null Seurakuntien joulukalenterista avautuvat Kolmistaan-blogista tutun Karoliina Pentikäisen tekstit – ”Olen yrittänyt rimpuilla eroon siitä, että jotakin on pakko tehdä”

Karoliina Pentikäinen on kirjoittanut pitkään blogia ja pari romaaniakin. Joulukalenterin luukkuun mahtuvien aforisminkaltaisten tekstien kirjoittaminen oli hänelle hyppäys uuteen tekstilajiin.

Karoliina Pentikäinen on kirjoittanut pitkään blogia ja pari romaaniakin. Joulukalenterin luukkuun mahtuvien aforisminkaltaisten tekstien kirjoittaminen oli hänelle hyppäys uuteen tekstilajiin.

Hyvä elämä

Seurakuntien joulukalenterista avautuvat Kolmistaan-blogista tutun Karoliina Pentikäisen tekstit – ”Olen yrittänyt rimpuilla eroon siitä, että jotakin on pakko tehdä”

Karoliina Pentikäinen on viime vuosina tahtonut luoda kaupunkiin sopivia jouluperinteitä.

Pääkaupunkiseudun seurakuntien adventtikalenterin luukuista paljastuvat suomenkieliset teksti ovat tänä vuonna kotoisin Tampereelta. Siellä asuva bloggaaja ja Sidoste-sukkafirman markkinointipäällikkö Karoliina Pentikäinen työsti niitä keskellä kesän helteitä.

– Olen ollut yrittäjänä kauan enkä ole pitänyt lomia. Tänä vuonna pidin ja ajattelin, että tekstit syntyvät siinä kesäloman sivussa. Eihän se ihan niin mennyt. Onneksi tekstit ovat lyhyitä ja saattoivat välähdellä mieleen, kun olin hiekkalaatikolla, kävelemässä tai menossa nukkumaan, Pentikäinen kertoo.

Välillä oli myös istuttava rauhassa koneen ­ääreen kirjoittamaan. Lyhyiden, aforisminkaltaisten tekstien kirjoittaminen on aivan oma lajinsa.

– Hyppäsin tässä projektissa minulle uuteen tekstilajiin. Olen pitänyt aforismeja vähän falskeina ja pelkäsin, että lyhyistä teksteistä voisi helposti tulla turhan maailmoja syleileviä.

Uskosta kirjoittaminen tuntui intiimiltä

Karoliina Pentikäinen on koulutukseltaan äidinkielen opettaja. Hän on tehnyt myös toimittajan töitä, kirjoittanut kaksi romaania ja pitää suosittua Kolmistaan-blogia. Blogissaan Pentikäinen on käsitellyt myös suhdettaan uskoon ja kirkkoon. Se on tuntunut hänestä suorastaan intiimiltä, vaikka hän on tottunut kertomaan elämästään lukijoilleen.

– Se onkin jännä juttu. Suurin osa suomalaisista kuuluu kirkkoon, mutta uskonnosta ja Jumalasta puhuminen on vähän tabu, varsinkin meille luterilaisille.

Pentikäisen mielestä tämä aika ei oikein kannusta puhumaan uskosta. Ihmisiin lyödään helposti erilaisia leimoja ja luodaan vastakkainasettelua sinnekin, missä sitä ei oikeasti ole.

– Jos puhun uskosta, siitä voi tulla helposti sellainen mielikuva, että tuomitsen muita ihmisiä, vaikka eihän se sitä tarkoita. Varsinkin korkeasti koulutettujen piirissä mielikuva voi taas olla sellainen, että jos uskoo, puuttuu älyä, että ei voi uskoa yhtä aikaa tieteeseen ja Jumalaan. Minulle tuo on tosi vieras ajatus.

Pienet onnen hetket voivat tulla muusta kuin idyllistä.

Joulukalenteritekstien kirjoittaminen sai Karoliina Pentikäisen miettimään omaa suhdettaan jouluun ja joulunodotukseen. Hänelle joulu on jotakin juhlallista ja pyhää arjen keskellä, mutta kalenteritekstejä kirjoittaessaan hän mietti, että joulu voi olla paljon muutakin.

– Tekstiä tulkitaan aina oman elämäntilanteen kautta. Olen kolmikymppinen työssä käyvä kolmen lapsen äiti, jolle joulu merkitsee tiettyjä asioita, mutta mitä se merkitsee niille, jotka ovat jouluaattona yksin, tai niille, joilla ei ole ­perhettä?

– Joulu voi olla myös sitä, että sataa räntää, on avioero meneillään, läheinen on kuollut ja lapset riitelevät. Pienet onnen hetket voivat tulla muusta kuin idyllistä.

Karoliina Pentikäinen mietti kalenteritekstejä kirjoittaessaan omaa suhdettaan jouluun, mutta halusi kirjoittaa tekstit, jotka puhuttelisivat myös eri elämäntilanteessa olevia.

Karoliina Pentikäinen mietti kalenteritekstejä kirjoittaessaan omaa suhdettaan jouluun, mutta halusi kirjoittaa tekstit, jotka puhuttelisivat myös eri elämäntilanteessa olevia.

Venytetty joulu antaa tilaa rauhoittumiselle

Pääkaupunkiseudun seurakuntien joulukalenterin visuaalisen ilmeen on tänä vuonna tehnyt Pauliina Skarr. Teemana on lähiön joulu, siis joulu kaupungissa. Karoliina Pentikäinen on viettänyt jouluja sekä maalla että kaupungissa.

– Olen kotoisin maalta, Hankasalmelta. Lapsuuden joulut vietin varsin perinteisissä ja idyllisissä maisemissa. Oli punainen omakotitalo pellon keskellä ja aina lunta.

Aikuisena Pentikäinen on viettänyt kaupunkijouluja, ensin Helsingissä, jossa asui pitkään, ja viime vuodet Tampereella.

– Nyt olen viettänyt tarkoituksella jouluja kaupungissa ja kehittänyt omia perinteitä sekä kaupunkiin sopivia joulurituaaleja. Sellaisia ovat joulurauhan julistus Aleksanterin kirkossa, taloyhtiön joulusauna ja joulupuuro lähellä sijaitsevassa kahvilassa.

Omien perinteiden luominen, itsensä kuunteleminen ja rauhoittuminen eivät ole ihan helppoja asioita. Karoliina Pentikäinen on huomannut, että ystäväpiirissä moni kokee, että jouluna pitäisi ehtiä sinne ja tänne, ettei pahoita kenenkään toisen mieltä. Jouluun liittyy myös paljon erilaisia perinteitä.

– Olen yrittänyt rimpuilla eroon siitä, että jotakin on pakko tehdä, ja ajatella, että joulu on meidän perheen rauhoittumisaikaa. Emme voi istua autossa koko joulua. Ratkaisu on ollut se, että joulua venytetään, ja vieraillaan vaikkapa isovanhempien luona ennen tai jälkeen jouluaaton. Ei ole tarkoitus, että joulun ajasta tulee buukatumpi kuin arjesta.


Joulukalentereita postitetaan 15.11. alkaen Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten seurakuntien jäsenten koteihin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.