null Kampin kappeli on avoinna jouluna joka päivä – pappi Nanna Helaakoski rukoilee toisinaan kotona kappelissa kohtaamansa tuntemattoman puolesta

Pappi Nanna Helaakoskella ei ole normaalia työpäivää.

Pappi Nanna Helaakoskella ei ole normaalia työpäivää.

Ajankohtaista

Kampin kappeli on avoinna jouluna joka päivä – pappi Nanna Helaakoski rukoilee toisinaan kotona kappelissa kohtaamansa tuntemattoman puolesta

– Tänne voi tulla anonyymisti, jolloin ei ole pelkoa leimautumisesta, Helaakoski kertoo.

1. Millainen on normaali työpäiväsi?

– Normaalia työpäivää ei ole kovin helppo määritellä, koska kappelin kävijämäärä vaihtelee. Kohtaan päivittäin turisteja, jotka tulevat ihastelemaan kappelin arkkitehtuuria. Osa kävijöistä taas on kaupunkilaisia, jotka tarvitsevat juttukaveria tai apua erilaisiin asioihin. Moni tulee tänne myös pelkästään hiljentymään.

– Koen, että kristityn velvollisuus on auttaa, vaikka emme saisi siitä kiitosta. Mutta usein siitä saa itselle hyvän mielen, varsinkin jos pystyy löytämään ihmisen ongelmaan ratkaisun tai uuden suunnan. On myös kiva tavata turisteja ympäri maailmaa. Lisäksi meillä on hieno työtiimi, minkä vuoksi töihin on aina mukava tulla.

 

2. Miten Kampin kappeli on avoinna jouluna?

– Kappeli on ollut alusta lähtien auki myös joulunpyhinä. Nyt se on avoinna jouluaattona kello 8–12 sekä joulupäivänä ja tapanina kello ­12–16. Täällä voi hiljentyä tai jutella kirkon työntekijän tai kaupungin sosiaali­ohjaajan kanssa. Tarjolla on glögiä ja pipareita.

 

3. Miksi on tärkeää, että tällainen paikka on Helsingissä?

– On hyvä, että löytyy paikka, jonne pääsee joka päivä ilman ajanvarausta. Ihminen voi olla ahdistunut sairauden tai kuoleman kohdatessa. Moni kärsii yksinäisyydestä tai ihmissuhteisiin, päihteidenkäyttöön, mielenterveyteen ja taloudelliseen tilanteeseen liittyvistä ongelmista. Työhön sisältyykin paljon ohjausta eri palveluihin, koska osa ei tiedä, mistä voisi hakea apua.

– Kappelin hyvänä puolena on myös se, että tänne voi tulla anonyymisti, jolloin ei ole pelkoa leimautumisesta. Jotkut kävijät ovat tutustuneet ensin rauhassa paikkaan ja meihin työntekijöihin, ennen kuin ovat puhuneet vaikeuksistaan.

 

4. Miten itse vietät joulua?

– Päivystämme jouluisin kappelissa vuorotellen, ja tänä vuonna minulla on vapaata. Menen puolisoni ja koirani kanssa vanhempieni luokse Ouluun. Vietän siellä joulua perinteiseen tyyliin sukulaisten ja ystävien seurassa.

 

5. Millainen on iltarukouksesi?

– En rukoile joka ilta, vaan silloin, kun minulla on jotain asiaa Jumalalle. Nimeän silloin tarkkaan ihmisen tai asian, jonka puolesta rukoilen. Rukouksen kohteena voi olla myös tuntematon, jonka olen kohdannut työssäni.

– Ajattelen, että Jumala kyllä näkee, mitä minä ja muut ihmiset tarvitsevat. Sen vuoksi ei ole tarpeen rukoilla joka ilta. Toisaalta voin rukoilla muuhunkin aikaan päivästä, vaikka auton ratissa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.