null Pääkaupunkiseudulla voi valita monesta pääsiäispassiosta – tarjolla on myös upouusi sävellys

Kapellimestari Seppo Murto on merkinnyt Bachin passioiden partituureihin jokaisen kerran, kun hän on johtanut niitä. Tässä Murto johtaa Aalto-yliopiston Dominante-kuoron harjoituksia vuonna 2019.

Kapellimestari Seppo Murto on merkinnyt Bachin passioiden partituureihin jokaisen kerran, kun hän on johtanut niitä. Tässä Murto johtaa Aalto-yliopiston Dominante-kuoron harjoituksia vuonna 2019.

Ajankohtaista Hengellisyys

Pääkaupunkiseudulla voi valita monesta pääsiäispassiosta – tarjolla on myös upouusi sävellys

Kapellimestari Seppo Murto on viettänyt pääsiäisen ilman passioesityksiä vain kahtena koronakeväänä. 

Kuoronjohtaja, kapellimestari Seppo Murto on johtanut J.S. Bachin Johannes-passion 31 kertaa ja Matteus-passion 15 kertaa ja soittanut passioissa urkuja ”aika monta kertaa”. Hän on siis oikea henkilö kertomaan, mikä passio oikein on.

– Sana passio tarkoittaa kärsimystä. Passio on kärsimysnäytelmä, vaikka siinä ei näytelläkään. Passioon on sävelletty Jeesuksen tuomitseminen ja kuolema, jotka dramatisoidaan musiikin keinoin, Murto taustoittaa.

– Ennen vanhaan, kun ooppera alkoi olla suosittua, oopperaesitykset kiellettiin paastonaikana. Alettiin tehdä oopperan sukuisia esityksiä, joiden tekstinä olivat evankeliumit. Ihmisillä oli silloin kulttuurin nälkä kuten nykyäänkin on.

Matteuksen evankeliumi on dramaattisin

Matteuksen ja Johanneksen evankeliumit olivat suosituimpia, koska dramaattinen teksti on helpompi säveltäjän kannalta. J.S. Bachin Matteus- ja Johannes-passiot ovat tunnetuimpia passioita. Eniten aihetta draamaan on Matteuksen evankeliumissa, esimerkiksi maanjäristyskohtauksessa. Myös Luukas- ja Markus-passioita on sävelletty.

Vähitellen passioihin tuli mukaan kommentoivaa osuutta. Bachin passioiden aariat on sävelletty runoilijoiden teksteihin.

– Mikä tärkeintä, koraalit eli virret leivottiin aika varhain osaksi passioita. Koraalit tuovat tekstin kuulijaa lähelle, ja toisinaan niissä on jopa voinut laulaa mukana, Seppo Murto sanoo.

Kaiken kaikkiaan passioita on sävelletty satoja.

– Ja sävelletään edelleen, mikä on ilahduttavaa! Esimerkiksi Harri Kerkon upouusi Johannes-passio kantaesitetään Lohjan kirkossa 12.4. ja Tapiolan kirkossa pitkäperjantaina, Murto mainitsee. Hän toimii siinä kapellimestarina.

Johannes-passio on intiimimpi ja lyhyempi kuin Matteus-passio, ja esityskoneisto on pienempi. Siksi se on helpompi toteuttaa.

Myös riemullista pääsiäismusiikkia on paljon

Passiot kertovat Jeesuksen kärsimyksestä. Entä ilon ja ylösnousemuksen teemat, missä pääsiäismusiikissa ne kuuluvat?

– Riemullista ylösnousemusmusiikkia on paljon, esimerkiksi Bachin Pääsiäisoratorio ja Pääsiäiskantaatti. Jostakin syystä se on jäänyt meikäläisessä kirkollisessa elämässä vähemmistöön, myöntää Murto ja kertoo pohtineensa, miksi kärsimys on meille niin iso juttu.

Yksi käytännön syy on se, että kun suuri juhla viimein koittaa, myös laulajat ja soittajat matkustavat pääsiäisen viettoon. Esiintyjiä ei saada kokoon. Tähän Murto törmäsi jo työurallaan kirkkomuusikkona.

– Kun yhden kerran sain järjestettyä Pääsiäiskantaatti-konsertin, ohjelmat loppuivat kesken.

Seppo Murto kertoo passioiden syväsanomasta ­SenioriFoorumissa ke 13.4. klo 13. 

Passioita pääkaupunkiseudulla pääsiäisenä 2022

– J.S. Bachin Matteus-passio Espoonlahden kirkossa 2.4. Musiikin johto: Seppo Murto.

 – J. S. Bach: Johannes-passio. Sipoon oratoriokuoro ja Sipoon Kamariorkesteri johtajanaan Tapio von Boehm. Solistit: Mari Karjalainen, sopraano, Merja Mäkelä, altto, Roland Liiv, tenori, Jussi Ziegler, basso, Jussi Merikanto, basso. Vantaan Pyhän Laurin kirkossa la 9.4. klo 18 /  Liput ennakkoon Lippu.fi 25/15 e ja kirkon ovelta ennen konserttia.

– Pänkäläisen Luukas-passio Hakunilan kirkossa 12.4. Heikkilä, Hintsala, Kopsa, yhteislaulua.

– Gospelpassio Temppeliaukion kirkossa 13.4. Showkuoro Buffo.

– Bachin Matteus-passio Helsingin Johanneksenkirkossa 14.4., Suomen Laulu ja Suomalainen barokkiorkesteri.

Pitkäperjantain 15.4. passiot:

– Bachin Matteus-passio Helsingin tuomiokirkossa, Cantores Minores ja Suomalainen barokkiorkesteri.

– Harri Kerkon Johannes-passio Tapiolan kirkossa (kantaesitys). Kamarikuoro Gloria, Jousiorkesteri Collegium Musicum Lohja.

– J.S. Bachin Johannes-passio Temppeliaukion kirkossa. Somnium Ensemble ja Helsingin Kamariorkesteri.

– von Burckin Passio nach dem Evangelisten Johannes Espoon tuomiokirkossa. MGRENsemble.

– Gregoriaaninen Johannes-passio ja Jeesuksen kuolinhetken hartaus Vantaan Pyhän Laurin kirkossa pe 15.4. klo 15 Corvus Laurencij -kuoro, evankelistan roolin laulaa Martti Sirviö ja Jeesuksen roolin Kari Jerkku. Musiikin johto Samppa Laakso. Vapaa pääsy ja ohjelma.

Katso pääsiäiskonsertit: menokone.kirkkojakaupunki.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.