null Kuula: Ovatko luterilaiset unohtaneet, että paavi on edelleen antikristus?

Puheenvuorot

Kuula: Ovatko luterilaiset unohtaneet, että paavi on edelleen antikristus?

Monet paavin mahtavalta näyttävät avaukset ovat köykäisiä vetoja. Kaikkein köykäisintä on se, mitä hän ajattelee itsestään.

Itse Paavi kävi Tallinnassa. Suomestakin lähdettiin pyhiinvaellusmatkalle katsomaan häntä.

Hienoa. Silti ihmettelen kritiikittömyyttä, jolla maamme kirkollisissa piireissä suhtaudutaan nykyään niin edelliseen kuin nykyiseenkin paaviin. Hän on melkein kuin Jeesus: mitä vaan hän tekee tai sanoo, se on suurta viisautta ja ihmettä – tai ainakin kiinnostavaa.

Protestanttisesta näkökulmasta jotkut paavin omassa kontekstissaan mahtavat avaukset ovat kuitenkin köykäisiä vetoja.

Hän haluaisi antaa ehtoollista eronneillekin. Haloo. Totta kai näin tulee tehdä, ei siihen paavillista reformia tarvita.

Hän haluaisi väljentää papiston selibaattivaatimusta. Haloo taas. Of course. Tosi noloa, että katolinen heteropapisto elää salavaimojen kanssa ja kasvattaa lehtolapsia.

On toki tahditonta muistuttaa tästä tänä ekumenian kulta-aikana.

Eräitä juttuja pyhä isä ei tajua ollenkaan. Esimerkiksi hänen mielestään naisille pappeuden ovi on umpilukossa. Se on dogmaattisesti mahdotonta. Väärin! Ainakin meidän luterilaisten mielestä.

Kaikkein raskaimmin paavi erehtyy peiliin katsoessaan. Hän ei näe siellä piispaa piispojen joukossa, vaan kaikkien piispojen johtajan ja koko kirkon pään.

Paavi uskoo olevansa Jumalan säätämyksestä Kristuksen sijainen maan päällä, Pietarin erityisviran jatkaja ja koko kirkon paimen. Kaikki piispat ja heidän kauttaan kaikki uskolliset ovat hänelle alamaisia. Jumala itse on säätänyt näin. Jumala on tahtonut, että kristinuskon siunaukset virtaavat paavin viran kautta uskollisille. Hengellisen himmelin kaikki langat roikkuvat peilistä katsovan miehen tiarasta.

Jo reformaattorit hoksasivat, että tämä on melkoista huijausta. Niin julkeaa, että paavista saa käyttää pahinta kirkollista kirosanaa ikinä: hän on antikristus. Vastakristus ja Kristuksen vallan anastaja. Miksi näin? Koska Jumala ei ole tällaista säätänyt. Himmelin rakenne on toisenlainen. Langat menevät Kristuksen, ei paavin viran kautta.

Luterilaisetkin voisivat toki hyväksyä paavin viran, jos paaviutta pidettäisiin vain inhimillisenä sopimuksena. On kätevää antaa yhden viran symboloida kirkkoa. Siksi me ihmiset olemme päättäneet nostaa paavin kaikkien pomoksi.

Mutta niin kauan kuin paavi pitää itseään kristikunnan päänä jumalallisen säätämyksen nojalla, hän on antikristus.

On toki tahditonta muistuttaa tästä tänä ekumenian kulta-aikana. Näin luterilaisuus kuitenkin näkee asian. Paavin viran ongelmallisuus ei ole viran huonossa hoidossa, vaan syvemmällä, itse viran perusteissa. Siksi paavia ei voi fanittaa varauksetta. Hän ajelee papamobiililla omin luvin, ilman ajokorttia.

Vanha vitsi osuu ytimeen. Paavi kysyy neuvonantajaltaan: ”Mikä on kristittyjen ykseyden pahin este?” ”Te itse, pyhä isä”, hänelle vastataan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.