null ”Kristityt, jotka eivät äänestä Donald Trumpia, vastaavat teostaan Jumalan edessä”, sanoo Paula White, presidentin kuiskaaja ja personal pastor

Pastori Paula White, presidentti Donald Trump ja Kansallisen kivääriyhdistyksen varapresidentti Wayne LaPierre tapasivat Valkoisessa talossa helmikuussa 2017.

Pastori Paula White, presidentti Donald Trump ja Kansallisen kivääriyhdistyksen varapresidentti Wayne LaPierre tapasivat Valkoisessa talossa helmikuussa 2017.

Ajankohtaista

”Kristityt, jotka eivät äänestä Donald Trumpia, vastaavat teostaan Jumalan edessä”, sanoo Paula White, presidentin kuiskaaja ja personal pastor

TV-evankelista Paula White on ollut Donald Trumpin hengellinen neuvonantaja ja rukouskumppani vuosia. Nyt hän sai virallisen aseman Trumpin hallinnossa.

Kirjailija Jari Tervo jakoi tiistaina Twitterissä yhdysvaltalaisen Now This -videouutiskanavan videon TV-evankelista Paula Whitesta.

”Katsokaa tämä pätkä. Trumpin uskonnollisten asioitten neuvonantaja työskentelee Valkoisessa talossa. Kirmaan heti helvettiin, jos tämä kielillä puhuva sekopää pääsee taivaaseen”, Tervo kirjoitti.

Paula White on presidentti Donald Trumpin pitkäaikainen hengellinen neuvonantaja, joka on nyt saanut virallisen aseman Trumpin hallinnossa. White nimitettiin Valkoisen talon Usko ja mahdollisuus -ohjelman johtajaksi.

Ohjelma pyrkii takaamaan sen, että uskontopohjaisia järjestöjä kuullaan kysymyksissä, jotka liittyvät esimerkiksi köyhyyteen, uskonnonvapauteen, perheasioihin ja koulutukseen.

Now This -kanavan videolla on pätkiä helluntailaisen megakirkon pastorina toimivasn Whiten esiintymisistä. ”Kun kuljin Valkoisessa talossa, Jumala kulki Valkoisessa talossa. Minulla oli kaikki oikeus ja auktoriteetti julistaa Valkoisen talon maaperä pyhäksi, koska seisoin siellä ja paikka, jossa seison, on pyhä”, White julistaa.

Toisessa pätkässä hän kertoo, että jos ihminen sanoo ei Trumpille, se on sama kuin sanoisi ei Jumalalle. White kuvaa Yhdysvaltain olevan hengellisessä sodassa. Hän julistaa tuomiota kanaville, jotka vastustavat Trumpia. White myös kerää rahaa omalla työlleen.

Netissä leviävä video on kooste Whiten esiintymisistä ja häneen liittyvistä uutisista vuosien varrelta, eikä puheiden konteksti selviä katsojalle.

Yhdysvalloissa Whiten nimityksestä on uutisoitu laajasti sekä isoissa uutismedioissa kuten The New York Timesissa ja The Washington Postissa että kristillisissä medioissa.

Selväksi tulee, että White on kiistanalainen persoona.

Trump tutustui Whiteen vuonna 2002

Paula White on tuntenut Tumpin jo 17 vuotta. Trump seurasi Whiten TV-showta, piti näkemästään ja soitti hänelle. Trump on esiintynyt Whiten ohjelmassa, ja White on opettanut hänelle Raamattua ja rukoillut hänen puolestaan.

Whiten on sanottu olevan Yhdysvaltain presidentin ”kuiskaaja” ja ”personal pastor”. Suhteen läheisyydestä kertoo se, että White oli yksi kuudesta hengellisestä johtajasta, jotka rukoilivat Trumpin virkaanasettajaisissa.

Trumpilla on epävirallinen, 35 evankelikaalipastorista koostuva hengellisten neuvonantajien joukko, jota hän tapaa säännöllisesti. Whitella on tämän lisäksi nyt virallinen asema ja tehtävä Trumpin hallinnossa.

Minulla oli kaikki oikeus ja auktoriteetti julistaa Valkoisen talon maaperä pyhäksi, koska seisoin siellä ja paikka, jossa seison, on pyhä.

