null Pääkirjoitus: ”Kääntäkää kelkkanne” on oikein hyvä kehotus adventin alla

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: ”Kääntäkää kelkkanne” on oikein hyvä kehotus adventin alla

Adventtina odotetaan muutakin kuin joulua. Se merkitsee valmistautumista ylipäänsä johonkin uuteen.

Minun ikäisilleni Katri Helena edustaa jotakin sellaista, mikä on aina kuulunut elämänmenoon – silloinkin kun hänen lauluansa ei varsinaisesti ole kuullut mistään. Katri Helena on kuulunut asiaan, piti hänen lauluistaan tai ei.

Se ei ole mikään ihme, hän sentään levytti ensimmäisen levynsä jo vuonna 1963. Meillä oli Katri Helena -niminen kuplavolkkari, joka oli saanut lempi­nimensä kyseisen auton aerodynaamisten ominaisuuksien mukaan, Katri Helena kun lauloi laulua nimeltä Minne tuuli kuljettaa.

Siksi tuli oudon haikea olo, kun Katri Helena ­kertoo haastattelussamme, että hänen Jouluradiolle versioi­mansa Hoosianna jää varmaankin hänen viimeiseksi levytyksekseen. Yksi aikakausi on päättymässä. Laulaja itse suhtautuu tyynesti nykyiseen elämänvaiheeseensa ja toteaa, että jos niin käy, niin Hoosianna on oikein hyvä ­lopetus.

Hoosianna on oikein hyvä lopetus sikälikin, että sehän näytti päättävän myös Jeesuksen uran. Kansa hurrasi, ja muutaman päivän kuluttua kaikki olikin ohi. Paitsi että loppu oli myös uuden alku.

Jeesus kehotti seuraajiaan olemaan valppaita ja ­valmiina perusteelliseen mielenmuutokseen.

Jeesuksen syntymästä laskettava uusi vuosi vaihtuu aina joulukuun ja tammikuun vaihteessa. Monessa kulttuurissa vuosi vaihtuu kuitenkin syksyllä, kun sato on korjattu. Se oli ennen tapana Suomessakin, ja siitä muistumana koulujen lukuvuosi vaihtuu edelleen syksyllä.

Kirkolla on oma kalenterinsa, jota kutsutaan kirkko­vuodeksi, ja se vaihtuu adventtina. Jeesukselle aikanaan kajautettu kuninkaallinen tervehdys­laulu, Hoosianna, aloittaa uuden kirkkovuoden. ­Adventti merkitsee paitsi valmistautumista lähestyvään jouluun myös valmistautumista ylipäänsä johonkin uuteen.

Jeesus kehotti seuraajiaan olemaan valppaita ja ­valmiina perusteelliseen mielenmuutokseen. ­Sitä tarkoittaa Uuden testamentin sana metanoia, joka on suomennettu kääntymiseksi ja parannuksen teke­miseksi. Runoilija Pentti Saarikoski käytti suomentamassaan Matteuksen evankeliumissa ilmaisua kääntäkää kelkkanne. Viime vuonna julkaistussa ­Uusi testamentti 2020:ssa Jeesus julistaa: ”Muuttakaa elämänne ­suunta.”

Kristityn asenne on katsoa rohkeasti eteenpäin, kohti uutta.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja.
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.