null Hääyö-tapahtumassa pääsee vaivatta vihille – ”Tämä on halvin mahdollinen tapa mennä naimisiin”

Vihkiraamatut odottavat Hääyötä ja vihittäviä pareja. Mira Kohijoki vihkii pareja 28.8. Espoonlahden kirkossa pidettävässä tapahtumassa.

Vihkiraamatut odottavat Hääyötä ja vihittäviä pareja. Mira Kohijoki vihkii pareja 28.8. Espoonlahden kirkossa pidettävässä tapahtumassa.

Ajankohtaista

Hääyö-tapahtumassa pääsee vaivatta vihille – ”Tämä on halvin mahdollinen tapa mennä naimisiin”

Pareja vihitään pienimuotoisesti Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla.

Espoonlahden kirkossa Hääyötä vietetään Espoo-päivänä perjantaina 28.8. Vihkiaikoja on varattu puolen tunnin välein kello 21 alkaen puoleenyöhön saakka. Seurakuntapastori Mira Kohijoen mukaan vihkitoimitus ei paljonkaan poikkea tavallisesti kirkkovihkimisestä.

– Vajaan puolen tunnin toimituksessa pappi pitää valmistelemansa vihkipuheen ja kanttori soittaa parin toivoman häämusiikin. Kirkkoon mahtuu runsaasti vieraita turvavälit huomioiden, mutta yleensä heitä on vähän. Seurakunta tarjoaa kakkukahvit sen jälkeen noin kymmenelle vieraalle, Mira Kohijoki sanoo.

Pienissä kirkkovihkimisissä on hänen kokemuksensa mukaan erityisen hieno tunnelma.

– Parit ovat rentoja eikä heillä ole häästressiä isoista järjestelyistä. Myöhäinen ilta on poikkeuksellinen vihkimisaika. Silloin ulkona on jo pimeää ja kynttilät valaisevat kirkkosalin. Perinteisten hääasujen sijaan monilla on yllään arkijuhlavaatteet.

Hääyö-tapahtumia järjestetään eri puolilla Suomea. Pääkaupunkiseudulla Hääyötä vietetään tänä syksynä Espoon lisäksi Helsingissä Kallion kirkossa ja Vantaalla Pyhän Laurin kirkossa. Helsingissä ja Vantaalla tapahtuma on samana päivänä: perjantaina 18.9. Vantaalla Hääyö järjestetään jo kahdennentoista kerran.

– Tämä on halvin mahdollinen tapa mennä naimisiin. Hääyössä myös avioliiton siunaaminen on mahdollista, mutta sitä ennen parin on käytävä vihillä maistraatissa, Mira Kohijoki sanoo.

Pari tarvitsee vihkimistä varten etukäteen tilatun avioliiton esteettömyystodistuksen seurakunnasta, keskusrekisteristä tai verkosta. Todistus on tilattava vähintään viikkoa ennen vihkimistä, mielellään aiemminkin.

Kummankin vihittävän tulee olla täysi-ikäinen ja rippikoulun käynyt kirkon jäsen.

– Suosittelen avioliiton esteiden tutkinnan vireillepanoa hyvissä ajoin, mielellään 10–14 päivää ennen Hääyötä. Viimeistään viikkoa ennen ehtii, mutta silloin tulee jo kiire. Myös papin ja vihittävän parin on ehdittävä sopia etukäteistapaaminen, Kohijoki sanoo.

– Vihkiparilla on oltava myös henkilöllisyystodistukset ja sormukset, Tikkurilan seurakunnan pappi Terhi Viljanen sanoo.

Terhi Viljanen vihkii pariskuntia Pyhän Laurin kirkon Hääyö-tapahtumassa 18.9.

Terhi Viljanen vihkii pariskuntia Pyhän Laurin kirkon Hääyö-tapahtumassa 18.9.

Espoossa ja Helsingissä varataan vihkiaika, Vantaalla ei

Espoon Hääyössä pareja vihitään puolen tunnin välein ja Vantaan tapahtumassa 15 minuutin välein. Espoon ja Helsingin tapahtumissa pari varaa etukäteen oman vihkiaikansa. Helsingin Hääyön kaikki vihkiajat on jo varattu täyteen. Vantaalla etukäteisilmoittautumista ei tarvita.

– Koska meillä Vantaalla ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon, on kiinnostavaa nähdä, miten pitkä ilta on edessä. Noudatamme tilaisuudessa tarkasti viranomaisten koronavirusohjeistusta, Terhi Viljanen sanoo.

Jos pari haluaa mennä salaa naimisiin, vihkimisen todistajat löytyvät seurakunnan puolesta.

Vantaan Hääyö alkaa etkoilla, jolloin alkaa vihkivuorojen jakaminen. Hääpareille on tuolloin tarjolla kahvia ja hääkakkua. Vihkimiset aloitetaan kello 19, ja sen jälkeen pareja vihitään niiden määrästä riippuen kirkossa noin 15 minuutin välein. Vihkimisiä toimitetaan myös kappelissa ja kirkon asehuoneessa.

Espoossa vihkiaika ja avioliiton esteiden tutkinta hoituvat yhteydenotolla Espoon seurakuntien palvelukeskukseen. Vihkimisen jälkeen seurakunta tarjoaa kakkukahvit sekä Helsingissä että Espoossa.Artikkelia on päivitetty 19.8. kello 13.49. Artikkeliin on lisätty tieto, että Helsingissä kaikki Hääyön vihkiajat on jo varattu, ja tästä syystä on poistettu tieto, mistä ja milloin aikoja voi varata.

Jaa tämä artikkeli: