Paljon parjatusta Keski-Espoosta tehtiin historiikki
Alue on historiateoksen kirjoittaneelle Pirkko Sillanpäälle ja monille muille rakasta kotiseutua.
Espoon kaupunginmuseon kokoelmapäällikkö ja Keski-Espoo-seuran puheenjohtaja Pirkko Sillanpää ihmettelee, miten joitakin kaupunginosia tai asuinalueita jaksetaan arvostella vuosi toisensa perään, kuten esimerkiksi Keski-Espoota.
– Se, mitä näkyy junan ikkunasta asemalla, ei kerro kaikkea. Keski-Espoohan on ainut paikka Espoossa, jolla on pitkä historia takanaan.
Sillanpäätä kiinnostaa alueen historia, mutta se on hänelle myös rakasta kotiseutua.
– Olen asunut lähes kolmekymmentä vuotta Kirstinmäessä ja Sunassa, enkä vieläkään asu kovin kaukana Keski-Espoosta. Minusta Keski-Espoo on aina ollut hyvä paikka asua.
Seura toimii aktiivisesti
Vankasti keskiespoolaisena Pirkko Sillanpää on ollut alusta asti mukana Keski-Espoo-seuran toiminnassa, viime vuodet sen puheenjohtajana.
Seura julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää ilmaisjakelulehteä Keski-Espoon Sanomia, ja kirjojakin on julkaistu kolme. Tuorein niistä, Keski-Espoo 45 vuotta osana kaupunkia – 1970-luvulta nykypäivään, julkistettiin vain muutama viikko sitten.
Ensimmäinen kirja Kivikauden kylästä kaupunkikeskukseksi ilmestyi vuonna 1998 ja sai Kalevala-vuoden juhlapalkinnon. Toinen kirja Keski-Espoon huviloita ja kartanoita ilmestyi 2002. Tämä uusi kirja jatkaa siitä, mihin ensimmäisessä kirjassa jäätiin.
– Alun perin oli tarkoitus kirjoittaa seuran 25-vuotishistoriikki, mutta sitten suunnitelmat muuttuivat ja päätettiinkin koota kansiin koko alueen historiaa 1970-luvulta nykypäivään asti, kertoo Sillanpää.
Se, mitä näkyy junan ikkunasta asemalla, ei kerro kaikkea.
Tuhti tietopaketti kouluille
Tuore teos on tuhti tietopaketti, josta varmasti moni pitkäänkin seudulla asunut löytää jotain uutta.
Pirkko Sillanpää toivoo, että teos toimisi tietoteoksena esimerkiksi kouluille ja uusille keskiespoolaisille.
– Koetimme saada mukaan asiaa monipuolisesti eri aihealueilta.
Vaikka monet kirjassa käsitellyt asiat ovat Pirkko Sillanpäälle tuttuja, uuttakin tietoa tuli vastaan.
– Asemakaavoitukseen ja seurakunnan rakennuskantaan liittyvät seikat olivat mielenkiintoista ja osin uutta asiaa. Olin myös tyytyväinen, että saimme kirjaan Kaisa Kilpeläisen artikkelin monikulttuurisuudesta. Monikulttuurisuutta pitäisi voida muutenkin hyödyntää entistä enemmän.
Aluetta halutaan kehittää
Pirkko Sillanpää puhuu sekä viran puolesta että oman kokemuksensa vakuuttamana Keski-Espoon puolesta. Minne hän johdattaisi epäilijän?
– Espoon tuomiokirkko ja sen seutu on ilman muuta alueen ykköskohde. Kirkonkymppi on myös esittelyn arvoinen rakennus, samoin Lagstadin kotiseututalo.
– Lehtimäen alue kaikkineen on mukava kävelypaikka. Myös Muuralan sairaalan ympäristöä kannattaa tutkia, sehän oli pitkään Espoon ainut sairaala. Ja keskuspuisto on aivan verraton. Sinne on helppo päästä esimerkiksi Sunan koulun läheltä.
Entä minkälaista kehitystä Sillanpää haluaisi alueella tapahtuvan?
– Toivoisin, että Suviniityn alue saataisiin rakennettua ja kauppakeskukset yhdistettäisiin – sitähän on suunniteltu pitkään. Eri toimijat tarvitsisivat myös tiloja kokoontumiseen. Mielestäni vanha kaupungintalo voitaisiin remontoida tähän käyttöön. Ja jos Espoonjoki kunnostettaisiin, se olisi upea lisä tälle alueelle.
Keski-Espoo 45 vuotta osana kaupunkia – 1970-luvulta nykypäivään -kirjaa saa Entressen Kirjatorilta, Glimsin museokaupasta, Weegeen Emma Shopista ja Keski-Espoon hallituksen jäseniltä. Kirjan hinta on 30 euroa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Kirkonkymppi on tehovalvonnassa: Espoonjoen tulva nousi lähes seurakuntien taloon asti
AjankohtaistaEspoonjoen tulva on jo levinnyt Espoon seurakuntien rakennuksen takapihalle. Viikonlopun sateet uhkaavat pahentaa tilannetta.