null Paavi Franciscus puhui vapauden merkityksestä Tallinnan Vapaudenaukion messussa

Paavi Franciscus piti tiistaina messun Tallinnan Vapaudenaukiolla.

Paavi Franciscus piti tiistaina messun Tallinnan Vapaudenaukiolla.

Ajankohtaista

Paavi Franciscus puhui vapauden merkityksestä Tallinnan Vapaudenaukion messussa

Paavi Franciscus vieraili tiistaina Tallinnassa osana apostolista Baltian kiertuettaan. Vapaudenaukion messua kuunteli 10 000 ihmistä, joukossa satoja suomalaisia.

Paavi Franciscuksen Viron vierailun päätti Tallinnan Vapaudenaukiolla pidetty messu, johon osallistui kymmenentuhatta ihmistä. Saarnassaan paavi muistutti virolaisia sekä historian että nykyhetken haasteista.

Paavi vertasi Viron ja Baltian maiden vapautumista Neuvostoliiton vallan alta Raamatun kertomukseen juutalaisen kansan vapautumisesta Egyptin orjuudesta ja ylisti virolaisten vapaudenkaipuuta.

– Kuinka voisimme olla ajattelematta osuuttanne ”laulavassa vallankumouksessa” tai kahden miljoonan ihmisen ketjussa, joka ulottui täältä Vilnaan? Te tiedätte, mitä on kamppailla vapaudesta, saarnasi Franciscus.

Ette saavuttaneet vapauttanne päätyäksenne kulutuskulttuurin, individualismin ja vallanhimon orjiksi.

– Paavi Franciscus

Hän kuitenkin muistutti virolaisia siitä, että todellinen vapaus on yhteyttä Jumalaan.

– Jotkut ihmiset ajattelevat olevansa vapaita, kun elävät ilman Jumalaa tai pitävät hänet käsivarren mitan päässä. He eivät tajua, että niin tehdessään he kulkevat tämän elämän kautta orpoina, vailla kotia, johon palata.

– Ette saavuttaneet vapauttanne päätyäksenne kulutuskulttuurin, individualismin ja vallanhimon orjiksi, paavi sanoi.

Paavi Franciscus saapui yksipäiväiselle vierailulle Tallinnaan tiistaina 25.9. aamupäivällä ja tapasi ensimmäiseksi Viron valtionjohtoa Kadriorgin palatsissa. Valtiollisten juhlallisuuksien jälkeen paavi osallistui ekumeeniseen nuorten kohtaamiseen luterilaisessa Kaarlen kirkossa, lounasti Pyhän Birgitan luostarissa Piritassa ja tapasi Pyhän Pietarin ja Paavalin katedraalissa katolisten hyväntekeväisyysjärjestöjen vapaaehtoisia ja heidän auttamiaan ihmisiä.

Messussa hurrattiin ja otettiin kuvia selfiekepeillä

Anna-Riina Hakala oli yksi paavin vierailua seuraamaan matkustaneista sadoista suomalaisista. Hän osallistui seurueensa kanssa sekä ekumeeniseen nuorten tapaamiseen että messuun. Hakala kiittelee erityisesti musiikkia molemmissa tilaisuuksissa.

– Musiikissa oli moderni ja todella tyylikäs toteutus. Ja se oli niin kaunista, että järki meinasi lähteä, Hakala sanoo.

Hakala kuvailee nuorten tapaamisen tunnelmaa lämpimäksi ja paavin puhetta tyypillisen Franciscusmaiseksi. Puheessa korostui oman esimerkin kautta kristittynä eläminen maailmassa, ”toiselle Kristuksena oleminen”.

Hakala huomauttaa, että suurin osa messun osallistujista ei edes ollut kristittyjä. Viro on maailman maallistuneimpia valtioita, sillä yli puolet Viron kansalaisista on uskonnottomia. Katolilaisia on Virossa alle puoli prosenttia väestöstä, noin 5000 ihmistä.

Tuntui kuin olisimme kaikki siinä yhtenä perheenä viettämässä messua, ja mölisevät teinit kuuluvat asiaan."

– Anna-Riina Hakala

Suomalaisia katolisen kirkon pappeja oli messussa mukana jakamassa ehtoollista, ja Hakalasta oli hienoa nähdä tuttuja kasvoja toimittamassa messua yhdessä paavin kanssa.

– Paavilla on hengellisen isän asema katolilaisille kristityille, mutta uskonnottomatkin ihmiset näyttävät kunnioittavan paavia, hän tuumi.

Messun tunnelma lähenteli paikoin aivan tavallisen yleisötapahtuman tunnelmaa, jossa hurrataan ja otetaan kuvia selfiekepeillä. Vaikka messun aluksi osallistujia pyydettiin pitämään banderollit ja liput alhaalla, ja älypuhelinten kiellettiin, ei kehotuksilla näyttänyt olevan vaikutusta ihmisten käytökseen. Hakalaa meno ei häirinnyt.

– Asiat, jotka voivat tuntua teologisessa mielessä häiritseviltä eivät vähennä tilanteen pyhyyttä. Kaikki tapahtuu sydämessä. Kaikki niin erilaiset ihmiset olivat yhdessä samassa messussa. Tuntui kuin olisimme kaikki siinä yhtenä perheenä viettämässä messua, ja mölisevät teinit kuuluvat asiaan, Hakala tuumii.

Messussa oli iloinen tunnelma. Siihen osallistui 10 000 ihmistä.

Messussa oli iloinen tunnelma. Siihen osallistui 10 000 ihmistä.

Paavi puhui vapauden hinnasta ja haasteista

Ennen kiertueensa alkua paavi lähetti Baltian maille videoviestin, jossa hän puhui hinnasta, jonka entisen neuvostovallan alaiset maat ovat vapaudestaan maksaneet.

”Pimeyden, väkivallan ja vainojen aikoina vapauden liekki ei katoa, vaan inspiroi toivoa sellaisesta tulevaisuudesta, jossa Jumalan itse kullekin yksilölle antamaa arvoa kunnioitetaan ja jossa jokainen yksilö kutsutaan yhteistyössä toimimaan oikeudenmukaisen yhteiskunnan puolesta,” paavi sanoi videoviestissään.

Baltian vierailu oli luonteeltaan ekumeeninen. Paavi puhui videolla myös siitä, kuinka hän haluaa välittää rauhan ja hyvän tahdon henkeä aivan kaikille uskonnosta tai uskonnottomuudesta riippumatta.

Paavi Franciscus vertasi Viron nykytilaa neuvostovallan aikaan. Viron vierailun virallisena mottona oli ”Herää, sydämeni”, joka on otettu suositusta virolaisesta sävelmästä. Kun paavi Johannes Paavali II vieraili Virossa 25 vuotta sitten, oli tunnelma toinen. Epävarmuus tulevasta ja itsenäisen valtion rakentaminen uudelleen olivat isoja haasteita Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen. Nykyisin Viro on talouden ja teknologisen kehityksen kärkimaita.

Paavi muistutti, että Viron nopea talouskasvu ja vahva maallistumiskehitys voivat johtaa siihen, että jotain kokemusmaailman syvyydestä jää saavuttamatta. Puheessaan presidentti Kersti Kaljulaidille paavi muistutti, että nopea teknologinen kehitys voi tuoda mukanaan kokemuksen siitä, ettei kuulu minnekään pysyvästi.

Mielenkiintoista kyllä, samaisessa tilaisuudessa presidentti lahjoitti paaville Viron e-kansalaisuuden.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.