null Pääkirjoitus: Usko on fyysinen asia

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Usko on fyysinen asia

Usko ei ole mikään maallisen arjen päälle ripoteltava hengellinen lisämauste.

Uskoa ja hengellisyyttä pidetään usein hyvin sisäisenä asiana. Monille sisäisyys tarkoittaa sellaista, minkä ei pitäisi näkyä julkisesti ollenkaan. Usko halutaan nähdä yksityisasiana, jota ei ole sopivaa levitellä muille.

Toisaalta sisäisyys tarkoittaa usein myös päänsisäisyyttä: ­meidän saarnakeskeisessä perinteessämme uskon korostetaan tulevan kuulemisesta. Siksi se myös tapahtuu enimmäkseen korvien välissä. Monet ajattelevat uskon kokoelmaksi Jumalaa koskevia mielipiteitä: joko ihminen omaksuu eli ”uskoo” ne tai sitten ei.

Tämä on kovin kapea käsitys sekä hengellisyyden luonteesta että ihmisen sielunelämästä. Usko liippaa koko elämää, sen mieltä, merkitystä ja tarkoitusta. Usko ei ole mikään maallisen arjen päälle ripoteltava hengellinen lisämauste. Usko on tapa asettua olemaan ihmisiksi tässä Jumalan maailmassa. Eikä se ole piilossa pidettävä yksityisasia.

Jeesus neuvoi rukoilemaan omassa huoneessa ovi kiinni.

Tietenkin uskossa on sisäinen, jopa sisäänpäin kääntynyt, puolensa. Jeesus neuvoi rukoilemaan omassa huoneessa ovi kiinni niin, että toiset eivät näe. Hän ajatteli, että kovin näytösluontoinen rukoileminen palvelee pikemminkin jotakin muuta tarkoitusta kuin Jumalan kanssa seurustelua.

Toisaalta Jeesus sanoi seuraajiaan maan suolaksi ja maailman valoksi, jota ei ole tarkoitus pitää vakan alla vaan jonka pitäisi loistaa Jumalan hyvyyttä kaikille ihmisille.

Tikkurilaan aletaan rakentaa uutta hienoa kirkkoa. Se on hyvä uutinen. Me olemme maan suola, ja kirkkoja tarvitaan maustamaan kaupunkikuvaa. Usko ei ole vain päänsisäinen asia vaan paljon kokonaisvaltaisempi ja fyysisempi. Me tarvitsemme tiloja ja paikkoja muistaaksemme missä olemme, mistä olemme tulossa ja mihin kaipaamme. Ja aina silloin tällöin on päästävä polvilleen. Toivottavasti Tikkurilan uuteen kirkkoon saadaan sellaiset kätevät polvistumispenkit, joita näkee italialaisissa ja espanjalaisissa kirkoissa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.