null Pääkirjoitus: Pitäisikö kirkolla olla jäsenetuja ja bonusasiakkaita?

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Pitäisikö kirkolla olla jäsenetuja ja bonusasiakkaita?

Jeesus ei rajannut Jumalan huolenpitoa ja muita bonuksia vain seuraajilleen. Hän opetti heitä huomaamaan kaikille kuuluvan hyvyyden.

Millaisia jäsenetuja toivoisit saavasi ­kirkolta? Minä en toivo mitään. Itse asiassa ajatus kirkon jäsen­eduista tai tutustumistarjouksista kuulostaa minusta enemmän kuin arveluttavalta, ja siinä on minusta jotakin rietasta.

Onhan kirkon jäsenyydessä etunsa. Jeesus lupasi seuraajilleen samanlaista Jumalan huolenpitoa ja pyhää huolettomuutta, josta kedon kukat ja taivaan linnut saavat nauttia, mutta hän muistutti myös toisen asemaan asettumisesta, itsensä kieltämisestä ja jokapäiväisen ristin kantamisesta.

Eikä Jeesus muuten rajannut näitä etuja vain seuraajilleen. Heitä hän opetti huomaamaan nämä ­bonukset. Bonus on latinaa ja tarkoittaa hyvää.

Kirkko on Jumalan rakkauteen ja huolenpitoon luottavien ihmisten yhteisö, jonka perusolemukseen kuuluu kierrättää ja levittää kaikkea sitä hyvää eli bonusta, mitä tuo rakkaus ja huolenpito pitävät sisällään.

Taivaaseen mennään vähän niin kuin Elefanttimarssissa.

Joskus kirkkoa kuvataan vaeltavaksi Jumalan kansaksi, jonka päämääränä on taivaan ilojuhla. Kaste- ja lähetyskäskyn hengessä niihin bileisiin mennään vähän niin kuin vanhassa Elefanttimarssi-lastenlaulussa: Koska matka oli hauska niin, pyysivät he mukaan uuden toverin.

Siksi on aika kamalaa, ­että niin monet tämän teoriassa mukaan kutsuvan kirkon toimet näyttävät käytännössä ulos­sulkevilta.

Yksi kummallisimmista tavoista osoittaa kirkkoon kuulumattomille heidän paikkaansa liittyy ristiäisiin. Pääkaupunkiseudulla melkein kaikissa kastetilaisuuksissa lapsella on sekä kirkkoon kuuluvia että kirkkoon kuulumattomia kummeja. Heistä vain kirkkoon kuuluvat voidaan merkitä virallisesti kummeiksi ja ­heille (ja vain heille) annetaan kummitodistus. Se ei ole virallinen asiakirja vaan muistoesine, johon usein on painettu rukous lapsen puolesta, virrensäe ja raamatunlause.

Kun vanhemmat ovat kutsuneet lapselleen kummeja, ja nämä omasta vapaasta tahdostaan ottavat osaa häpeämättömän uskonnolliseen kastehetkeen, niin miksi ihmeessä me kirkon tyypit emme ole siitä tohkeissamme vaan nyrpistämme teologista nokkaamme ja annamme ne rukousohjeet ja raamatunlauseet vain bonusasiakkaille?

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja
jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.