Pääkirjoitus: Kuolema kadulla pysäytti
Vaikka suurin osa lähisuhdeväkivallasta on supisuomalaista, väkivaltaan liittyy myös kulttuurisia syitä kuten kunniaväkivaltaa.
Kuljin toissaviikolla Tampereen keskustassa sijaitsevaa Hämeenkatua pitkin. Pysähdyin paikalle, jossa mies oli muutama päivä aiemmin ampunut raskaana olevan naisen.
Surmapaikalla oli kukkien ja kynttilöiden meri sekä viestejä, kuten ”naisen paikka on elossa”, ”antakaa naisten kulkea rauhassa” ja ”miehet, lopettakaa naisten tappaminen”. Viimemainitun oli jättänyt tamperelainen perheenäiti. Kadulla viesti pysäytti, sosiaalisessa mediassa sen nostaminen poliittiseksi meemiksi vei keskustelua sivuraiteelle.
Miehet syyllistyvät lähisuhdeväkivaltaan paljon naisia enemmän, mutta eivät kaikki miehet. Jos itse jotain lapsena miehenä olemisesta opin, niin sen, että oikea mies ei lyö naista. Naisen pahoinpitely on raukkamainen teko. Siinä ei ole mitään miehekästä.
Vihreiden Naisten somepäivityksen tarkoitus oli hyvä: nostaa esille sukupuolittunut väkivalta. Se on fakta, jota ei käy kiistäminen. Tilastokeskuksen mukaan joka kolmas nainen Suomessa on kokenut elämänsä aikana fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa nykyisen tai entisen kumppaninsa taholta. Joka kymmenes nainen on kohdannut sitä viimeisen viiden vuoden aikana. Tämä on noin puolet enemmän kuin miesten kohtaama lähisuhdeväkivalta. Naisiin kohdistuva väkivalta on myös useammin pitkäkestoista.
Naisen pahoinpitely on raukkamainen teko. Siinä ei ole mitään miehekästä.
Vaikka suurin osa parisuhdeväkivallasta on supisuomalaista, väkivaltaan liittyy myös kulttuurisia syitä, niin sanottua kunniaväkivaltaa joissakin etnisissä ryhmissä. Tampereen tapauksessa syytteessä on romanimies, mikä on nostanut somessa esille kommentteja siitä, liittyykö tekijän tausta tapahtuneeseen. Tämä selvinnee oikeudessa. Romanit muuten tekevät itse tärkeää työtä lähisuhdeväkivallan kitkemiseksi Romano Mission kautta.
Tampereen ensi- ja turvakoti ry vei ampumispaikalle 153 kukkaa muistuttamaan asiakkaista, jotka eivät ole tänä vuonna mahtuneet turvakotiin Tampereelle. Pääkaupunkiseudulla turvakotipaikkoja on nyt 63, eikä tilaa lähimmässä turvakodissa aina ole. Apua tarvitseva ohjataan tällöin kauemmas.
Lähisuhdeväkivalta on iso ongelma yhteiskunnassa, ja sosiaalisessa mediassa naisviha yltyy. Uutinen Helsingistä tuntuu siksi käsittämättömältä: Helsingin poliisi on ajamassa alas lähisuhdeväkivaltaan erikoistunutta yksikköään. Se on outo viesti tässä ajassa.
Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Nuorten seurustelusuhteissa voi olla väkivaltaa, kuten sosiaalisessa mediassa vahtimista, haukkumista, suutelemiseen tai intiimiin kosketukseen painostamista ja tönimistä
Hyvä elämäNuoren voi olla vaikea tunnistaa väkivaltaa seurustelusuhteessaan.