– Paula White

Siinä, että Yhdysvaltain presidentit tapaavat hengenmiehiä ja että heillä on hengellisiä neuvonantajia, ei ole mitään uutta. Esimerkiksi helluntaipastori Joshua DuBois oli Barack Obamalle tällainen.

Obamalla ja George W. Bushilla oli niin ikään ohjelma, jonka tarkoitus oli luoda yhteyksiä uskontopohjaisiin humanitaarisiin järjestöihin. Trumpilla tämän ohjelman nimi on The White House Faith & Oppurtunity Iniative.

Toisin kuin Obama, joka tapasi hyvin laajasti eri kirkkojen ja uskontojen edustajia, Trump valikoi, keitä tapaa ja keiden etuja ajaa. Hänen äänestäjäkunnassaan on paljon valkoisia evankelikaaleja ja he ovat yhä tiukasti presidentin takana. Yli kolme neljäsosaa heistä hyväksyy Trumpin toiminnan presidenttinä huolimatta presidentin hävyttömyyksistä ja virkarikosepäilyistä. Syyrian kurdien hylkääminen aiheutti kuitenkin jonkin verran kritiikkiä evankelikaalien joukosta.

Whitea on arvosteltu menestysteologiasta

Paula White on evankelikaalien parissa kiistelty hahmo. Häntä on arvosteltu menestysteologiasta eli siitä, että usko tuo taloudellista menestystä. Kaikkia evankelikaaleja ei myöskään innosta se, että White sanoo olevansa Trumpia tapaavan pastorijoukon johtaja. Osa vierastaa myös sitä, että hän on nainen ja pastori. White on myös eronnut kahdesti ja kolmatta kertaa naimisissa.

Koska presidentti arvostaa Whitea, evankelikaalien johtajat kuten Robert Jeffress, Jack Graham ja Franklin Graham, tukevat häntä, sanoo The Christianity Today. Mainitut kolme markkinoivat Whiten uutta kirjaa Something Greater: Finding Triumph over Trials ja saivat siitä kritiikkiä omissa piireissään.

Jos evankeliumin lamppu himmenee Yhdysvalloissa, maailma vajoaa pimeyteen.

Paula White ja muut evankelikaalien johtajat ovat kuitenkin samaa mieltä keskeisistä poliittisista tavoitteista: abortin vastustuksesta, korkeimman oikeuden tuomarinimityksistä ja Yhdysvaltain tuesta Israelille. Niin kauan kuin Trump pysyy näissä asioissa heidän linjoillaan, valkoiset evankelikaalit pitävät häntä hyödyllisenä, jopa Jumalan valitsemana johtajana.

Trumpin käytöksessä löytyy moitittavaa ja hänen on toivottu välttävän kiroilemista ja hillitsevän sanomisiaan, ne ovat sivuseikkoja. Tärkeintä on Yhdysvaltain sisäinen arvotaistelu, kulttuurisota, jota maassa on käyty vuosikymmeniä.

Katolisessa, luterilaisessa ja muissa vanhoissa valtavirtakirkoissa Trumpin kannatus on paljon matalampaa. Niin on myös muissa uskontokunnissa ja niiden äänestäjien keskuudessa, jotka eivät kuulu mihinkään uskontokuntiin.

Yhdysvallat on maailman toivo

Paula Whitelle Donald Trump on mies, jonka taakse kristittyjen pitäisi ryhmittyä. Christian Todayn mukaan hän kertoi The Jim Bakker Show'ssa, että kristityt vastaavat viime kädessä Jumalan edessä siitä, tukevatko Trumpia.

Whiten mukaan ”helvetti vapisee” Trumpin korkeimpaan oikeuteen nimittämien tuomareiden takia. Jos Trumpia ei valita uudelleen presidentiksi, yhdysvaltalaiset menettävät vapautensa. Käynnissä on taistelu vanhuskauden ja pahuuden välillä. White myös varoitti, että muutamissa osavaltioissa Raamattua ollaan leimaamassa vihapuhekirjaksi.

Trumpin Make America Great Again -puheet sopivat Whitelle hyvin, sillä Yhdysvallat on hänestä maailman toivo. Jos evankeliumin lamppu himmenee siellä, maailma vajoaa pimeyteen. Näin Paula White tilannetta arvioi Christian Todayssä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.