null Pääkirjoitus: Rasistisen ja fasistisen puheen normalisoituminen on vielä kauheampaa kuin rasismi ja fasismi

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Rasistisen ja fasistisen puheen normalisoituminen on vielä kauheampaa kuin rasismi ja fasismi

Kansallismielisyyttä ja heimoaatetta on täysin mahdotonta perustella kristinuskolla.

Kristinusko on maailman ensimmäinen internationalistinen liike. Jo kaksituhatta vuotta sitten se ylitti kansallisuuden, syntyperän, etnisen taustan, kielen, sukupuolen ja yhteiskunnallisen aseman asettamat rajat. Me kaikki, erottelematta, olemme saman Isän lapsia.

Siksi kansallismielisyyttä ja heimoaatetta on täysin mahdotonta perustella kristinuskolla. Ihan tavallinen isänmaallisuuskin taipuu kovin hankalasti kristinuskon ihanteisiin: kristittyjen isänmaa on Taivaassa.

Perusteilla olevan Sinimustan puolueen ohjelma on hyytävää luettavaa muutenkin, ja sen kytkeminen kristinuskoon tekee siitä vielä vastenmielisempää. Fasismin tutkija Oula Silvennoinen arvioi sinimustan puolueohjelman Kirkko ja kaupungille, ja totesi sen edustavan sitä itseään, fasismia.

Kristittyjen isänmaa on Taivaassa.

Uskonnon valjastaminen omien poliittisten intohimojen keppihevoseksi on toisaalta kovin ymmärrettävää, sillä uskonto resonoi siellä, missä meidän kaikkein syvimmät tunteemme, toiveemme ja tarpeemme sijaitsevat, sielun pohjassa. Ja juuri siksi uskonnon ja politiikan yhdistämisen kanssa tulisi olla hyvin pidättyväinen.

Lutherin ajattelun mukaan politiikka kuuluu järjellä ratkaistavien asioiden piiriin, ja ne ovat kaikille yhteisiä, uskonnosta riippumatta.

Olemme viime vuosina todistaneet rasistisen ja fasistisen puheen normalisoitumista. Ja juuri se normalisoituminen on vielä kauheampaa kuin itse rasismi ja fasismi. Se nimittäin muokkaa maaperää otolliseksi sielläkin, missä se ei sitä vielä ole. Siksi sitä pitää vastustaa uutterasti ja johdonmukaisesti.

Sinimusta liike näyttää olevan kovin pieni porukka, mutta se on osa laajempaa liikehdintää, jonka taustalla olevat aatteet on syytä nostaa esiin – jos yhtään mitään haluamme historiasta oppia.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja
jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.