null Rap-artisti Redrama uskon erämaassa: ”Tapahtukoon sinun tahtosi, ei minun, ja anna minulle voimaa tehdä oma osuuteni”

– Jumala oli minulle julma ja tuomitseva. Ajan kuluessa hänestä on tullut lempeämpi, mutta ei hän tietenkään anna tehdä mitä vain, Redrama sanoo.

– Jumala oli minulle julma ja tuomitseva. Ajan kuluessa hänestä on tullut lempeämpi, mutta ei hän tietenkään anna tehdä mitä vain, Redrama sanoo.

Hyvä elämä

Rap-artisti Redrama uskon erämaassa: ”Tapahtukoon sinun tahtosi, ei minun, ja anna minulle voimaa tehdä oma osuuteni”

Retkahduksen jälkeen Redrama joutui uudestaan toteamaan, ettei hän pärjää yksin.

Aihe on heti harvinaisen selvä. Redraman kanssa puhutaan Jumalasta – ja vähän alkoholista.

– Olen aina ollut etsijä. Etsin sitä, mitä nykyään kutsun Jumalaksi, hän aloittaa.

Tosin viime vuodet ovat olleet Redramalle hengellisesti haastavia. Menossa on ollut iso prosessi, sillä hän kadotti uskonsa.

Pappikaveri lohdutti, että uskoon kuuluu myös niin sanottuja erämaakausia. Hänen kollegallaan sellainen oli kestänyt neljä vuotta, mutta silti hän jatkoi rukouksiaan. Redramaa tieto helpotti.

– Rukoilin muutamia vuosia teknisesti ilman, että uskoin. Siitä tuli syyllinen olo. Vähitellen ymmärsin, ettei Jumala tuomitse, vaikka en silloin tarkoittanut sanoillani mitään.

– Jumala odotti. Minulla on taas yhteys. Uskoni on vahvistunut erämaakauden jälkeen. Aaltoliikettähän se on, hän sanoo.

Ei ikinä enää

Kaksitoista vuotta sitten Redraman vaihtoehtoina oli saada päihteiden käyttö hallintaan tai jatkaa käyttöä rajusti entiseen malliin ja joutua mielisairaalaan tai ennenaikaiseen hautaan. Kunnes tuli pohjakosketus ja kolmas vaihtoehto.

– En halunnut koskaan enää koskea päihteisiin, mutta tiesin, ettei se onnistuisi. Mitä jäi jäljelle?

Redrama voi huonosti ja rukoili. Hän ei muista sanoja tarkalleen, mutta jotenkin näin se meni: ”Jos Jumala olet oikeasti olemassa. En pärjää enää yksin. Jos voit auttaa minua, tämä on viimeinen hetki. Ja nyt minä pyydän: jos et auta, tapan itseni.”

– Omasta mielestäni kuolin, vaikka en tehnyt sitä tekoa. Oksettavasta olostani huolimatta minulle tuli rukouksen jälkeen täydellinen rauha.

– Tuntui, että värit hävisivät ja että itsekin olin jo häviämässä. Kaikki tuntui oikealta. Pelko katosi.

Uupunut matkamies nukahti keittiön lattialle veitsi vieressään. Kaikki oli ollut valmiina, mutta kirjettä ei ollut. Oli ollut liian surullista ajatella lähimpiä, rakkaita.

Kun Redrama parin tunnin kuluttua heräsi, värit olivat palanneet. Samoin ne kirotut – ahdistus ja pelko.

– En ollut kerralla pelastettu, vaan olin vielä ihan helvetissä kolme vuorokautta.

Hän päätti hakea apua. Itsensä takia, ei uran, äidin tai minkään muun syyn vuoksi.

Ennen raitistumistaan Redrama oli ollut muutamia vuosia suurimman osan ajasta selvin päin.

Päihteiden käytön aikana kaikki ehti kuitenkin mennä levälleen, niin raha-asiat kuin ihmissuhteetkin. Ne piti rakentaa aina uudelleen, ja taas hän putosi.

Viisi vuotta hän rukoili, että voisi raitistua.

Ensimmäisen kerran Redrama käveli alkoholistien vertaistukiryhmään 32-vuotiaana.

– Ymmärsin, etten pärjää yksin. En pärjää ilman Jumalaa, mutta en myöskään pärjää ilman vertaistukea.

Maailman ihanin lapsuus

Nuoruuttaan Lasse Mellberg eli samaan tapaan kuin muutkin nuoret. Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö teki hänestä lyhytpinnaisen, mutta kiltti hän oli. Ja herkkä.

Seitsemän vuoden raittiina olon jälkeen hän itse ymmärsi, mitä alkoholi teki hänelle.

– Kun sain alkoholia elimistööni, olin yhtäkkiä omasta mielestäni tarpeeksi pitkä, komea, lahjakas ja hauska, ja kaikki oli ok.

– En tiennyt, että olin ollut ok koko ajan. Minulla oli maailman ihanin lapsuus ja olin ollut onnellinen.

