null Pelle Miljoonaa ihmetyttävät tylyys ja alakulo, jotka ovat iskostuneet Suomeen

– Kirkon tehtävä on opastaa eikä määrätä tai käskeä, Pelle Miljoona sanoo.

– Kirkon tehtävä on opastaa eikä määrätä tai käskeä, Pelle Miljoona sanoo.

Hyvä elämä

Pelle Miljoonaa ihmetyttävät tylyys ja alakulo, jotka ovat iskostuneet Suomeen

Negatiivisuuden kierre pitäisi katkaista ja tylyyden sijaan löytää myötätuntoa.

1970-luvun lopun ja 1980-luvun alun punkin ja uuden aallon kärkihahmo Pelle Miljoona nousi pinnalle muun muassa sellaisilla biiseillä kuin Pelko ja viha, Väkivalta ja päihdeongelma, Juokse villi lapsi ja Moottoritie on kuuma. Monet niistä ovat yhä ajankohtaisia.

– Jos niillä ei olisi kosketuspintaa nykyaikaan, ei niitä haluttaisi kuulla. Monet biiseistäni ovat kantaaottavia, mutta en ole ryhtynyt niitä sillä korvalla väsäämään tai etukäteen miettimään, että tämä levyn viesti on tällainen, pohtii Pelle Miljoona.

Pelle Miljoona United, jossa Pellen lisäksi soittavat Tumppi Varonen ja Jukka Melametsä, on parhaillaan kiertueella. Uusi levy Olla joku, ilmestyy 8. syyskuuta. Se on Pellen mukaan tyylilajiltaan sitä, mistä bändi itse diggaa eli rockia ja punkrockia. Musiikissa on kaikuja 1960-luvulta.

– Juttuja, jotka ovat minun ja Tumpin nuoruuden idoleita: Who, Rolling Stones, Renegades. Kun eka kerran kuulin radiosta Rolling Stonesia ja Beatleseita, siinä oli joku juttu, joka vei mukanaan.

Uusi levy pitää sisällään ihmiskohtaloita Suomesta. Siinä on balladi nimeltä Sateenkaarihäät, joka kertoo kahden naisen liitosta. Se sisältää myös kaksi Tumppi Varosen tekemää rakkauslaulua, joista toinen, Tää on tunne, on Pellen mielestä Tumpin kaikkien aikojen paras biisi. Nimikappale Olla joku on rankka.

– Se kertoo nuoresta, joka vaeltaa kaduilla ja on täynnä vihaa. Hän ei tiedä, mistä viha ja katkeruus tulevat. Hän miettii, pitäisikö tappaa joku, että olisi ihminen, jonka nimi muistetaan, kertoo Pelle.

Toista video

Maailman pahuus vyöryy ylitsemme

Tässä maassa ja maailmassa tapahtuu aika ikäviä asioita, Pelle Miljoona sanoo.

– Eilenkin, kun avasin telkkarin, siellä oli uutisia korruptiosta, Imatran kolmoismurhasta, vankilassa istuvasta huumepoliisista ja Turun terroriteosta. Negatiiviset asiat ovat tulleet arkipäiväisiksi ja vaikuttaa siltä, että jengi tuntee itsensä voimattomaksi. Asiat vain vyöryvät ylitsemme.

Juokse villi lapsi -kappaleessa vuodelta 1980 lauletaan kuinka "taivas on täynnä kuumaa terästä, ehkä pian, sitä ei tiedä kukaan". Maailmantilanne on sellainen, että kappale tuntuu hyytävän ajankohtaiselta.

– Jotenkin niitä pesäkkeitä on kaikkialla. Ei tarvita kuin yksi, joka heittää tulitikun ja sitten on helvetti irti, pohtii Pelle.

Hän haluaa kaikkien ikävien asioiden keskellä muistuttaa myös kolikon kääntöpuolesta. Ihmiskunnalla on edessään hienoja mahdollisuuksia, kuten luopuminen hiilivedystä energianlähteenä, kunhan siihen riittää aika ja on tahtoa. Suomi on monilla mittareilla huippumaa ja Helsinki paras kaupunki.

Vaikkapa Thaimaassa on helvetin halpaa ja suomalaisia palvellaan siellä kuin kuninkaita. Sitten samat ihmiset kuvittelevat, että niillä on Suomessa oikeus kohdella muita ihmisiä kuin ilmaa.

– Kun Suomea kiertää, niin jotenkin silti tuntuu, että meihin on iskostunut alakuloisuus, negatiivinen asenne ja tylyys. Ihmiset ovat tylyjä toisilleen. Siitä näkee, ettei aineellinen hyvinvointi tuo onnea. Relataan hei vähän ja huomataan, missä se oikea hätä on. Jos me eläisimme jossain Aleppossa, tietäisimme, mitä tuska on, sanoo Pelle Miljoona.

