null Pääkirjoitus: Politiikassa tarvitaan empatiaa – mutta millaista?

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Politiikassa tarvitaan empatiaa – mutta millaista?

Kristinuskossa kehotetaan rakastamaan lähimmäistä. Politiikassa se tarkoittaa minimissään sitä, että ketään ei jätetä heitteille.

Kyky asettua toisen ihmisen asemaan on oleellista ihmislajin selviytymiselle. Siksi on vaikea kuvitella, että empatia olisi ominaisuus, jolle ei olisi käyttöä poliittisessa päätöksenteossa. Sen sijaan voidaan miettiä sitä, millaista empatiaa tarvitaan ja miten se vaikuttaa, kun meitä jokaista koskevista asioista päätetään.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ­antoi hallitusneuvotteluiden alla Helsingin ­Sanomille (HS 16.4.) henkilöhaastattelun, jossa hän totesi olevansa hyvin empaattinen ihminen. Empatia ei hänestä kuitenkaan sovi politiikan ohjenuoraksi. ”Empatia on olennaista ihmisten välillä, mutta että yksittäisiä poliittisia päätöksiä tehtäisiin empatia edellä. On epärehellistä edes kuvitella niin”, hän sanoi haastattelussa.

Politiikan empatiaa koskeva kommentti herätti kärjekkään keskustelun sosiaalisessa mediassa. ­Siihen ei nyt ole syytä palata. Sen to­tean, että jos Riikka Purra on empaattinen ihminen, niin ei hän pysty sulkemaan päätöksenteon ulkopuolelle tätä ominaisuuttaan. Eikä hän tuon sitaatin perusteella tarkkaan ­ottaen niin väitäkään. Hän tekee politiikkaa vetämällä eroa ”hyvispuolueisiin” ja korostamalla niiden vastapainoksi puolueensa ”realismia”.

Empa­tiaa tarvitaan, jotta ajetaan muidenkin kuin oman viiteryhmän asiaa.

Empatia ja sen ­lähikäsite myötätunto ovat asioita, ­joita tarvitaan, jotta tulemme toimeen toistemme kanssa. Vaikka empatiaan sisältyy tunne, ­siihen kuuluu myös motivaatio, joka johtaa toimintaan toisten puolesta. Lisäksi tarvitaan tietoista asettautumista toisten elämäntilanteeseen ja asemaan, varsinkin politiikassa. Muuten on vaarana, että empatia vinoutuu. Se kun suuntautuu luontevimmin niihin, jotka ovat meitä lähellä. Empa­tiaa tarvitaan, jotta ajetaan muidenkin kuin oman viiteryhmän asiaa. Se on saanut meitä samastumaan myös ukrainalaisten tilanteeseen ja auttamaan heitä.

Kristinuskossa ajatellaan, että tarvitsemme enemmän kuin empatiaa. Lähimmäisen rakastamisen kehotus muistuttaa, että jokaisella on yhtäläinen ihmisarvo, jopa vihollisilla. Politiikassa se tarkoittaa minimissään sitä, että ketään ei saa jättää heitteille.

pauli.juusela@kirkkojakaupunki.fi Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.