null Sinimusta liike luo juutalaisen seurakunnan puheenjohtajassa Yaron Nadbornikissa mielleyhtymiä natsi-Saksaan: ”Nämä ihmiset ovat eksyksissä oman ihmisyytensä kanssa”

Yaron Nadbornik osallistui uskontojen väliselle rauhanmarssille viime lokakuussa.

Yaron Nadbornik osallistui uskontojen väliselle rauhanmarssille viime lokakuussa.

Ajankohtaista

Sinimusta liike luo juutalaisen seurakunnan puheenjohtajassa Yaron Nadbornikissa mielleyhtymiä natsi-Saksaan: ”Nämä ihmiset ovat eksyksissä oman ihmisyytensä kanssa”

Joukko Helsingin seurakuntien johtohenkilöitä julkaisi tänään kannanoton, joka tuomitsee Sinimustan liikkeen ideologian.

Kirkko ja kaupunki julkaisi eilen jutun, joka käsitteli etnonationalistisen Sinimustan liikkeen puheenjohtajan Tuukka Kurun kirjoituksia. Kuru on muun muassa kirjoittanut, että juutalaisten uskonnollinen identiteetti, eurooppalaisesta erottuva geneettinen perimä ja poliittiset intressit ovat ”harmillisen usein täysin ristiriidassa eurooppalaisen kantaväestön etujen kanssa”. 

Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja, uskontojen välisen yhteistyöjärjestön USKOT-foorumin puheenjohtaja Yaron Nadbornik pitää Sinimustan liikkeen ideologiaa ja Kurun kirjoituksia pelottavina ja huolestuttavina. Hänen mukaansa ne ovat ilmiselvästi antisemitistisiä ja synnyttävät mielleyhtymiä natsi-Saksaan. 

– Tämä on käsittämätöntä ihmisvihaa. Minua hämmästyttää, että tällaiselle ajattelulle on Suomessa tilausta, Nadbornik sanoo. 

– Vielä pahempaa kuin antisemitismi on kirjoitusten yleinen ihmisvihamielisyys. Se, että tällaisen ajattelun varaan ollaan perustamassa puoluetta, on hämmentävää ja pelottavaa koko suomalaisen yhteiskunnan näkökulmasta. Nämä ihmiset ovat eksyksissä oman ihmisyytensä kanssa. 

Aiheen käsittely on kaksiteräinen miekka

Yaron Nadbornikia ihmetyttää Kurun kirjoituksissa ilmenevä ajatus, jonka mukaan juutalaiset ovat yhtenäinen ryhmä, joka jakaa samat poliittiset päämäärät ja joka toimii yksimielisesti. 

– Me olemme hirveän moniääninen yhteisö. Yhden juutalaisen mielipide ei ole kaikkien juutalaisten mielipide. Jos huoneessa on kaksi juutalaista, siellä on kolme mielipidettä, Nadbornik toteaa. 

Jos media ei kirjoittaisi tästä, ihmiset eivät tietäisi, että tällaista on olemassa. Mutta jos media kirjoittaa, nuo saavat ehkä lisää kannattajia.

– Yaron Nadbornik

Nadbornik suhtautuu kaksijakoisesti siihen, onko median hyvä kirjoittaa Sinimustan liikkeen kaltaisten tahojen ideologiasta. 

– Se on kaksiteräinen miekka. Jos media ei kirjoittaisi tästä, ihmiset eivät tietäisi, että tällaista on olemassa. Mutta jos media kirjoittaa, nuo saavat ehkä lisää kannattajia. Toisaalta media kirjoittaa tavallisille ihmisille, ja nämä mieleltään myrkyttyneet ihmiset ovat jo liikkeen vaikutuspiirissä. 

– Ainoa selkeä tapa puuttua tällaiseen ihmisvihaan on tukeutua oikeustoimiin ja viranomaisiin. 

Nadbornik ei osaa arvioida, täyttävätkö Kurun kommentit rikoksen, kuten kansanryhmää vastaan kiihottamisen tunnusmerkit. 

– Toivon, että viranomaisemme, oikeuslaitos ja poliitikot ovat hereillä. Siksi heidät on valittu tehtäviinsä. Mutta oikeustapaukset kestävät joka tapauksessa monta vuotta, ja siinä ajassa nämä ihmiset ehtivät saada yhteiskunnassa aikaan valtavaa tuhoa. 

