ja ehkä ilahduttaa ihmisiä, Ilja Karsikas sanoo.

Hyvä elämä

Pääkaupunkiseudun seurakunnat jakavat noin 400 000 joulukalenteria – kuvittaja Ilja Karsikas piirsi joulukalentereita jo lapsena

Ilja Karsikas loi seurakuntien joulukalenteriin urbaanin maiseman. Kaiken keskellä ovat kuitenkin äiti ja nukkuva lapsi.

Tämä oli sellainen työ, josta kuvittaja Ilja Karsikas innostui heti.

– Seurakunnat etsivät keväällä tarjouspyyntöjen kautta tekijää joulukalenterilleen. En tiennyt, paljonko tarjouksia tulee, mutta ajattelin, että nyt pitää laatia hyvä, koska halusin todella saada tämän homman. Se ei edes liittynyt siihen, että kalenteria tehdään niin suuri määrä, vaan myös siihen, että seurakuntien kanssa on ennenkin ollut mukava tehdä töitä.

Karsikas on helsinkiläinen kuvittaja ja graafinen suunnittelija, joka on kuvittanut muun muassa neljä lastenkirjaa, tehnyt lehtikuvituksia ja suunnitellut Ruisrockin visuaalisen ilmeen vuosina 2013–2018.

Tarkkoja ohjeita siitä, millaisia kuvia joulukalenterissa pitäisi olla, hän ei saanut, mutta jotakin sentään. Toivottiin Maria ja Jeesus -tyyppistä kuvaa, kaupunkimaisemaa ja sitä, että joulukuun muutama erityispäivä kuten Lucian päivä ja itsenäisyyspäivä otettaisiin huomioon myös kuvituksessa. Enimmäkseen Karsikas sai kuitenkin vapaat kädet. Kalenterista tuli hauska projekti.

– On mukava ajatella, että tämä joulukalenteri on lahja ja ehkä ilahduttaa ihmisiä. Halusin tehdä siitä mahdollisimman kauniin myös siksi, että aion laittaa sen omalle seinälleni, Karsikas sanoo nauraen.

Äiti ja lapsi omassa maailmassaan

Joulukalenterikuvan ensimmäiset luonnokset syntyivät kesäkuussa. Suunnittelu alkoi jo vähän aiemmin sattumalta.

– Olin vaimon ja lasten kanssa keväällä Ateneumin Fantastico-näyttelyssä, ja päätin siellä ottaa mallikuvan vaimostani ja tyttärestäni. Kalenterin kuva ei ole aivan yksi yhteen sen kanssa, mutta asetelma on sama. Väsynyt lapsi äidin sylissään, Ilja Karsikas kertoo.

On kiva rituaali mennä jääkaapin ovelle ja avata luukku. Se vahvistaa joulun odotusta.

Yhden luukun taakse Karsikas on piirtänyt myös itsensä, mutta tarkemmin luukkujen sisältöä ei voi tietenkään vielä paljastaa. Kuvien pieni koko ei ollut Karsikkaalle ongelma.

– Olen suunnitellut myös postimerkkisarjan.

Kalenterin kaupunkimaisemasta voi tunnistaa Helsingin Tähtitorninmäen, mutta muuten miljöö on pitkälti mielikuvituksen tuotetta. Vaikka kuvassa tapahtuu paljon, tunnelma on levollinen. Pääosassa ovat äiti ja lapsi.

– Ajattelen, että he ovat tässä kuvassa omassa maailmassaan. Se, mitä on heidän ympärillään, on ehkä jotakin, mitä lapsi aistii tai näkee unimaailmassaan.

Kalenterivaihtareita siskon kanssa

Kalenteri on suunnattu lapsille ja aikuisille, ja luukkujen takana on sekä kuvia että tekstiä. Suomenkieliset tekstit on laatinut Kaisa Kariranta, ruotsinkieliset Monica Vikström-Jokela ja englanninkieliset Hans Krause. Kuvia ja tekstejä ei ole suunniteltu yhdessä, mutta Ilja Karsikkaan mielestä ne sointuvat hyvin yksiin.

– Tekstit sivuavat kuvia ja kuvat sivuavat tekstejä. Ne rikastuttavat toisiaan, hän sanoo.

Kajaanista alun perin kotoisin oleva Karsikas on piirtänyt lapsesta asti. Lapsena hän taiteili myös joulukalentereita.

– Tein sellaisen mustavalkoisen kalenterin kaverin kanssa, ja pikkusiskon kanssa teimme toisillemme joulukalenterit. Viimeiset itsetehdyt kalenterit syntyivät ehkä silloin kun olin 13-vuotias.

Valmiita kalentereitakin piti hankkia joka vuosi.

– Parhaimmillaan niitä oli monta. Tykkään joulukalentereista, koska niissä yhdistyvät visuaalisuus ja toiminnallisuus. On kiva rituaali mennä vaikka jääkaapin ovelle ja avata luukku. Se vahvistaa joulun odotusta.

Luukkuja voi avata paperilla ja verkossa

Joulukalenteri on Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan seurakuntien lahja jäsenilleen. Helsingissä kalentereiden postitus alkoi jo 19.11. Kalenteria on painettu noin 400 000 kappaletta, ja se on postitettu kaikkiin niihin talouksiin, joissa asuu vähintään yksi evankelis-luterilaisen seurakunnan jäsen. Vantaan seurakunnat postittavat kalenterit myös ulkomailla asuville jäsenilleen. Lisäksi kalentereita on tarjolla seurakunnan tilaisuuksissa. Kalenteri on julkaistu suomen, ruotsin ja englannin kielellä ja se sopii sekä lapsille että aikuisille.

Kalenteriluukun pääsee kurkistamaan myös seurakuntien sosiaalisen median tileiltä joka päivä Kirkko Helsingissä -, Kirkko Vantaalla -, Espoon seurakunnat, Kauniaisten suomalainen seurakunta ja Grankulla svenska församling -Facebook-sivuilta, Instagramista ja Twitteristä. Facebookista ja Instagramista löytyvät kuvien yhteydestä myös Kaisa Karirannan painetun kalenterin luukkutekstejä pidemmät mietiskelytekstit.

Myös Lastenkirkko.fi -sivustolle tulee oma verkkojoulukalenterinsa, jota voi käydä tutkailemassa kuka vaan. Lastenkirkon joulukalenterissa Päkä-lammasta klikkaamalla avautuvat hauskat paketit. Ensimmäinen luukku aukeaa 1.12.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.