null Pääkirjoitus: Tänä vuonna tarvitsemme myös toisenlaista laumasuojaa

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Tänä vuonna tarvitsemme myös toisenlaista laumasuojaa

Tämän joulun alla joka kolmas suomalainen kärsii yksinäisyydestä. Mitä me voisimme tehdä paremmin?

Adventti on valmistautumisen ja itsensä tutkimisen aikaa. Omien arvojensa ja motiiviensa inventoiminen kerran, pari vuodessa on hyödyllistä ja silmiä avaavaa – ja se saattaa olla yllättävän hankalaa. ­Meillä ihmisillä kun on paha taipumus valehdella itsellemme. Eikä siinä kaikki: me lankeamme helposti myös kiusaukseen uskoa omia valheitamme.

Itsensä tutkimista kannattaa harjoittaa myös yhteisönä. Aivan hiljattain olemme taas joutuneet kuulemaan järkyttäviä uutisia paristakin perhesurmasta. Ne ovat paitsi yksilön tragedioita myös yhteisiä peiliin katsomisen paikkoja: millä tolalla ovat mielenterveyspalvelumme, ja saavatko kaikki ongelmiin joutuneet tarvitsemansa avun? Millaiset valmiudet meillä on kuunnella ja auttaa toisiamme elämän pienten ja suurten vaikeuksien keskellä? Teemmekö kirkkona tarpeeksi? Toimimmeko yhteiskuntana parhaalla mahdollisella tavalla?

Valmistaudumme jo toiseen koronajouluun. Joillekuille se on nyt helpompaa, kun on jo kokemusta yhdestä poikkeusjoulusta. Toisille se on aikaisempaakin musertavampaa. ­Yksinäisyys on pandemian aikana lisääntynyt Suomessa. Jo ennen koronaa joka viides suomalainen kärsi yksinäisyydestä, mutta tämän joulun alla jo joka kolmas meistä on yksinäinen.

Tarvitsemme toisen ihmisen hyväksyvää katsetta.

Tämä olkoon tämän adventtipaaston kysymys ­jokaiselle meistä: mitä minä voin ­tehdä lievittääkseni lähimmäisteni ­yksinäisyyttä?

Korona on tuonut sanavarastoomme uuden käsitteen, laumasuojan. Sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa tarpeeksi suuri määrä ihmisiä on vastustuskykyisiä taudille niin, ettei taudinaiheuttaja pääse leviämään väestössä.

On myös toisenlainen laumasuoja: me tarvitsemme toisiamme voidaksemme hyvin. Tarvitsemme toisen ihmisen hyväksyvää katsetta ja tunnetta, että kuulumme joukkoon. Kiitos tästä laumasuojan käsitteen laajentamisesta kuuluu Yhteishyvä-lehdelle, joka hiljattain julkaisi samannimisen podcast-sarjan nuorten hyvinvoinnista.

Jeesusta on iät ajat verrattu hyvään paimeneen, ja taisipa hän itsekin puhua jotakin sen suuntaista. Hänen laumaansa kuuluminen ei merkitse lammas­maisuutta vaan hyvin hoidetun lauman suojaa.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja.
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.