null Pääkirjoitus: Valmistaudu jouluun kuin kaikki tapahtuisi ensimmäistä kertaa

Pääkirjoitus: Valmistaudu jouluun kuin kaikki tapahtuisi ensimmäistä kertaa

Vasta-alkaja huomaa asioita, joita konkari ei näe. Aloittelija tietää, ettei hän itsekään ole täydellinen. Siksi hän suhtautuu toisiin myötätuntoisesti.

Hoosianna. Adventtikalenterin ensimmäisen luukun saa avata. Polku kohti joulua alkaa.

Kirkon vuosi vaihtuu noin kuukautta ennen kuin kalenterivuosi. Joulun eli Jeesuksen syntymän lähestyminen merkitsee kokonaan uutta alkua. Vanhan voi jättää taakse ja uusi odottaa.

Eikö juuri tämä olekin kristillisen uskon ja Jeesuksen seuraamisen perusvire: aloittamisen armo. Peliä ei ole menetetty, uusi alku on kaikesta huolimatta aivan mahdollinen. Elämä on seikkailu. Joka päivä on vaikka mitä uutta opittavaa.

Kristillinen mielenlaatu perustuu aloittelijan asenteeseen ja uusin silmin katselemiseen. Vasta-alkaja tietää, ettei tiedä kaikkea. Hänen mielensä on avoin eikä hän luule itsestään liikoja. Aloittelija huomaa asioita, joita konkarin turtunut katse ei näe.

Yksi hyvä tapa valmistautua jouluun on suhtautua siihen niin kuin kaikki tapahtuisi ensimmäistä kertaa. Aloittelijan silmin mikään ei ole itsestään selvää.

Kristillinen mielenlaatu perustuu aloittelijan asenteeseen ja uusin silmin katselemiseen.

Aloittelija ei myöskään ole kova toisille, hänellä ei oikein ole varaakaan olla. Aloittelija on myötätuntoinen ja altis antamaan anteeksi, sillä hän itsekin tarvitsee myötätuntoa ja anteeksiantoa.

Kirkossa pidettiin juuri vaalit. Uudet valtuustot ja neuvostot ovat valmiina aloittamaan työnsä seurakuntalaisten ja muidenkin kaupunkilaisten parhaaksi.

Lujasti onnea, sinniä ja siunausta vaaleissa menestyneille! Tervetuloa tekemään hyviä päätöksiä.

Vaalien jälkeen alkaa aivan uusi aika. Vaikka valittujen joukossa olisikin pitkän linjan luottamushenkilöitä, niin kuin näissä kirkon elimissä usein pakkaa olemaan, on jokainen nyt työskentelynsä aloittava valtuusto ja seurakuntaneuvosto silti vasta-alkaja, jonka hyveisiin kuuluu asioiden näkeminen tuorein silmin. Aivan kuin kaikki olisi uutta.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: