null Päätoimittajalta: Avoin kirje Päivi Räsäselle

Puheenvuorot

Päätoimittajalta: Avoin kirje Päivi Räsäselle

"Huolessanne näkyy kysymys siitä, ohjaako kirkon raamatuntulkintaa luottamus Jumalan hyvyyteen ja ihmisrakkauteen vai ohjaako sitä pelko hänen ankaraa vihaansa kohtaan", kirjoittaa päätoimittaja Jaakko Heinimäki.

Hyvä Päivi Räsänen.

Kirjoititte arkkipiispa Tapio Luomalle avoimen kirjeen, jossa kerrotte suuresta huolestanne. Olette huolissanne kirkosta, joka on lupautunut Helsinki Priden kumppaniksi. Muistutatte, että Raamatun mukaan homot ovat ansainneet kuoleman, eivätkä ainoastaan homot, vaan kaikki, jotka osoittavat heille hyväksymistä.

Raamatussa tosiaan käsketään surmaamaan miehet, jotka ”makaavat miehen kanssa niin kuin naisen kanssa maataan”. Toivottavasti olen ymmärtänyt väärin, kun minulle on syntynyt sellainen käsitys, että samalla, kun te elämän pyhyyteen vedoten vastustatte aborttia, te kannatatte kuolemantuomiota homoille, koska – kuten arkkipiispalle kirjoitatte – ”Raamatun opetus homoseksuaalisuuden harjoittamisesta on johdonmukainen ja selkeä”.

Tiedän, että on sellaisiakin kristittyjä, jotka Raamattuun vedoten vastustavat samaa sukupuolta olevien vihkimistä avioliittoon, mutta Raamatun johdonmukaisen ja selkeän surmaamiskäskyn kohdalla he ovat valmiita joustamaan. Monet kristityt myös syövät joulukinkkua ja mustaamakkaraa, vaikka ne selkeästi ja johdonmukaisesti kielletään Mooseksen laissa. Monet kristityt nimittäin ajattelevat, että Mooseksen laki ei Jeesuksen jälkeen ole enää voimassa, joten Vanhan testamentin käskyjä ja kieltoja pitää tulkita Jeesuksen opetusten valossa. Monet vakaumukselliset kristityt eivät tosin noudata kaikkia Uuden testamentinkaan selkeitä käskyjä. Esimerkiksi miesten pitkätukkaisuus on apostoli Paavalin mukaan luonnotonta ja kartettavaa.

Kaikki lukevat Raamattua tulkiten ja valikoiden. Jokainen näkee Pyhän Kirjan joidenkin tulkinnallisten silmälasien läpi. Jotkut lukevat Raamatun kuvausta Jumalan rakkaudesta pelon, kauhun ja vihan linssit silmillään, jotkut taas lukevat Raamatun ankaruuttakin armon ja rakkauden silmälasien läpi. Tulkinnallisten silmälasien valintaan vaikuttaa ratkaisevasti se, millainen on henkilön peruskokemus Jumalasta – ja siihen taas vaikuttaa kovasti se, millaisessa yhteisössä on kasvanut: rakastavassa ja hyväksyvässä vai vaativassa ja ankarassa.

Kirjoitatte arkkipiispa Luomalle, että Pride-huolessanne ei ole kysymys homofobiasta eikä seksuaalivähemmistöjen syrjinnästä vaan Raamatusta.

Huolessanne näkyy aivan olennainen kysymys siitä, ohjaako kirkon raamatuntulkintaa luottamus Jumalan hyvyyteen ja ihmisrakkauteen vai ohjaako sitä pelko hänen ankaraa vihaansa kohtaan. Tämä perusjako heijastuu myös tapaamme lähestyä moraalisia kysymyksiä: motivoiko eettisiä valintojamme hyvän tavoittelu vai motivoiko niitä rangaistuksen pelko?

Rakkaus on Jumalan lahja, ja vielä enemmän: Jumala itse on rakkaus.

Luterilaisuudessa keskeisinä raamatuntulkinnan avaimina on pidetty Jeesuksen käskyä rakastaa Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistä kuin itseä sekä kultaisena sääntönä tunnettua periaatetta, jonka mukaan toisia pitäisi kohdella niin kuin itse toivoisi tulevansa kohdelluksi.

Pride-tapahtumat ovat saaneet alkunsa sorrettujen, vainottujen ja häpäistyjen ihmisten ja heidän läheistensä esiintulosta. Heidän rohkeudestaan astua esiin ja tulla näkyviksi. Pride-tapahtumissa on kysymys ihmisten oikeudesta elää ja rakastaa sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Eikä Priden esiin nostama oikeus, ylpeys, ilo ja itsekunnioitus koske vain vähemmistöjen edustajia vaan aivan kaikkia. Rakkaus on Jumalan lahja, ja vielä enemmän: Jumala itse on rakkaus. Ja aivan kaikilla vanhemmilla on täysi syy iloita siitä, että heidän lastensa elämässä on rakkautta, sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Myös tästä on Pridessä kysymys.

Pääkaupunkiseudun luterilaiset seurakunnat ovat olleet Helsinki Pridessä mukana jo pitkään. Hienoa, että kirkko kokonaisuudessaan on tällä kertaa mukana. Olette kertonut harkitsevanne kirkosta eroamista. Toivottavasti löydätte sellaisen uskonyhteisön, johon voitte kuulua vapain sydämin ja iloisin mielin.

Lämpimin terveisin

Jaakko Heinimäki

päätoimittaja, Kirkko ja kaupunki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.