null Päihteisiin kuolleita muistetaan yhdessä – ”Kaoottisen elämän seuraaminen on voinut olla läheiselle äärettömän uuvuttavaa”

– Jokainen on muistohetken arvoinen, sanoo diakoniatyöntekijä Liisa Juusela Pyhän Laurin kirkon hautausmaalla. Läheisessä kappelissa muistetaan päihteisiin kuolleita.

– Jokainen on muistohetken arvoinen, sanoo diakoniatyöntekijä Liisa Juusela Pyhän Laurin kirkon hautausmaalla. Läheisessä kappelissa muistetaan päihteisiin kuolleita.

Ajankohtaista

Päihteisiin kuolleita muistetaan yhdessä – ”Kaoottisen elämän seuraaminen on voinut olla läheiselle äärettömän uuvuttavaa”

Diakoniatyöntekijä Liisa Juusela muistelee vainajia, jotka haudattiin ilman saattajia.

Liittyykö päihteisiin kuolleen läheisen surutyöhön erityispiirteitä, Hakunilan seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Liisa Juusela?

– Läheisen päihdekuolemaan liittyy ylimääräistä vaikeutta, häpeää ja salailua. Jotkut voivat kertoa työpaikalla, että läheinen menehtyi sydänkohtaukseen, vaikka tämä olisi kuollut päihteisiin.

Millaisia asioita jäljelle jääneet saattavat pohtia? 

– Päihderiippuvaisen kaoottisen elämän seuraaminen on voinut olla läheiselle äärettömän uuvuttavaa, minkä vuoksi tilanteen päättyminen on helpotus. Kuolemasta voi seurata myös syyllisyydentunteita. Läheinen saattaa miettiä, olisiko voinut tehdä vielä enemmän, erityisesti jos menehtynyt oli oma lapsi.

– Olen nähnyt diakoniatyössä, että päihdekuolemaan liittyy monenlaisia tunteita. Vääriä tunteita ei ole, on vain tunteita. Kun aikaa kuluu, mieleen saattaa alkaa nousta hyviä hetkiä menehtyneen kanssa. Päihderiippuvuus ei määrittele kenenkään ihmisyyttä, ei vaikka siihen liittyisi rikollisuutta ja vankilatuomioita.

Millaista suhtautumista läheisen päihdekuoleman kokeneet toivovat ulkopuolisilta? 

– Sureviin ihmisiin kannattaa minusta suhtautua samalla tavalla riippumatta siitä, miten heidän läheisensä ovat kuolleet. On kylmää joutua kuulemaan, että kyseessä oli itse aiheutettu kuolema.

– Surevan on järkevää suojella itseään, jos hän tietää kohtaavansa ihmisen, joka ei ymmärrä päihdekuolemaa. Kaikkea ei ole pakko kertoa kaikille, mutta monesti avoimuus poistaa turhaa häpeää.

Vantaalla järjestetään 3.11. kaksi muistotilaisuutta päihteisiin kuolleille. Millaisia tilaisuudet ovat?

– Olin mukana Pyhän Laurin kappelissa viime vuonnakin, jolloin muistotilaisuus tuntui kauniilta ja hoitavalta. Luvassa on kynttilänvaloa, kanttori soittaa ja ääneen luetaan muutamia lohdullisia raamatunlauseita.

– Olen paikalla sekä järjestäjänä että osallistujana. Olen käynyt hautajaisissa, joissa päihteisiin kuolleelle ei ole ollut yhtään saattajaa. Kirjoitan muiden mukana päihteisiin kuolleiden nimiä tähdille, joista ne lopuksi luetaan. Jokainen on muistohetken arvoinen.


Sytytä tähti päihteisiin kuolleen läheisesi muistoksi verkossa: www.vaiettumenetys.fi.

Päihteisiin kuolleita muistetaan 3.11. klo 14 A-Kilta Römperin tiloissa (Jokiniemenkatu 9) ja klo 18 Pyhän Laurin kappelissa (Pappilankuja 3). Tilaisuudet ovat kaksikielisiä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.