null Päätoimittajalta: Aborttien kieltäminen ei vähennä abortteja

Puheenvuorot

Päätoimittajalta: Aborttien kieltäminen ei vähennä abortteja

Raskauden keskeytyksiä vähennetään tehokkaimmin ehkäisyvälineiden saatavuutta parantamalla ja asiallisella valistuksella.

Ihanteellisessa maailmassa kukaan ei tulisi raskaaksi muuten kuin toivotusti ja odotetusti. Ihanteellisessa maailmassa ei olisi myöskään sellaisia terveydellisiä, sosiaalisia tai muitakaan syitä, joiden takia raskauden keskeytystä pitäisi edes harkita, saati sitten tehdä.

Me emme kuitenkaan elä ihanteellisessa maailmassa. Tämä maailma on vain maailma, ja täällä on joskus tilanteita, joissa todellisuus selättää ihanteet. Täällä täytyy tehdä olosuhteisiin nähden parhaita mahdollisia ratkaisuja. Abortin suhteen ratkaisuvalta tulee olla sillä naisella, joka aborttia harkitsee.

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi viime viikolla yleisen aborttioikeuden. Se ei merkitse sitä, että abortti kiellettäisiin Yhdysvalloissa, vaan sitä, että jatkossa osavaltiot voivat itse määritellä lainsäädäntönsä abortin suhteen. Näillä näkymin abortti kielletään noin puolessa Yhdysvaltain osavaltioista.

Raskauden keskeytykseen ei pidä suhtautua kevyesti, mutta ei sitä pidä liikaa kauhistellakaan, saati sitten demonisoida.

Tämä on murheellinen päätös. Se nimittäin ei tule puolittamaan raskauden keskeytyksiä Yhdysvalloissa. Se ei välttämättä tule vähentämään niitä ollenkaan.

Abortit eivät lopu kieltämällä ne. Silloin loppuvat vain terveydenhuollon ammattilaisten turvallisesti tekemät raskauden keskeytykset – ja erilaisten puoskareiden tekemät hengenvaaralliset toimenpiteet lisääntyvät. Aborttien kieltäminen ei johda siihen lopputulokseen, johon sillä pyritään. Kieltäminen vain ajaa ahtaalla olevia ihmisiä vielä ahtaammalle.

Raskauden keskeytykseen ei pidä suhtautua kevyesti, mutta ei sitä pidä liikaa kauhistellakaan, saati sitten demonisoida. Tehokkaimmat keinot aborttien vähentämiseen ovat ehkäisyvälineiden helppo saatavuus ja yksilön omaa itsemääräämisoikeutta kunnioittava asiallinen seksuaalivalistus.

Silloin Ruotsissa tehtiin yli kaksi kertaa enemmän abortteja kuin Suomessa.

Suomessa tämä osataan. Meillä tehdään selvästi vähemmän abortteja kuin muissa Pohjoismaissa. Tuorein vertailutilasto on vuodelta 2019. Silloin Ruotsissa tehtiin yli kaksi kertaa enemmän abortteja kuin Suomessa: Ruotsin luku oli 16,4 / 1000 lisääntymisikäistä naista, kun Suomessa vastaava luku oli 7,7. Vuonna 2021 Suomen luku oli vieläkin pienempi, 6,7.

Jos aborttiin liittyvät moraaliset näkökohdat kiinnostavat, kannattaa lukea John Irvingin romaani Oman elämänsä sankari. Sen päähenkilö vastustaa aborttia, mutta tekee niitä itse – koska muutoin niitä tekisi joku osaamattomampi. Eikä tämä ole tuon syvästi inhimillisen romaanin ainoa paradoksi, kuten ei ihmiselämänkään.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.