null Pääkirjoitus: Samaa sukupuolta olevien kirkkohäät ei ole enää kaukainen haave tai uhka – alttari on jo avoinna

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Samaa sukupuolta olevien kirkkohäät ei ole enää kaukainen haave tai uhka – alttari on jo avoinna

Hiippakunnissa on eroa. Helsingin piispa Laajasalo saattoi luvata homopareille kirkkohäät, sillä hänellä on näkemykselleen tuomiokapitulin tuki. Espoon piispa Hintikka on Laajasalon kanssa samoilla linjoilla, mutta Espoon tuomiokapituli on toista mieltä.  

Samaa sukupuolta olevat parit saavat kirkkohäät. Se ei ole enää pelkkä haave tai tulevaisuudessa väijyvä uhkakuva vaan täyttä totta. Ei kylläkään ihan joka puolella ja joka seurakunnassa.

Homoparit voivat astella häämarssin tahtiin alttarille, jossa pappi rukoilee heidän ja heidän avioliittonsa puolesta, pyytää heidän liitolleen ihmisiä rakastavan Jumalan siunausta, lahjoittaa pariskunnalle vihkiraamatun heidän kotiseurakuntansa lahjana ja pyytää omaisia ja ystäviä muistamaan nuortaparia rukouksissaan.

Täysin turvallisesti näin voi toimia, jos vihkipappi kuuluu Helsingin hiippakunnan papistoon.

Teemu Laajasalo: Homoseksuaalisuus ei ole synti, sairaus tai häpeä. Homojen syrjiminen sen sijaan on.

Aivan kaikki eivät tällaisesta menosta pidä. Eikä tässä ole kysymys pelkästään tykkäämisestä, kysymys on siitä, mikä on oikein. ”Homoseksuaalisuus ei ole synti, sairaus tai häpeä, homojen syrjiminen sen sijaan on”, kiteytti Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo näkemyksensä, jolla hän perusteli, miksi hänen piispallisessa kaitsennassaan olevat papit voivat vihkiä samaa sukupuolta olevia ­puolisoita.

Viime viikolla piispat antoivat yhdessä lausunnon, jonka mukaan osa piispoista pitää avioliittoa ehdottomasti vain naisen ja miehen välisenä, osa taas pitää samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä mahdollisena.

Hieman kiertelevän ja kaartelevan lausunnon mukaan enemmistö piispoista olisi silti valmis taipumaan sellaiseen vaihto­ehtoon, että samaa sukupuolta olevat parit saisivat kirkollisen vihkimisen.

Piispat ovat siis erimielisiä samaa sukupuolta ole­vien vihkimisestä. Laajasalo kertoo reilusti oman kantansa ja ilmoittaa, että Helsingin tuomiokapituli ei rankaise pappeja, jotka vihkivät homopareja. Laajasalo voi näin toimia, koska hänellä on näkemykselleen kapitulin tuki. Piispa ei voi päättää tuomiokapitulin sanktioista yksin, sillä hänellä on kapitulin äänestyksissä vain yksi ääni.

Myös Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka on julkisesti kertonut toivovansa, että kirkko voisi mahdollisimman pian vihkiä kaikkia kihlapareja, myös samaa sukupuolta olevia. Espoon kapituli ei kuitenkaan vielä ole valmis seuraamaan piispaansa vihkimisten tiellä. Toivottavasti kohta on.


Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja
jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.