– Siitä huolimatta selvin päin en tuntenut olevani riittävän hyvä.

Vuonna 2010 pikkuveljen yllättävä kuolema ja lohduton suru toivat tuonpuoleisen Redraman lähelle. Järkytys aiheutti myös syyllisyyttä.

Nyt jälkeenpäin hän huomaa pyydelleensä Jumalalta ehkä liikaakin anteeksi.

– Minusta tuntui silloin, että kaikki tekemäni oli pahaa ja että minulla oli edessäni ikuinen selvittäminen saadakseni Jumalan hyväksynnän.

– Jumala oli minulle julma ja tuomitseva. Ajan kuluessa hänestä on tullut lempeämpi, mutta ei hän tietenkään anna tehdä mitä vain, Redrama ­sanoo.

Kova sairaus nimeltään alkoholismi

Oman heimonsa Redrama löysi vertaistukiryhmästä. Hän pitää heimo-sanasta. ”Yhteisö” ei riitä kuvamaan yhteenkuuluvuuden tunnetta.

– Vertaisryhmässä tunsin tulleeni kotiin, mutta ei raitistuminen silti helppoa ollut. On ollut kausia, jolloin on täytynyt pakottaa itsensä menemään ryhmään.

Yhdeksään vuoteen hän ei ole käynyt vertaistukiryhmissä sen takia, ettei joisi. Hän on käynyt niissä sen takia, että se tasapainottaa ja antaa hyvä vireen.

Sen Redrama on huomannut, että liian pitkä poissaolo ryhmästä kasvattaa kielteisyyttä. Pienetkin ongelmat alkavat muuttua omassa päässä suuriksi. Kauna itseä tai toisia kohtaan myrkyttää mielen.

Vertaistuen kaksitoista askelta ovat Redraman mielestä silkkaa nerokkuutta: Häneltä ei kysytä, mitä mieltä hän on, eikä häntä pyydetä filosofoimaan. Eletään päivä kerrallaan.

Redraman mieleen pompahtavat tarinat entisistä alkoholisteista, jotka ovat retkahtaneet 30 vuoden raittiuden jälkeen ja ovat nyt hau­dassa.

Hän on kuullut myös muutamia vuosia raittiina olleista, jotka ovat kirjoittaneet kirjeen. Siinä on lukenut, etteivät he halua enää käyttää päihteitä ja että sen takia tämä tapahtuu.

– Sitten on pantu haulikko suuhun ja pum. Alkoholismi on kova sairaus.

Redrama haluaa selittää alkoholiongelmaisen ja alkoholistin eron.

Alkoholiongelmainen voi Redraman mukaan mokata työnsä ja parisuhteensa, menettää veneensä ja kaikki hienoudet ja menettää kasvonsakin. Hän lopettaa juomisen ymmärtäessään, ettei alkoholi sovi hänelle.

– Alkoholisti voi myös menettää kaiken tuon, eikä halua enää juoda. Hän rukoilee ja toivoo, ja tekee ihan mitä vain, ettei joisi. Mutta vastoin omaa tahtoaan jossain vaiheessa hän juo taas.

Pimeyttä ja valoa

Nyt Redrama tietää omakohtaisesti, miten se voi tapahtua. Hän retkahti kahdentoista raittiin vuoden jälkeen, mutta on palannut jälleen hoidon piiriin.

Raittiuden aikana vain kerran ennen tätä hänen on tehnyt mieli juoda alkoholia. Tunne kesti silloin viisi sekuntia.

Kun häneltä kysyy, mihin viinan himo silloin katosi, hän osoittaa sormellaan kohti taivasta.

– Yksinkertaisuudessaan se menee niin, että tapahtukoon sinun tahtosi, ei minun, ja anna minulle voimaa tehdä oma osuuteni.

Keväällä valmistautuessaan Vain elämää -ohjelman kuvauksiin Redrama luki vanhojen biisiensä tekstejä.

Hänelle tuli kummallinen olo, sillä jo hänen nuorena kirjoittamistaan sanoituksista löytyy se, mistä hän tänä päivänä haluaa puhua.

– Jostain syystä ekasta levystä lähtien pyydän Jumalan apua ja kerron pimeydestä ja valosta. Joka ikisessä biisissä on jotain hengellistä, enkä ole itse edes tajunnut sitä! hän huudahtaa.

Kuka?

Rap-artisti Redrama eli Lasse Mellberg, 44, on englanninkielisen hiphopin edelläkävijä Suomessa. Hän on toiminut The Voice of Finland -tähtivalmentajana. Redrama on saanut Emma-palkinnon ja voittanut Rap SM -kilpailun englanninkielisen sarjan.

Mitä?

Johannes Lahtelan kirjoittama elämäntarina Redrama – Liekeistä luovuuteen (Otava) ilmestyi elokuussa 2022. Redrama nähdään Vain elämää -ohjelmassa, joka alkaa 9.9. Nelosella.

Motto

Suo minulle tyyneyttä hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa ne, jotka voin, ja viisautta erottaa ne toisistaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.