null Kaakaota, uusia kampauksia ja hikoilua rannalla – muualta Suomeen muuttaneet kertovat jouluperinteistään

Hyvä elämä

Kaakaota, uusia kampauksia ja hikoilua rannalla – muualta Suomeen muuttaneet kertovat jouluperinteistään

Nigeriasta, Australiasta, Italiasta, Filippiineiltä ja Perusta Suomeen muuttaneet kertovat, kuinka heidän kotimaissaan vietetään joulua ja miltä heidän joulunsa kuulostaa.

Kun Ebunolowa Kivinen kuulee yhdysvaltaisen kantrilaulajan Jim Reevesin musiikkia tai edes puhuu siitä, hänelle tulevat kyyneleet silmiin. Kappaleet tuovat mieleen perheen, lapsuuden ja joulut.

– Isäni rakastaa musiikkia, ja hänellä oli Jim Reevesin levyjä, myös joululevy. Sitä kuunneltiin joulun aikaan.

Kivinen on kotoisin Nigerian suurimmasta kaupungista Lagosista. Vuonna 2007 hän tuli Suomeen ystävänsä häihin, tapasi suomalaisen miehen ja rakastui. Nyt koti on Vantaan Leppäkorvessa, työpaikka englanninkielisessä päiväkodissa ja pariskunnalla 6-, 5- ja 3-vuotiaat tyttäret.

– En ollut aikaisemmin ottanut riskejä elämässä, mutta silloin otin ja päätin jäädä Suomeen. Kasvoin kristityssä perheessä, ja vanhempani olivat suojelevia.

Musiikki ja vaatteet ovat tärkeitä juttuja monelle nigerialaiselle. Sitä ne ovat myös Kiviselle. Päivätyönsä ohessa hän suunnittelee vaatteita ja laulaa.

Tyyliseikat nousevat esiin myös joulusta puhuttaessa. Nigerialaiset miettivät hyvissä ajoin, miten pukeutuvat jouluna.

– Joulukirkossa ihmisillä on uutta yllä päästä varpaisiin: kengät, vaatteet ja kampaukset. Kirkkoon mennään myös ikään kuin näyttäytymään, Kivinen kertoo nauraen.

Toista video

Jouluaattona nigerialaiset valmistautuvat suureen juhlaan. Kaupungilla on kova meteli ja dj:t soittavat musiikkia vaikka bussipysäkeillä.

Joulupäivänä kristityt kokoontuvat kirkkoihin, joissa papit puhuvat joulun perimmäisestä tarkoituksesta, Jeesuksen syntymäjuhlasta, ja suuret kuorot laulavat. Sen jälkeen joulua juhlitaan isolla porukalla.

– Meille saattoi tulla seurakunnan jäseniä ja naapureita. Jokainen toi jotain ruokaa. Tarjolla on perinteisiä nigerialaisia ruokia, ainakin riisiä ja tuoretta kanaa. Kun sinulla on ruokaa, sinulla on kaikki! Ja jakaminen on osa joulua.

Lahjojakin annetaan ja saadaan. Joulupukki on tuttu hahmo. Nigerialaisten mielikuvissa joulupukki on mustaihoinen tai vaihtoehtoisesti valkoinen amerikkalainen.

– Niin minäkin kuvittelin. Olin nähnyt elokuvan Yksin kotona ja ajattelin, että joulupukin täytyy olla amerikkalainen. Sitten muutin Suomeen ja opin, että hän asuu täällä, Kivinen kertoo ja näyttää todisteeksi kuvaa, jossa perhe on tapaamassa joulupukkia Rovaniemellä.

Nigeriassa joulusää on yleensä kuiva, ja lämpöä on ainakin 25 astetta. Ebunolowa Kivisen suosikkijoululaulu kertoo ihan muunlaisesta maisemasta.

– Suosikkijoululauluni on jo lapsuudesta tuttu Jim Reevesin White Christmas. Nyt olen paikassa, jossa valkoinen joulu on mahdollinen. Unelmani kävi toteen!

Ebunolowa Kivinen suunnittelee päivätyönsä ohessa vaatteita. Nigerialaiset ovat tarkkoja tyylistään ja se näkyy myös jouluun valmistautumisessa.

Ebunolowa Kivinen suunnittelee päivätyönsä ohessa vaatteita. Nigerialaiset ovat tarkkoja tyylistään ja se näkyy myös jouluun valmistautumisessa.

Australiassa jouluasuksi riittävät shortsit

Brisbane ei ole Australian kuumimpia alueita, mutta siellä tulee jouluna taatusti hiki.

– Juhlimme joulua joulupäivänä, ja se on yleensä vuoden kuumimpia päiviä. Lämpötila voi olla 35–41 astetta. Yritämme pukeutua vähän siistimmin, mutta puolen päivän jälkeen on jo niin kuuma, että kaikki haluavat vaihtaa uikkareihin ja shortseihin, kertoo Jack Goddard.

