null Pääkirjoitus: Lopetetaan leipäjonot

Pääkirjoitus: Lopetetaan leipäjonot

Asiat pitäisi pystyä hoitamaan sillä lailla, että kenenkään ei tarvitse jonottaa räntäsateessa ruokaa.

Äkkipäätään voisi ajatella, että leipäjonot ovat hyvä juttu: kenenkään ei tarvitse nähdä nälkää, kun ruokaa saa jonottamalla avustusjärjestöjen ja seurakuntien elintarvike­jakelusta.

Tarkemmin ajatellen leipäjonot eivät ole ollenkaan hyvä juttu. Yhteiset asiat pitäisi pystyä hoitamaan sillä lailla, että kenenkään ei tarvitse jonottaa räntäsateessa ruokaa selvitäkseen seuraavaan päivään. Almuihin perustuva sosiaalipolitiikka ruokkii enemmän köyhyyttä kuin köyhiä. Avuntarpeen taustalla olevat ongelmat jäävät ratkaisematta.

Nälkää kärsivää on silti autettava. Nälkä ei ole koskaan niin rakenteellista, että yksilön hädän voisi jättää huomiotta ja keskittyä vain yhteiskunnallisten rakenteiden korjaamiseen. Myös rakenteellinen nälkä kurnii köyhän suolissa.

Almuihin perustuva sosiaalipolitiikka ruokkii enemmän köyhyyttä kuin köyhiä.

Elintarvikeavun voi järjestää kunnioittavammin kuin seisottamalla köyhiä leipäjonoissa. Vantaalla seurakuntien ja kaupungin yhdessä kehittämä Yhteinen pöytä on tästä hyvä esimerkki. Ruokakassien ja leipäpussien jonottamisen sijaan vatsansa voi täyttää asukastilojen ja kirkkojen yhteisöruokailuissa. Toiminta perustuu enimmäkseen hävikkiruoan kekseliääseen hyödyntämiseen. Ruoan lisäksi yhteisessä pöydässä jaetaan osallisuutta ja ystävyyttä ja selätetään yksinäisyyttä.

Yhteisen pöydän ansiosta leipäjonot ovat kadonneet Vantaalta lähes tyystin, sillä niiden sijaan nyt syödään yhdessä. Malli leviää hyvää vauhtia muuallekin Suomeen. Leipäjonojen tekeminen täysin tarpeettomiksi vuoteen 2020 mennessä on täysin realistinen tavoite.

Ensi sunnuntaina alkaa Yhteisvastuukeräys. Tänä vuonna se kiinnittää katseemme nälkään. Vaikka ruokaa on riittävästi kaikille, nähdään maailmassa nälkää, myös Suomessa.

Keräyksen kansainvälisen avun toimittaa perille Kirkon Ulkomaanapu. Kotimainen apu jaetaan kirkon diakoniarahaston ja paikallisten seurakuntien kautta. Raha ei ratkaise kaikkea, mutta nälän ja köyhyyden torjumisessa siitä on paljon apua. Yhteinen pöytä tarjoaa erinomaisen mallin Yhteisvastuukeräyksen tuoton hyödyntämiseen.

 

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: