null Naatus: Suomen evankelis-luterilainen kirkko hyväksyy abortin

Puheenvuorot

Naatus: Suomen evankelis-luterilainen kirkko hyväksyy abortin

Uskonyhteisöt eivät saa olla hiljaa, kun ihmisoikeuksia kavennetaan. Jos evankelis-luterilaisessa kirkossa on jokin kanta aborttiin, se on myönteinen.

Abortti ei ole vain raskaudenkeskeytys. Ennen muuta keskustelu aborttioikeudesta on puhetta ihmiskäsityksestä. Siksi keskustelu ei pääty lyhyeen, kun siihen on taas havahduttu kaikissa länsimaissa.

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa oikeus aborttiin ei ole koskaan ollut yhtä latautunut aihe kuin se on vaikkapa amerikkalaisissa kirkoissa ja uskonyhteisöissä. Kohta voi olla. Näkemyseroja on, ja ne mitä luultavimmin menevät yksi yhteen muun kirkollisen jakautumisen kanssa. Pelkistäen voi todeta, että jos hyväksyy sateenkaarihäät, pitää myös aborttioikeutta perusoikeutena. Ja päinvastoin. Ja juuri siitä pitäisikin puhua: oikeudesta omaa elämää ja kehoa koskeviin päätöksiin. Siitä aborttioikeudessa on viime kädessä kyse.

Siinä missä jotkut muut uskonyhteisöt voivat upota uskonnollisiin vertauskuviin, meidän kirkkomme pakotetaan puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä.

Evankelis-luterilainen kirkko Suomessa ei ota tiukkaa kantaa aborttiin, mutta jos sillä jokin kanta on, se on myönteinen.

Tällainen epämääräisyys on varsin tyypillistä: todetaan, että voi olla niin tai näin, kukin päättäköön itse. Rivien välistä on kuitenkin luettavissa, että abortin tehneelle ei automaattisesti heru tukea. Avoimelle keskustelulle ei ole takeita.

Tämä tyylilaji on toiminut tähän asti, mutta ei välttämättä toimi enää kauan. Virta vie siihen suuntaan, jossa kirkon on pystyttävä käymään järkevää ja laajaa keskustelua aborttioikeudesta.

Luterilaisuus on syntynyt niistä mustelmista, joissa inhimillinen todellisuus törmää ihanteisiin. Tätä samaa perintöä ovat kiistat naisen sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista, abortista ja eutanasiasta. Siinä missä jotkut muut uskonyhteisöt voivat upota uskonnollisiin vertauskuviin, meidän kirkkomme pakotetaan puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä.

Olet joko ihmisoikeuksien puolella tai niitä vastaan.

Tästä keskustelusta saattaa syntyä jälleen uusi evankelis-luterilaista kirkkoa hajottava jakolinja, joka ei katoa hymistelemällä tai odottamalla. On valittava puolensa. Olet joko ihmisoikeuksien puolella tai niitä vastaan.

Tähän keskusteluun kannattaa hypätä nyt, kun ei ole vielä liian myöhäistä. Kirkon opetukseen vaikuttaminen on mahdollista: asetu ehdolle seurakuntavaaleissa, ja vähintäänkin äänestä (tässä linkki vaalisivulle). Suomen evankelis-luterilaisen kirkon suurista linjauksista päättävät luottamushenkilöt.

Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.