Goddard oli viettänyt liikkuvaa elämää ja työskennellyt muun muassa armeijan palveluksessa, kunnes hän maaliskuussa 2018 Brisbanessa tapasi reppureissulla olleen suomalaisen Iisan. He alkoivat seurustella ja päättivät aloittaa yhteisen elämän Suomessa.

– Ei minua pidätellyt oikein mikään. Lokakuussa 2018 muutimme Suomeen.

Nyt heillä on koti Helsingin Kannelmäessä. Goddard on saanut töitä sähköurakointia tekevästä yrityksestä.

Toista video

– Australiasta kaipaan lähinnä perhettä ja rantoja, hän sanoo.

Rannat ovat tärkeässä roolissa myös australialaisten joulunvietossa, sillä joulupäivänä mennään yleensä rannalle. Sitä ennen on syöty jouluaamiainen ja runsas lounas.

– Savustettua kinkkua, mereneläviä, olutta ja viiniä, Goddard luettelee.

– Makeina herkkuina voi olla hedelmäkakkua ja jouluvanukasta.

Toisaalta australialaisista perinteistä puhuminen on vaikeaa.

– Pitää muistaa, että Australia on hyvin monikulttuurinen ja -uskontoinen. Jokin asia, jota pidetään omana juttuna, voi olla oikeasti peräisin jostakin muualta.

Joulu on iloista aikaa. Se tarkoittaa perheaikaa, loma-aikaa, hyvää ruokaa ja hyviä ihmisiä.

– Jack Goddard

Joulusesonki alkaa Australiassa yleensä joulukuun alussa.

– Se alkaa, kun marraskuu vaihtuu joulukuuksi. Koristeet, lelut ja joulujutut tulevat kauppoihin ja joululaulut alkavat soida.

Paikallinen erikoisuus ovat Carols by Candelight -tapahtumat. Ne ovat tunnelmallisia ulkoilmakonsertteja, joissa artistit esittävät joululauluja, joihin kaikki voivat yhtyä.

Jack Goddard ei itse soita mitään instrumenttia, mutta voi mielihyvin lähteä mukaan yhteislauluun ja kuunnella joulumusiikkia.

– Kuuntelen joululauluja, sillä kausihan kestää vain kuukauden. Joulu on iloista aikaa. Se tarkoittaa perheaikaa, loma-aikaa, hyvää ruokaa ja hyviä ihmisiä.

– Pidän oikeastaan kaikista joululauluista. Esimerkiksi Kulkuset on hyvä. Olen myös joulumusiikista tunnetun Michael Bublén suuri fani.

Jack Goddardin joulusäät muuttuivat täysin päinvastaisiksi kun hän muutti Suomeen. Australiassa jouluna eletään vuoden kuuminta kautta.

Jack Goddardin joulusäät muuttuivat täysin päinvastaisiksi kun hän muutti Suomeen. Australiassa jouluna eletään vuoden kuuminta kautta.

Filippiineillä joululaulut tulevat kotiovelle

Mahtaakohan mikään kansa juhlia joulua yhtä antaumuksella kuin filippiiniläiset? Tuskin, tulee mieleen, kun kuuntelee, mitä Espoon Ymmerstassa asuva Chen Perttilä kertoo filippiiniläisestä joulunvietosta. Filippiineillä joulusesonki alkaa nimittäin syyskuussa.

– Syyskuun alussa tulevat kauppoihin joulukoristeet ja joululaulut alkavat soida radiossa ja ostoskeskuksissa, Perttilä kertoo.

Muoviset, talojen ulkopuolelle ripustettavat valaistut joulutähdet tuovat väriä sateiseen talvikauteen. Muovikuuset kaivetaan esiin ja koristellaan tavalla, joka saisi suomalaiset häikäistymään.

Myös lahjoja vaihdetaan jo ennen joulua. Työpaikoilla elää Monito Monita -lahjaperinne, jossa idea on sama kuin suomalaisissa pikkujouluissa. Yhdessä sovitaan, mitä lahja saa maksaa ja jokainen tuo juhliin pienen paketin.

Perttilä muutti Suomeen opiskelemaan kahdeksan vuotta sitten. Hän opiskeli lähihoitajaksi Vaasassa, oppi ruotsin kielen ja sai valmistuttuaan töitä vanhustenhoitajana Espoossa. Nyt hänellä on suomalainen aviomies ja pian myös lapsi, joka haastattelupäivänä vielä potki villisti äitinsä vatsassa.

Filippiineillä Perttilä varttui perheessä, johon kuuluivat äiti, isä ja viisi lasta. Jouluna käytiin aina kirkossa.

