null Päätoimittajalta: Osalle äänestäjistä Trumpin voitossa näkyy Jumalan tahto

Puheenvuorot

Päätoimittajalta: Osalle äänestäjistä Trumpin voitossa näkyy Jumalan tahto

Donald Trump voitti Kamala Harrisin selkeästi Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Euroopan on nyt aika hankkia itselleen kotivara.

Presidentti Sauli Niinistö kehotti viikko sitten kotitalouksia hankkimaan kotivaran eli pitämään kotonaan tarvikkeita, joiden avulla he voivat selvitä muutaman päivän. Tämä on erittäin hyvä ohje kaikenlaisia kriisitilanteita varten. Tuota samaa ohjetta olisi Euroopan nyt syytä soveltaa mantereenlaajuisesti: varautua huolehtimaan itsestään.

Donald Trump voitti Yhdysvaltain presidentinvaalit, vieläpä yllättävän selvästi. Republikaanien valtaa vahvistaa myös se, että he saivat enemmistön senaattiin.

Trump on amerikkalaisten äänestäjien enemmistön valinta. Muun maailman osana on sopeutua tilanteeseen. Tätä ei helpota se, että Trump on arvaamaton. Maailma, jossa on tarpeeksi kaaosta jo entuudestaan, astuu lisääntyvän epävarmuuden aikaan.

Presidentti Alexander Stubbin arvopohjaisesta realismista korostuu jatkossa realismi. Yhdysvaltain kanssa on tultava toimeen, se on Suomen turvallisuuden kannalta tärkeää. Samalla Euroopan Unionin on syytä tiivistää rivejään ja oivaltaa, että niin Ukrainan kohtalo kuin Euroopan oma tulevaisuus on entistä enemmän niiden itsensä käsissä.

Miksi Trump voitti? Siihen löydetään varmaan monta selitystä, joiden joukossa ovat maahanmuuttajat, usko hänen talouspolitiikkaansa, nuorten miesten lisääntynyt konservatiivisuus, sosiaalisen median vaikutus ja selkeä, yksinkertainen sanoma. Harrisilta sellainen puuttui ja osalle äänestäjistä varmaan myös sukupuolella oli väliä.

Äänestystuloksessa näkyy myös liberaalin edistysuskon ongelma: pragmaattisuuden puute.

Suomesta katsoen tuntuu käsittämättömältä, että Trumpin rikoksilla ei ole väliä, vallankaappausyritys ei vaikuta, eikä myöskään sillä ole väliä, miten hän puhuu vastustajistaan ja käyttäytyy naisia kohtaan. Hänen imagonsa puree, uutisten ei uskota olevan totta tai sitten presidentin ominaisuuksia pidetään sivuseikkana, koska hänen uskotaan toteuttavan sen mitä lupaa. Niin hän edellisellä kaudellaan pitkälti teki.

Kymmenet miljoonat kristilliseen oikeistoon kuuluvat äänestäjät uskoivat pastoriensa ja profeettojensa viestiin siitä, että Yhdysvaltoja uhkaisi tuho, jos demokraatit nousisivat valtaan. Osalle heistä hän on suorastaan Jumalan valittu. Uskonnon ja politiikan raja on ylitetty pahan kerran, kun saarnatuoleista aletaan jakaa äänestysohjeita.

Äänestystuloksessa näkyy myös liberaalin edistysuskon ongelma: pragmaattisuuden puute. Usko oman asian hyvyyteen on niin vahva, että se johtaa kiireeseen ja vauhtisokeuteen. Maailman ajatellaan muuttuvan väistämättä, eikä huomata, että muutosta seuraa usein vastaliike. Pahimmillaan jätetään äänestämättä, kun oma ehdokas ei täytä kaikkia toiveita, joita hänelle on asetettu. Tai äänestetään omasta mielestä oikein ajattelevia marginaaliehdokkaita. Mihin ne äänet silloin vaikuttavat?

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.