null Piispa Teemu Laajasalo tapasi paavi Franciscuksen Vatikaanissa – Laajasalo vaikuttui paavin yksinkertaisesta ohjeesta

Helsingin piispa Teemu Laajasalo tapasi suomalaisvaltuuskunnan kanssa Vatikaanissa paavi Franciscuksen.

Helsingin piispa Teemu Laajasalo tapasi suomalaisvaltuuskunnan kanssa Vatikaanissa paavi Franciscuksen.

Ajankohtaista

Piispa Teemu Laajasalo tapasi paavi Franciscuksen Vatikaanissa – Laajasalo vaikuttui paavin yksinkertaisesta ohjeesta

Suomalaisen ekumeenisen valtuuskunnan tammikuinen vierailu Roomassa on vuosittainen perinne, joka alkoi vuonna 1985.

Paavi Franciscus tapasi Vatikaanissa Helsingin piispan Teemu Laajasalon johtaman suomalaisen ekumeenisen valtuuskunnan. Luterilaisten lisäksi paavia tapaamassa olivat muun muassa asianhoitaja isä Marco Pasinato katolisesta kirkosta ja ortodoksisen kirkon metropoliitta Elia.

Paavin yksinkertainen ohje kolahti Teemu Laajasalolle

Teemu Laajasalo piti yksityisvastaanotolla puheen, jossa hän viittasi paavin jouluyön messussa pitämään saarnaan. Saarnassa paavi puhui Kristuksesta, joka syntyi lahjaksi jokaiselle ihmiselle. Näin Jumala lähestyi ensin meitä, eikä toisinpäin.

– Jumalan rakkaus ei ole riippuvaista meidän oikeista ajatuksistamme, teoistamme tai tekemättä jättämisistämme. Kristus syntyy lahjaksi ensin, Laajasalo sanoi paavia mukaillen.

Paavin jouluyön puheeseen liittyi yksinkertainen ohje, joka on Laajasalon mukaan entistä tärkeämpi alkaneella vuosikymmenellä: Kristus ei odottanut, että me ensin rakastamme häntä, eikä meidänkään pitäisi odottaa, että lähimmäisemme rakastavat meitä ensin. Pitää aloittaa itsestä, lähteä itse liikkeelle.

Vaatimukset on kohdistettava ensin omaan käytökseen ja sitten vasta lähimmäiseen.

– Piispa Teemu Laajasalo

Paavin ohje sai Teemu Laajasalon ottamaan kantaa kärjistyneeseen yhteiskunnalliseen ilmapiiriin ja vastakkainasettelun kulttuuriin.

Vaikka Suomea on kehuttu maailman onnellisemmaksi maaksi, myös suomalaisessa yhteiskunnassa ja kirkoissa keskinäinen ymmärtämättömyys lisääntyy, muistutti Laajasalo. Tästä on ilmaissut presidentti Sauli Niinistökin huolensa, viimeksi uudenvuodenpuheessaan.

– Riitaisuus ja pahantahtoisuuden ylevöittäminen leimaavat aikaamme. Halu ymmärtää toista ihmistä on muuttunut haluksi ymmärtää toinen väärin. Ihmistä ei rakasteta ihmisyyden itsensä perusteella vaan samanmielisyyden perusteella. Let us begin with ourselves on entistä tärkeämpi ja osuvampi ohje sovintoon ja rauhaan, Laajasalo sanoi.

Hyvän tekeminen ensin toiselle auttaa hajottamisen sijasta rakentamaan.

– Vaatimukset on kohdistettava ensin omaan käytökseen ja sitten vasta lähimmäiseen. Mielestäni ohje on kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvä ja tavoiteltava. Se voi toimia ratkaisuna paitsi yksityisissä myös viime aikoina paljon puhutuissa yhteiskunnallisissa riitaisuuksissa, Laajasalo sanoi.

Paavi rohkaisi suomalaisvieraita keskinäiseen ymmärrykseen

Paavi Franciscus kiitti puheesta ja rohkaisi eri kirkkoihin kuuluvia keskinäisen ymmärryksen rakentamiseen. Puheessaan paavi nosti esille sen, että kristittyjä yhdistää kaste, jonka perusteella he ovat kaikki osa yhtä ja samaa Kristuksen ruumista. Kristityt on kutsuttu kantamaan toistensa taakkoja ja he haluavat seisoa yhdessä, eivät vastakkain.

Ne, jotka osoittavat toisille vieraanvaraisuutta, tulevat rikkaammiksi, eivät köyhemmiksi.

– Paavi Franciscus

Paavi nosti esille Raamatun kertomuksen, jossa Maltan asukkaat ottivat ystävällisesti vastaan apostoli Paavalin ja sadat muut saarelle myrskyn vuoksi haaksirikkoutuneet. Samalla lailla Kristus haluaa kohdata meidät jokaisen elämässämme haaksirikkoutuneen.

– Ne, jotka osoittavat toisille vieraanvaraisuutta, tulevat rikkaammiksi, eivät köyhemmiksi, paavi Franciscus muistutti.

Suomalaisvaltuuskunnan vierailu paavin luona noteerattiin Vatikaanin verkkosivuilla.

Suomalaisvaltuuskunnan vierailu paavin luona noteerattiin Vatikaanin verkkosivuilla.

Laajasalo vaikuttui paavin kyvystä olla läsnä

Kirkko ja kaupungin Roomasta tavoittama piispa Teemu Laajasalo oli paavin tapaamisesta vaikuttunut.

– Puitteet Vatikaanissa mykistävät, mutta paljon isompi ihme oli paavin hämmästyttävä kyky olla läsnä tilanteessa ja luoda kaiken komeuden keskelle lempeä, rakastettava ja lähestyttävä ilmapiiri, Laajasalo sanoi.

Läsnäolon tuntu oli erityisen merkittävää, sillä paavilla riittää tapaamisia. Ennen suomalaisvaltuuskuntaa paavia tapaamassa oli erään Afrikan maan presidentti ja suomalaisten jälkeen katolinen piispa.

– Paavi vaihtoi yksityisesti eri ihmisten kanssa kauniita sanoja ja kysyi heidän taustastaan. Kuvia otettiin yksin ja ryhmässä. Aiemmin päivällä tapasimme kardinaali Kurt Kochin johtaman kristittyjen ykseyden edistämisen neuvoston väkeä. Siellä puheet olivat pidempiä ja teknisempiä, Laajasalo kertoi.

Paavin tapaaminen on osa Pyhän Henrikin päivän juhlallisuuksia ja ekumeenista rukousviikkoa, jota vietetään Suomessa 18.−25.1. Myös paavi muisti puheessaan mainita englantilaissyntyisen piispan, jonka kerrotaan kärsineen Suomessa marttyyrikuoleman vuonna 1156. Henrikin nimipäivä on 19. tammikuuta eli piispa Henrikin muistopäivänä.

Oikaisu 17.1. kello 14.50: Jutussa luki aiemmin, että matkalla oli mukana metropoliitta Leo. Kyseessä oli metropoliitta Elia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.