– Olimme ehkä vähän tylsiä, sillä meillä ei ole ollut tapana antaa lahjoja. Me vain kävimme kirkossa, söimme ja nukuimme.

– Kun olimme lapsia, meillä oli kyllä joulusukat, joihin ilmestyi vähän rahaa.

Toista video

Se, mitä Filippiineillä jouluna syödään, riippuu siitä, mihin perheellä on varaa. Jos varaa on ja syöjiä on paljon, jouluksi voidaan hankkia kokonainen possu. Juustopallot ja erilaiset makeat herkut ovat tyypillisiä jouluruokia.

– Filippiiniläiset tykkäävät kaikesta makeasta. Trooppisia hedelmiä, hedelmäsalaatteja, hedelmäkakkuja, mango float -kakkua ja bibingka-riisikakkua – ainakin niitä syödään jouluna, Perttilä luettelee.

Filippiineillä soivat sekä ulkomaisten että paikallisten artistien joululaulut, joko englanniksi tai tagalogiksi, joka on yksi maan pääkielistä.

Filippiiniläisillä on tapana musisoida myös itse. Ovelta ovelle kiertävät ryhmät, joissa voi olla aikuisia tai lapsia tai molempia. Kun joku avaa oven, hän saa kuulla pienen lauluesityksen, kenties kitaran tai tamburiinin säestyksellä. Esiintyjät palkitaan rahalla.

Chen Perttilä soittaa kitaraa ja ukelelea, ja harrastaa laulamista. Hänelle joululaulut ovat tärkeitä.

– Miestäni välillä vähän ärsyttää, kun alan kuunnella joulumusiikkia niin aikaisin. Kuuntelen monenlaista: jazzia, instrumentaalista ja vaikka mitä. Suosikkijoululauluni on Mariah Careyn All I want for Christmas is you.

Filippiineillä joululaulut ovat iloisia. Niissä lauletaan perheestä ja rakkaudesta.

– Jos haluat koskettaa filippiiniläisten sydäntä, laula rakkaudesta.

Chen Perttilän mielestä filippiiniläiset ovat aivan erityisen innokkaita joulun viettäjiä. Joulusesonki alkaa syyskuussa.

Chen Perttilän mielestä filippiiniläiset ovat aivan erityisen innokkaita joulun viettäjiä. Joulusesonki alkaa syyskuussa.

Italiassa joululahjat voi tuoda Lucia

Italialaisesta jouluvietosta tulee mieleen suuri, äänekäs suku ja tuntikausia kestävä runsas ateriointi. Siihen nähden Herttoniemessä asuvan Paolo Ribaldinin joulut Italiassa kuulostavat suorastaan maltillisilta.

– Joulu on rauhallista perheaikaa. Aattona olemme kolmestaan vanhempieni kanssa. Silloin, kun isäni äiti eli, hän oli meillä, Ribaldini kertoo.

– Joulupäivänä tapaan äidin puoleista sukua. Tätini laittaa meille ruokaa.

Jouluaattona Ribaldinin perheessä syödään kalaa ja joululeivonnaisia. Joulupäivänä on tarjolla lihaa ja raviolin tapaisia pyöreitä pastanyyttejä, joiden sisällä on lihaa.

– Meillä on myös sellainen perinne, että äitini tekee aina jouluna perunamuusia. En tiedä, miksi. Mutta mitään pakollisia jouluruokia ei varsinaisesti ole.

Ribaldini on kotoisin Mantovasta, joka sijaitsee Pohjois-Italiassa, noin 40 kilometriä Gardajärvestä etelään.

– Lämpötila jouluna on yleensä noin 0–5 astetta. On kosteaa, ja aika usein sumuistakin.

Kaupallinen joulusesonki Italiassa alkaa loka–marraskuussa.

– Silloin tulevat myyntiin joululeivonnaiset, pandorot ja panettonet. Todellinen joulusesonki alkaa pari viikkoa ennen joulua. Silloin alkaa tuntua siltä, että joulu on lähellä.

Jos haluat koskettaa filippiiniläisten sydäntä, laula rakkaudesta.

– Chen Perttilä

Suomalaisittain kiinnostava yksityiskohta Mantovan seudun joulunvietossa on se, että Pyhä Lucia tuo lahjat.

– Meillä hän kävi joulukuun 12. ja 13. päivän välisenä yönä. Joulupäivänä sai enää vain jonkun pienen jutun. Joissakin perheissä käy kyllä myös joulupukki.

Ribaldini muutti Suomeen vuonna 2012. Hänet toivat tänne tiede ja musiikki sekä halu tehdä väitöskirja hevimusiikista.

Ribaldini on opiskellut myös Metropoliassa pop-jazz-muusikoksi ja musiikinopettajaksi. Nyt hän opettaa pop-jazz-laulua ja keikkailee. Hän on myös osallistunut Voice of Finlandiin ja tehnyt sanoituksia Beast in Black -hevibändille.

