Pääkirjoitus: Terveydestä ehti tulla niin normaali olotila, että tervehdysten alkuperäinen merkitys unohtui
Korona on epäterveellinen muistutus terveyden arvosta.
”Ikävä on sitä, että tykkää vaikkei nää”, laulaa Pentti Rasinkangas. Minusta se on osuva määritelmä. Juuri nyt monella on kova ikävä, koska koronaviruksen aiheuttaman pandemian vuoksi me emme voi kovin paljon tavata toisiamme. Toivottavasti ankara tauti hellittää otteensa, ja me saamme taas viettää aikaa toistemme kanssa niin kuin ennenkin.
Vaikka me emme voi tavata toisiamme, voimme silti pitää yhteyttä. Nykyaikaisten älypuhelimien ja tietokoneiden lisäksi myös muuan ikivanha yhteydenpidon väline toimii erinomaisesti, nimittäin terveisten lähettäminen.
Terveisten lähettäminen on merkki siitä, että toinen on minun mielessäni ja että minä toivon hänelle hyvää. Sananmukaisesti tulkittuna kyseessä ei ole mikä tahansa hyvä vaan nimenomaan terveys. Terveisiä lähettämällä me toivomme terveyttä ystävillemme.
Jo muinaiset roomalaiset tervehtivät sanomalla ”salve”, joka merkitsee terveyttä.
Jo itse sana tervehdys viittaa terveyteen. Eikä se ole vain suomen kieleen liittyvä ilmiö. Ruotsiksikin helssataan eli toivotaan terveyttä. Jo muinaiset roomalaiset ymmärsivät yskän: he tervehtivät sanomalla ”salve”, joka merkitsee juuri terveyttä.
Itse asiassa latinan salve merkitsee vielä enemmän kuin vain terveyttä, se merkitsee pelastumista. Eräs Jeesuksen nimityksistä on latinan Salvator eli pelastaja. Italiassa tervehditään vieläkin sanomalla salve. Samaa juurta ovat myös ranskan ja romanian salut sekä espanjan salud.
Terveydestä ehti tulla niin normaali olotila, että tervehdysten alkuperäinen merkitys pääsi arkipäiväistymään ja unohtumaan. Terveys kuuluu niihin asioihin, joita ei huomaa ennen kuin se on uhattuna tai sen menettää. Korona ei ole tästä terveellinen muistutus, päinvastoin se on hyvin epäterveellinen muistutus terveyden arvosta.
Hyvin pienikin asia saattaa suistaa elämän kokonaan toisenlaiseksi. Ja koronavirus on hyvin pieni. Sitä on koko maailmassa yhteensä noin viisi grammaa.
Lähetetään terveisiä. Pidetään yhteyttä. Rukoillaan sairaiden puolesta ja toivotaan parasta.
Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja
jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Terve vaan ja terveydeksi! – Tervehtiessä ja maljaa nostaessa käytetyt sanat ovat ajankohtaisia juuri nyt
Hyvä elämäRuokapöydissä ympäri Eurooppaa nostetaan maljoja terveyttä toivoen ja toivottaen. Myös uskonto voi olla läsnä tervehdyksissä.


