null Asiakasmäärät kasvoivat Helsingin seurakuntien perheneuvonnassa – koronakriisi näkyy ahdistuneisuutena

– Vaikka perheneuvontaan on jonoa, ajan saa, jos odottaa, kertoo perheneuvoja Veli Matti Helminen. Etusija on perheillä, joissa on pieniä lapsia.

– Vaikka perheneuvontaan on jonoa, ajan saa, jos odottaa, kertoo perheneuvoja Veli Matti Helminen. Etusija on perheillä, joissa on pieniä lapsia.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Asiakasmäärät kasvoivat Helsingin seurakuntien perheneuvonnassa – koronakriisi näkyy ahdistuneisuutena

Koronavuonna 2021 asiakkaita oli lähes 1400. Parisuhteen vuorovaikutusongelmat ovat suuri syy hakea apua.

Helsingin seurakuntayhtymän perheneuvojat kohtasivat vuonna 2021 yli 350 ihmistä enemmän kuin edellisenä vuonna. Asiakkaita oli yhteensä lähes 1 400, joista yli puolet oli 30–49-vuotiaita. Silti vain noin puolet yhteyttä ottavista päätyy lopulta perheneuvonnan asiakkaiksi, koska jonot ovat pitkät. 

Asiakkaiksi pääsevien määrä kasvoi, koska viime vuonna perheneuvonnassa työskenteli useita määräaikaisia perheneuvojia, ja tarjolla oli myös kertaluonteisia neuvotteluaikoja. Helsingin Kalliossa perheneuvojana ja tiimin vetäjänä työskentelevän Veli Matti Helmisen mukaan korona-aika on vähentänyt yhteydenottoja perheneuvontaan. 

– Koronakriisin keskellä ei ehkä ole ollut tilaa henkilökohtaisten ongelmien käsittelyyn, hän pohtii.

Perheneuvojan vastaanotolla koronakriisi näkyy ahdistuneisuutena, jota etätyöskentely kotona neljän seinän sisällä voi aiheuttaa. Koronan vuoksi myös perheneuvontaa on tehty pääosin etäyhteyksin. Etävastaanotot jatkuvat jossain määrin myös tulevaisuudessa, vaikkei etäyhteys ole vuorovaikutustilanteena samanlainen kuin kasvokkain kohtaa­minen.

Riitely sinänsä ei ole ongelma

Perheneuvontaan on jonoa, mutta ajan sinne saa, jos malttaa odottaa. Kiireellisessä tilanteessa ajan voi saada jo viikon tai kahden sisään. Etusijalla ovat muun muassa perheet, joissa on pieniä lapsia.

Eräs tyypillinen syy tulla perheneuvontaan ovat erilaiset vuorovaikutusongelmat. On riitoja sekä keskustelun ja ymmärtämisen vaikeutta.

– Kaikki parisuhteen asiat ovat vuorovaikutus­asioita, eikä riitely sinänsä ole huono asia. Riidan laatu ratkaisee, eli osataanko riidellä rakentavasti ja sovitaanko vai seuraako riitaa jakso, jolloin puolisot ovat toisilleen kylmiä, Veli Matti Helminen sanoo.

Myös yksin tuleva voi saada apua

Perheneuvontaan hakeudutaan myös kriiseissä, joita voivat aiheuttaa vakava sairastuminen, työttömyys tai lapsen syntymä. Perheneuvojan luo tullaan myös erilaisissa erokysymyksissä. Apua voi saada parina, perheenä tai yksin.

– Yksin tultaessa ongelmat ovat suurin piirtein samoja kuin parin kanssa tulevilla. Yksin tulevat haluavat tutkia omaa mielenmaisemaansa yhdessä ammattilaisen kanssa. Voi myös olla, ettei kumppani halua tulla vastaanotolle, Helminen kertoo.

Yhdelle riittää avun saamiseksi yksi terapiakerta, kun toinen käy vastaanotolla vuodenkin verran. Parisuhde ei koskaan ole vain kahden kauppa.

– Oman kasvuperheen tapahtumat ja tarinat vaikuttavat ihmisten tapoihin olla ja ymmärtää tai olla ymmärtämättä, Helminen sanoo. 

Perheneuvonnan yhteystiedot ja toimipisteet löydät täältä

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.