Pääkirjoitus: Kirkon tavoitteet hallitusohjelmaan eivät nouse puoluepolitiikasta
Demokratiaan kuuluu se, että myös kirkko voi ehdottaa asioita tulevalle hallitukselle.
Demokratia on maailmassa monin tavoin uhattuna. Jos haluamme, että saamme jatkossakin elää vapaina ja päättää itse asioistamme, demokratiaa on syytä arvostaa ja vaalia. Kansalaiselle olennainen tapa edistää sitä on käydä äänestämässä ja valita 200 kansanedustajaa, jotka luotsaavat tätä maata seuraavat neljä vuotta.
Tärkeä osa demokratiaa ovat politiikka ja erilaiset poliittiset puolueet. Vaikka yksipuoluejärjestelmäkin voi kutsua itseään demokraattiseksi, sitä se ei todellisuudessa ole. Puolueiden olemassaolo kertoo siitä, että kansalaisilla on erilaisia tavoitteita, näkemyksiä ja perimmäisiä arvoja, joiden suuntaisesti he toivovat maataan ohjattavan. Suomalaisessa monipuoluejärjestelmässä tuo suunta on lopulta kompromissien tulos ja hyvä niin. Tämä ja opposition olemassaolo takaavat sen, että myös vähemmistöjä kuullaan.
Vaalien alla puhutaan isoista asioista, joilla on merkitystä meidän kaikkien tulevaisuudelle. Turvallisuuspolitiikasta puolueet ovat nyt melko yksimielisiä. Sen sijaan eroja löytyy esimerkiksi suhtautumisesta valtion velkaantumiseen ja siihen, mistä ja keneltä voidaan leikata ja mistä ja keneltä ei, jos halutaan, että hyvinvointivaltio säilyy.
Äänestäjän pitää kysyä itseltään, minkä puolueen arvot parhaiten vastaavat hänen omiaan.
Kyse ei ole vain faktoista vaan siitä, millaiset asiat koetaan tärkeiksi ja mitä faktoja painotetaan. Siihen vaikuttavat arvot. Tämä tuli hyvin esille, kun kirkko järjesti Helsingin tuomiokirkon kryptassa arvokeskustelun, johon osallistui eduskuntapuolueiden johtoa. Äänestäjän pitää kysyä itseltään, minkä puolueen arvot parhaiten vastaavat hänen omiaan. Millaiseen Suomeen, maailmaan ja ihmisyyteen hän uskoo?
Kirkkoa syytetään aina välillä politikoinnista, ja niin kävi tässäkin keskustelussa. Kirkko esittää tulevan hallituksen ohjelmaan muun muassa nuorille terapiatukea, perusturvan tason nostamista, uskonnonvapauden turvaamista monikulttuurisessa Suomessa ja kehitysyhteistyömäärärahojen kasvattamista. Nämä eivät ole puoluepolitiikkaa vaan kirkon omista arvoista lähteviä ehdotuksia. Kirkon arvoihin kuuluvat ihmisarvon jakamattomuus, yli rajojen ulottuva lähimmäisenrakkaus ja heikkojen puolelle asettuminen – ovat kuuluneet jo kahden vuosituhannen ajan.
Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin vt. päätoimittaja.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Pääkirjoitus: Politiikan kuuma kesä paljasti, että kirkon opetuksia tarvitaan
PuheenvuorotLähimmäisenrakkaus koskee myös erivärisiä, erilaisia ja eri tavoin ajattelevia – Jeesuksen mukaan jopa vihollisia.