Paolo Ribaldinin musiikilliset juuret ovat tukevasti klassisessa musiikissa. Hän soitti viulua 14 vuotta. Viulistina hän on myös esittänyt paljon joulukappaleita.

– Ajattelen niin, että hyvin tehty musiikki on hyvää. Puolustan suosittuja joulubiisejä. Sille, että niistä on tullut klassikoita, on syynsä. Moderneista en niin tykkää.

– Suosikkijoululaulujani ovat God Rest You Merry, Gentlemen ja Jouluyö, juhlayö. Ensimmäinen siksi, että Ronnie James Dio tai käytännössä Black Sabbath teki siitä heviversion. Se on hemmetin hyvä.

Toista video

Perussa joulu saa tekemään hyvää

Espoolainen Ruth Kähkönen on ilmiselvästi jouluihminen. Jo marraskuussa koti on koristeltu: on jouluvalot, tontut, pukit ja joulusukat takanreunuksella. Kähkönen muutti Perun pääkaupungista Limasta Suomeen vuonna 2010. Hän opiskeli Perussa oikeustiedettä ja Suomessa liiketaloutta. Hänen aviomiehensä on suomalainen, ja kotona puhutaan suomea, ruotsia ja espanjaa.

Perussa joulua vietetään lämpimässä säässä. Pimeää on jo iltakuudelta, mutta jouluvalot ja koristeet tuovat väriä ja valoa. Varsinkin maaseudulla rakennetaan seimiasetelmia. Ihmiset valmistautuvat jouluun ajatuksin ja teoin.

– Joulun aikaan pyydetään anteeksi ja sovitaan riidat, jos sellaisia on. Perheenjäsenet tulevat yhteen. Minullekin opetettiin lapsena, että joulun aikaan ei saa valehdella eikä tehdä mitään pahaa, Kähkönen kertoo.

Toista video

Perussa työporukoilla on tapana koota rahaa ja muistaa köyhien perheiden lapsia. Myös naapureita ja muita saatetaan muistaa.

– Perulaiset ovat tunteellisia, ja perhe ja suku ovat tärkeitä. Joulu voi siksi olla myös vaikea.

– Jos joku on yksin, hänet kutsutaan mukaan, tai jos hän on huonokuntoinen, hänelle viedään kotiin ruokaa. Jouluviikolla kaikki käyttäytyvät hyvin.

Joulua juhlitaan Perussa jouluaattona. Ensin istutaan ja vaihdetaan kuulumisia, ja sitten mennään kirkkoon. Keskiyöllä kaikki istuvat joulupöytään, jonka kruunaa rusinoilla ja viinirypäleillä koristeltu kalkkuna.

– Tarjolla on myös perunoita ja lämmintä punajuuri-avokadosalaattia. Sitten syödään panettone-joululeivonnaisia ja juodaan kuumaa kaakaota.

Lämpötila jouluna on yleensä noin 0–5 astetta. On kosteaa, ja aika usein sumuistakin.

– Paolo Ribaldini

Lahjatkin jaetaan.

– Me perulaiset pidämme lahjoista ja siitä, että joku yllättää, vaikka kyseessä olisi vain jokin ihan pieni paketti.

Joulupäivä vietetään rauhallisesti kotona perheen kesken.

Joulumusiikki alkaa Perussa soida marraskuussa. Joulukonsertit ovat harvinaisia, mutta muuten kirkoissa kyllä tapahtuu. Messun jälkeen saattaa joulukuussa olla poikkeuksellisesti tarjolla kaakaota.

Joulumusiikki on Perussa iloista.

– Enimmäkseen se on espanjankielistä, ja sanat kertovat Jeesuksen syntymästä.

Kähkönen kuuntelee sekä suomalaista että espanjankielistä joulumusiikkia.

– Tykkään suomalaisesta joulumusiikista, koska se antaa rauhaa. Espanjankielisistä suosikkejani ovat Feliz Navidad ja Somos Los Niños Cantores.

Ruth Kähköselle joulu on aikaa, jolloin voi hetkeksi pysähtyä.

– Jouluna voin miettiä, millainen olen ollut ja olenko tehnyt oikeita asioita. Olenko esimerkiksi auttanut kavereita? Voin myös miettiä, mihin olen menossa ja voinko jotenkin parantaa.

Ruth Kähkönen pitää sekä suomalaisista että espanjankielisistä joululauluista. Suomalaiset rauhoittavat, lattarikappaleet antavat iloa.

Ruth Kähkönen pitää sekä suomalaisista että espanjankielisistä joululauluista. Suomalaiset rauhoittavat, lattarikappaleet antavat iloa.


Videot muista haastateltavista julkaistaan Kirkko ja kaupungin YouTube-tilillä sekä nettisivuillamme myöhemmin joulukuussa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.