”Kaikilla on oikeus harjoittaa uskontoaan”

Joukko Helsingin seurakuntien johtohenkilöitä julkaisi tänään kannanoton, joka tuomitsee Sinimustan liikkeen ajaman ideologian. Kannanoton ovat allekirjoittaneet yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Hanna Mithiku, yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Jukka Pakarinen, seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki, tuomiorovasti Marja Heltelä ja kirkkoherrainkokouksen puheenjohtaja, Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala.

Kannanotto on luettavissa kokonaisuudessaan tämän jutun lopussa.

– Meidän on puututtava rasistisiin kannanottoihin ja vihapuheeseen. Kirkko Helsingissä pyrkii yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon. Ne ovat meille tinkimättömiä arvoja. Rasismi on syntiä, Kari Kanala sanoo.

– Me emme hyväksy antisemitismiä. Me emme laita uskontokuntia jonoon emmekä luokittele tai arvostele niitä. Mieluummin me paiskaamme kättä niiden kanssa.

Suomi on luottamusyhteiskunta, joka kutsuu ja ottaa mukaan eikä jätä ulkopuolelle.

– Kari Kanala

Kanalan mukaan yhdelläkään kansakunnalla tai kirkolla ei ole yksinoikeutta Kristukseen. Hän korostaa, että kristinusko on armon ja rauhan uskonto.

– Me olemme kaikki sisaria ja veljiä. Meidät on kutsuttu olemaan yhtä. Mikään, mikä pyrkii hajottamaan yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa, ei kuulu kristinuskon agendaan.

Sinimustan liikkeen uskontopoliittinen ohjelma vastustaa muun muassa moskeijoiden ja minareettien rakentamista Suomeen. Kanalan mukaan ajatus sotii uskonnon- ja kokoontumisenvapautta vastaan.

– Kaikilla tulee olla oikeus harjoittaa uskontoaan. Joskus se vaatii tiloja.

Kanala ei usko, että Sinimustan liikkeen edustama ideologia saisi suurta kannatusta Suomessa.

– Haluan ajatella, että Suomi on luottamusyhteiskunta, joka kutsuu ja ottaa mukaan eikä jätä ulkopuolelle. Luottamusta ei lisää se, että me pidämme toisiamme eriarvoisina, Kanala sanoo.

– Kirkon tehtävä on toimia tässä tilanrakentajana ihmisten välille.

Helsingin seurakuntien kannanotto Sinimustasta liikkeestä

Rasismi on syntiä. Raamatun viesti on selkeä, me olemme samanarvoisia Jumalan edessä.

Kirkko Helsingissä pyrkii yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoisuuteen. Nämä ovat meille tinkimättömiä arvoja.

Tästä syystä olemme huolissamme yhä lisääntyvästä rasistisesta puheesta, josta esimerkkinä toimii Sinimusta liike, joka uskontopoliittisen ohjelmansa mukaan vastustaa ”vieraiden uskontojen näkyvää läsnäoloa julkisessa tilassa”. Kirkko ja kaupunki -lehden haastattelussa Sinimustan liikkeen puheenjohtaja Tuukka Kuru sanoo liikkeen suhtautuvan luterilaiseen ja ortodoksiseen kirkkoon myönteisesti.

Helsingin seurakunnissa emme hyväksy rasistisia kannanottoja emmekä vihapuhetta. Haluamme puuttua niiden juurisyihin ja edesauttaa keskustelua niistä. Tärkeää on muistaa, että rasismin syy ei ole rasismia kohtaavissa ihmisissä.

Raamatun viesti on yksiselitteinen: ”Yhdentekevää, oletko juutalainen vai kreikkalainen, orja vai vapaa, mies vai nainen, sillä Kristuksessa Jeesuksessa te kaikki olette yksi.” (Gal.3:28)

Yhdestä asiasta olemme Kurun kanssa samaa mieltä: ”Jokainen meistä on syntiä tehnyt ja jokainen meistä on pelastuksen tarpeessa.” Evankelisluterilaisessa kirkossa katsomme, että meillä on luovuttamaton ihmisarvo, jossa ihmisiä tai uskontoja ei luokitella eikä arvoteta. Kristinusko on rauhan ja armon uskonto, rasismi tuhoaa meidät kaikki.

Me olemme samanarvoisia Jumalan edessä. Siksi meidän tulee kohdella toisiamme yhdenvertaisesti.

Hanna Mithiku, yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja

Jukka Pakarinen, yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja

Juha Rintamäki, yhtymänjohtaja

Marja Heltelä, tuomiorovasti

Kari Kanala, kirkkoherrainkokouksen puheenjohtaja

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.