Tällä hän ei kuitenkaan kiellä sitä, ettei Suomessa ole isoja ongelmia, kuten vaikka mielenterveysongelmia. Monet asiat ovat kuitenkin tabuja, niistä ei puhuta. Sen sijaan keskitytään hassunhauskoihin televisio-ohjelmiin, joissa keskustellaan, mutta ei sanota mitään.

– Maahanmuuttokeskustelu on iso ja vaikea aihe ja korostan, että olen muusikko. Äärioikeistolainen ajattelutapa ei meikäläiseen istu ollenkaan. Yksilötasolla ajattelen, että monet suomalaiset käyvät etelässä lomalla. Vaikkapa Thaimaassa on helvetin halpaa ja suomalaisia palvellaan siellä kuin kuninkaita. Sitten samat ihmiset kuvittelevat, että niillä on Suomessa oikeus kohdella muita ihmisiä kuin ilmaa.

Pellen mielestä tylyyden sijasta maailmassa tarvittaisiin lisää myötätuntoa. Negatiivisuuden kierteen voi jokainen katkaista omalla kohdallaan.

Pyhyyden tavoittelu kuuluu ihmisyyteen

Kiertueen lisäksi Pellen bändi tekee akustisia keikkoja ja Pelle itse soolokeikkoja. 14.9. hän osallistuu Espoon Laaksolahden kappelin keskustelevaan konserttisarjaan Laulu & laulun tarina. Kello 18.30 alkavan tilaisuuden otsikkona on Tähtivaeltaja, joka tulee Pellen samannimisestä laulusta.

– Minusta tuollainen vuorovaikutustilanne, jossa kerrotaan laulun tarinasta, on kiva tapa kertoa musiikista. Biiseistäni valtaosa on tarinoita, ja niistä on kerrottavaa musiikin ulkopuoleltakin. Tähtivaeltaja kuvaa henkilöäni ja uraani. Nimi on napattu Jack Londonin novellista. Olen reissannut aika paljon maailmalla, siitäkin laulussa kerrotaan ja – Äiti maasta, planeetastamme.

Ihminen tarvitsee pyhiä paikkoja. Meidän olemukseemme kuuluu pyhyyden tavoittelu ja henkisyys.

Pelle erosi kirkosta 1970-luvun lopulla, mutta hänelle ei ole ongelma tulla seurakunnan tilaisuuteen. Kirkolla ja uskonnoilla on hänen mielestään iso rooli maailmassa ja ihmisten elämässä.

– Esimerkiksi Kallion kirkko rakennuksena on jo itsessään sellainen turvaa luova monumentti. Kirkot ja temppelit, joissa olen käynyt, ovat kauniita paikkoja. Ihminen tarvitsee tuollaisia pyhiä paikkoja, meidän olemukseemme kuuluu pyhyyden tavoittelu ja henkisyys.

Oleellista Pellen mielestä kuitenkin on, ettei pyhyyteen ja henkisyyteen pakoteta.

– Kirkon tehtävä on opastaa eikä määrätä tai käskeä, hän kiteyttää.

Muuttiko punk maailmaa?

Pellellä on rinnassa Bob Marleyn kuva. Reggeamusiikki on yksi niistä asioista, jotka hän on napannut reissuillaan maailmalla. Reggaessa viehättää rytmi ja positiivinen energia, vaikka siinä laulettaisiin rankoista asioista. Bob Marley on myytti ja legenda, jonka Pelle näki tämän viimeisellä kiertueella.

– Afrikassa hän on iso juttu, sellainen Kristus-hahmo. Kun eka kertaa kiertelin Afrikkaa ja törmäsin hänen kuviinsa pienissä kylissä, oivalsin tämän.

Pelle on soittanut myös reggaeta, mutta parhaiten hänelle istuu silti rock ja punkrock.

– Ai, muuttiko punk maailmaa? Kyllä se muutti. Ei tarvitse kuin katsoa jalkapalloa, niin huomaa, että joka toisella huippufutarilla on sininen tai vihreä irokeesi. Punkin tullessa punkfledoja katsottiin pitkään. Punk on vaikuttanut moneen asiaan taiteessa ja kulttuurissa, mutta mitä punk on, sitä ei kukaan pysty määrittelemään. Se juuri on punkin juttu.

Pelle Miljoona esiintyy 14.9. kello 18.30 Laaksolahden kappelissa, Ylänkötie 16. Laulu & laulun tarina -illan otsikko on Tähtivaeltaja. Kahvitarjoilu kello 18 alkaen. Vapaa pääsy.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

MunkkaLoven kapellimestari Make Perttilä: ”Taide jättää ilmaa kuulijalle”

Hyvä elämä Ajankohtaista

MunkkaLove on kolmen konsertin sarja, jossa soivat toivebiisit. Myös munkkalaisten tarinoita kuullaan.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.