null Palestiinalaishallinnon alueella pahoinpideltiin kristittyjä – Kirkkojen maailmanneuvosto huolestui

Ortodoksipappi sytytti kynttilän Jeesuksen syntymäkirkon luona Betlehemissä 6. tammikuuta. Palestiinan ja Israelin alueella asuvan kristityn vähemmistön elämä konfliktialueella ei ole helppoa.

Ortodoksipappi sytytti kynttilän Jeesuksen syntymäkirkon luona Betlehemissä 6. tammikuuta. Palestiinan ja Israelin alueella asuvan kristityn vähemmistön elämä konfliktialueella ei ole helppoa.

Ajankohtaista

Palestiinalaishallinnon alueella pahoinpideltiin kristittyjä – Kirkkojen maailmanneuvosto huolestui

Kirkkojen maailmanneuvosto kehottaa palestiinalaishallintoa tutkimaan hyökkäykset luostarin arkkimandriittaa ja kristittyä maanviljelijäperhettä vastaan.

Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteeri Ioan Sauca kehottaa palestiinalaishallintoa tutkimaan sen hallitsemalla alueella tehdyt hyökkäykset kristittyä vähemmistöä kohtaan sekä varmistamaan kaikkien kansalaistensa turvallisuuden. Maailmanneuvosto nostaa kannanotossaan esiin erityisesti kaksi viimeaikaista tapausta.

Nablusissa Länsirannalla sijaitsevan St. Jacob´s Well eli Pyhän Jaakobin lähteen luostarin arkkimandriitta Justinus hakattiin 24. tammikuuta. Saucan mukaan palestiinalaishallinto on pidättänyt epäiltyjä ja asettanut vartijoita luostarin eteen, mutta minkäänlaista selitystä hyökkäykselle ei ole saatu eikä tapausta ole vielä selvitetty.

Ortodoksimunkki on joutunut väkivallan kohteeksi aiemminkin. The Orthodox Christianity -lehti kertoo, että 40 vuoden aikana iäkäs munkki on joutunut 32 kertaa murhayrityksen kohteeksi. Hän on luostarin ainoa jäljellä oleva asukas.

– Tehkää jotain. Luostari on yritetty polttaa ja minut halutaan polttaa myös, Justinus kertoi puhelimessa Orthodoxia News Agencyn toimittajalle.

Justinus on joutunut monta kertaa sairaalahoitoon hyökkäysten vuoksi. Aina kun jotain tapahtuu, palestiinalaishallinto lähettää poliiseja paikalle. Pysyvää ratkaisua tilanteeseen ei tästä huolimatta ole löydetty ja luostarin ainoa asukas elää jatkuvassa hengenvaarassa.

Pyhän Jaakobin lähteen kaivon uskotaan olevan Vanhan testamentin patriarkan Jaakobin rakentama ja paikka, jossa Jeesus Johanneksen evankeliumin mukaan kohtasi samarialaisen naisen. Kaivo sijaitsee luostarin sisällä.

Kirkkojen maailmanneuvosto on huolissaan myös Nahaleen kylässä Betlehemissä asuvan Nassarin perheen tilanteesta. Daoud ja Daher Nassar pahoinpideltiin 28.1. ja he joutuivat sairaalaan maakiistan vuoksi. Perhe on omistanut kylässä maatilan jo 98 vuoden ajan. He ovat palestiinalaishallinnon mukaan maan laillisia omistajia.

Kepeillä ja rautatangoilla varustautuneet hyökkääjät pahoinpitelivät Nassarit. Hyökkääjät, joita oli viisitoista, tulivat läheisestä palestiinalaiskylästä. Aiemmin Nassarit ovat joutuneet israelilaisten siirtokuntalaisten uhkaamaksi ja muun muassa 250 perheen oliivipuuta on tuhottu. Perheelle on todisteet maanomistuksestaan ja se on vienyt asiansa israelilaisiin tuomioistuimiin.

Luterilaiseen kirkkoon kuuluva perhe vastustaa Israelin toimia rauhanomaisin keinoin ja opettaa väkivallattoman vastarinnan keinoja. Perhe järjestää BBC:n mukaan työpajoja, joihin toivotetaan tervetulleeksi israelilaisia opiskelijoita ja rabbeja sekä rauhanaktivisteja. Tilan perustaja Bishara Nassar korosti, ettei rauhaa synny ikinä, jos ihmiset eivät ruohonjuuritasolla tapaa toisiaan ja työskentele sen puolesta yhdessä.

Palestiinalaishallinnon komitea, joka vastaa kirkkojen asioista Palestiinan alueella, on tuominnut hyökkäykset.

Tämänkaltainen toiminta ei ole kaikkien mieleen. Kirkkojen maailmanneuvosto kiinnittää lausunnossaan huomiota siihen, että palestiinalaishallinnon komitea, joka vastaa kirkkojen asioista Palestiinan alueella, on tuominnut hyökkäykset ja luvannut suojella perhettä. Maailmanneuvosto kertoo seuraavansa tilannetta, jotta näin todella tapahtuu.

Israelissa ja palestiinalaisalueilla asuu noin 180 000 palestiinalaiskristittyä. Suurin osa palestiinalaiskristityistä, ainakin 500 000 ihmistä, asuu nykyään kotimaansa ulkopuolella. Palestiinalaiskristityt kuuluvat moniin eri kirkkoihin ja uskonnollisiin yhteisöihin.

Kirkko ja kaupunki kertoo aiemmassa jutussaan siitä, miten rukous on palestiinalaiskristityille selviytymiskeino jatkuvan konfliktin keskellä.

 

Ulkomaisten lehtien nimet korjattu 8.2.2022 klo 13.10.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.