null Pääkirjoitus: Lähi-idän väkivallan kierre laajenee

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Lähi-idän väkivallan kierre laajenee

Väkivalta ruokkii väkivaltaa. Niitä, jotka aidosti pyrkisivät rauhaan, on entistä vähemmän.

Hamasin terrorihyökkäyksestä Israeliin on nyt kulunut vuosi. Siitä käynnistyi tämänkertainen painajainen, joka tuntuu vain pahenevan. Väkivallan ­kierre on kestänyt Lähi-idässä vuosikymmeniä. Gazassa ja Libanonissakin on sodittu monta kertaa aiemmin.

Väkivalta ruokkii väkivaltaa. Niitä, jotka aidosti pyrkisivät rauhaan, on entistä vähemmän. Israel näyttää nyt kerta kaikkiaan päättäneen nujertaa Hamasin ja toisen perivihollisensa Hizbollahin sotilaallisesti. Pääministeri Benjamin Netanjahun johtamalle hallitukselle panttivankien vapautus ei vaikuta olevan yhtä tärkeä tavoite, vaikka Israelin sisällä häntä arvostellaan tästä. Hänelle tärkeää on myös vallassa pysyminen.

Hamasin iskussa kuoli noin 1 200 ihmistä, suurin osa siviilejä. Israelin vastahyökkäyksessä Gazaan on kuollut yli 40 000 palestiinalaista, joista noin neljäsosa on lapsia. Hizbollah on tukenut Hamasia tuhansilla Israeliin ammutuilla raketeilla, tappanut kymmeniä ja pakottanut kymmeniätuhansia israelilaisia evakkoon. Lopettaakseen tämän Israel iski pommituksin ja rajoitetuksi kuvaamallaan maahyökkäyksellä Libanoniin. Kuolleita on yli tuhat ja pakolaisia yli miljoona.

Jos alueelle joskus halutaan pysyvä rauha, pitäisi ensin rakentaa luottamus.

Uusin käänne sodassa on Hamasin ja Hizbollahin taustalla juonivan Iranin ohjushyök­käys Israeliin. Iskut ja kosto­iskut seuraavat toisiaan, ­kasvoja ja pelotetta ei sovi menettää.

”Ihminen ei ole numero, vaan Jumalan kuva. Sekä palestiinalaisilla että israelilaisilla on sama ihmisarvo. Jo riittää ihmisten tappaminen, riittää viha, riittää epäinhimillisyys, riittää uskonnon käyttäminen poliittisiin tavoitteisiin, riittää väkivalta, riittää sota.” Näin vetosi Jordanian ja Pyhän maan evankelis-luterilaisen kirkon piispa emeritus Munib Younan Espoon Tapiolan seurakunnassa 30. syyskuuta pidetyssä Lähi-itä -symposiumissa.

Palestiinalainen Younan peräänkuulutti myös miehityksen loppua. Israelin siirtokunnat Länsirannalla ovat osa ongelmaa, ja tilanne on sodan aikana pahentunut. Jos alueelle joskus halutaan pysyvä rauha, pitäisi ensin rakentaa luottamus ja sitten päästä sopuun maasta, oikeudenmukaisuudesta ja turvallisuudesta. Vaikka rauha nyt tuntuu etäiseltä haaveelta, ei pidä luovuttaa. Autuaita eivät ole sodankävijät vaan rauhantekijät.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.