null Pääkirjoitus: Luvattiin päävoitto, saatiin kolme ja lisänumero

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Luvattiin päävoitto, saatiin kolme ja lisänumero

Jeesus julisti Jumalan valtakuntaa, mutta me saimme homojen häistä jähnääviä kirkolliskokouksia ja kirkonmiesten kukkotappeluita.

Jeesus julisti Jumalan valtakuntaa, mutta loppu­tuloksena olikin kirkko.

Tämä aforismi ei ole omaa keksintöäni, vaan sen lohkaisi sata vuotta sitten elänyt ranskalainen roomalaiskatolinen teologi Alfred Loisy. Hän oli katolisen kirkon ensimmäisiä modernisteja.

Loisy kannatti historiallis-kriittiseen ­tutkimukseen perustuvaa raamatuntulkintaa ja monia sellaisia uudistuksia, joita katolisessa kirkossa alettiin toteuttaa vasta vuosikymmeniä hänen kuolemansa jälkeen.

Loisy itse joutui kirkon johdon hampaisiin, hänet erotettiin virastaan ja ekskommunikoitiin.

Tuo vanha lohkaisu pätee edelleen – myös meidän luterilaisessa kirkossamme. Jeesus julisti Jumalan valtakuntaa, ja me saimme Kirkon palvelukeskuksen matkalaskulomakkeita. Me saimme homojen häistä jähnääviä kirkolliskokouksia ja suurieleisiä kirkonmiesten kukkotappeluita.

Pääpotin sijaan tulikin kolme ja lisänumero.

Kirkko ei voi olla muuta kuin epätäydellinen ja keskeneräinen, sillä se koostuu ihmisistä.

Kirkko on epätäydellinen. Lähimmäisenrakkauden ja armollisuuden ihanteet saavat todellisuudelta korvilleen tämän tästä. Siitä ei silti pidä tehdä johtopäätöstä, että olisimme kokonaan sössineet Jeesuksen projektin. Kirkko kun ei edes voi olla mitään muuta kuin epätäydellinen ja keskeneräinen, sillä se koostuu ihmisistä.

Tämän elämän aikana sen paremmin kristitystä kuin kirkostakaan ei tule täydellistä. Ja taivaassa, missä kaikki on täydellistä, ei ole kirkkoa ollenkaan. Eikä yhteistä kirkkoneuvostoa eikä tuomiokapitulia.

Jeesus muuten varoitti juoksemasta niiden perässä, jotka väittävät, että tuolla on se täydellinen Jumalan valtakunta, että tuolla ovat paremmat hengelliset herkut ja muutenkin moitteettomampi meininki.

Tämä ei silti tarkoita sitä, että jos kirkossa ilmenee korjattavaa, siltä pitäisi sulkea silmänsä.

Jeesus varoitti uskomasta niitä, jotka uhoavat Jumalan valtakunnan tulevan näyttävänä spektaakkelina. Jumalan valtakunta tulee meidän keskellemme kokonaan toisin.

Jumalan valtakunta tulee hennosti. Sen valloittavuus perustuu ihastukseen, eivätkä sen valta, voima ja kunnia ole samanlaisia kuin tämän maailman valta, voima ja kunnia.

 

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja
jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli: