null Pääkirjoitus: Mikä helpotus, jos pääsemme koronan kurimuksesta − paljon on kiinni itsestämme

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Mikä helpotus, jos pääsemme koronan kurimuksesta − paljon on kiinni itsestämme

Verkkovälitteinen vuorovaikutus ei ole sama asia kuin oikea ja elävä. 

Suomi avautuu ja rajoituksista luovutaan, kun 80 prosentin rokotekattavuus on saavutettu. Näin linjasi Suomen hallitus näkymiä syyskuun alkupuolella päivitetyssä strategiassaan.

Mikä helpotus, jos tämä suunnitelma toteutuu. Olemme eläneet puolentoista vuoden ajan koronan kurimuksessa. Matkailuyritykset ja ravintola-ala ovat kärsineet tappioita. Muusikot ja näyttelijät ovat eläneet vailla tietoa tienestistä. Monet urheiluseurat ovat olleet hätää kärsimässä.

Tässä vain muutamia ­esimerkkejä kanssakulkijoista, joiden elantoon kulkutaudin tuomat kokoontumisrajoitukset ovat vaikuttaneet.

Keväällä 2020, kun koronarajoitukset olivat tiukimmillaan, yhteiskunnassa tehtiin digiloikka.

Kulttuuria päädyttiin tarjoamaan monin paikoin suorina verkkolähetyksinä.

Digiloikkaan ponnisti myös Suomen evankelis-luterilainen kirkko. Vuonna 2020 lisääntyi eniten jumalanpalvelusten ja hartauksien sekä nuorten tilaisuuksien lähettäminen verkossa, kuten myös puhelin- ja verkkovälitteinen keskusteluapu. Tämä käy ilmi Kirkon tutkimuskeskuksen tekemästä kyselystä, jonka tulokset julkistettiin maaliskuussa.

Ihmisen ikävä toisen luo ei ole kadonnut mihinkään.

Moni kirkonmenoihin kaipaava löysi verkkojumalanpalvelukset tai hartaushetket, joihin pääsee mukaan klikkaamalla lähetyksen auki.

Digiloikka ei kuitenkaan ollut mahdollinen kaikille. ­Keneltä puuttui älylaitteita, keneltä niiden käyttötaitoja. Tilanne ei ole parantunut, sillä ikäihmisten digi­syrjäytyminen on totisinta totta.

Nyt syksyllä seurakuntien toiminta on päässyt jälleen vauhtiin. Kirkkojen ovet ovat avautuneet ruokailijoille ja kahvittelijoille. Jumalanpalvelukseen pääsee mukaan ja lauluun saa yhtyä.

Korona-ajan hedelmänä tulee säilymään se not­keus, jolla tapahtumia ja tilaisuuksia pystytään välittämään myös verkossa.

Ihmisen ikävä toisen luo ei ole kadonnut mihinkään. Nautimme siitä, että saamme tavata toisiamme ihan oikeasti. Nähdyksi tuleminen, silmiin katsominen ja nauruun purskahtaminen synnyttävät aitoa iloa.

Pääseekö ilo jatkumaan? Sehän on kiinni meistä itsestämme. Paras tapa päästä kulkutaudista eroon on ottaa vastaan täysi rokotesuoja.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin toimituspäällikkö ulla.lotjonen@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pääkirjoitus: Pitäisikö kirkolla olla jäsenetuja ja bonusasiakkaita?

Puheenvuorot

Jeesus ei rajannut Jumalan huolenpitoa ja muita bonuksia vain seuraajilleen. Hän opetti heitä huomaamaan kaikille kuuluvan hyvyyden.






Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.